3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
  • thumbnail image 3
  • thumbnail image 4
  • thumbnail image 5
  • thumbnail image 6
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Mini szarlotki - takie małe a cieszą ...


Wydrukuj:
4

Składniki

8 porcja/porcje/porcji

  • Ciasto:
  • 150 g mąki pszennej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 125 g masła, (pokrojonego w kostkę ok 2 cm)
  • 2 żółtka
  • cukier waniliowy
  • cynamon
  • Farsz:
  • 3-4 jabłka, (rozdrobnione)
  • Pianka:
  • 2 białka
  • 4 łyżki cukru
  • olejek lub syrop waniliowy
  • 6
    1h 0min
    Czas całkowity 15min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

  1. Wyrabiamy ciasto z podanych w przepisie składników - Obroty 6 - 20 sek.
    Ciasto dzieli my na 5 części. Jedną z części wkładamy do lodówki. Wylepiamy 4 pozostałymi dokładnie dno i brzegi w 4 foremkach (żaroodpornych kokilkach). Dno posypujemy delikatnie cukrem waniliowym oraz cynamonem. Dalej do każdej z foremek wkładamy rozdrobnione jabłka tak aby wypełniły foremki. Znów posypujemy cukrem waniliowym i cynamonem.
    Foremki umieszczamy w rozgrzanym piekarniku i pieczemy ok. 30 min. w temp. 170 stopni.
    Na 5 min przed końcem pieczenia w suchym naczyniu miksującym z motylkiem ubijamy 2 białka (obroty 3,5 czas ok. 1,5-2,5 min.) Do ubitych białek dodajemy stopniowo 4 łyżki cukru i na koniec kilkanaście kropel olejku lub syropu waniliowego.
    Wyjmujemy ostrożnie formeki z wypieczonym ciastem nakładamy pianę a na wierzch posypujemy rozdrobnione ciasto, które wcześniej leżało w lodówce. Całość wkładamy ponownie do piekarnika jeszcze na 15 min w temp. 150 stopni.
    Po upieczeniu pozostawiamy mini szarlotki do wystygnięcia. Dekorujemy i podajemy na stół. Genialnie smakują z gałką lodów waniliowych.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Szarlotki w smak wyśmienite.

    Zgłoszony przez moniczka353 na stycznia 3, 2016 at 09:06.

    Szarlotki w smak wyśmienite. Mam tylko pytanko, czy ciasto zrobione w termomixie powinno byc jednolite? U mnie składniki tylko się rozdrobniły i dopiero po wyjęciu ręcznie je zagniotłam - byc może to wina zimnego i twardego masła.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Obłędne szarlotki  cynamon i

    Zgłoszony przez taaala na marca 1, 2015 at 18:45.

    Obłędne szarlotki  Love cynamon i cukier wanilinowy dodałam bezpośrednio do ciasta tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • SAM napisał: W foremkach

    Zgłoszony przez elluchna na stycznia 16, 2015 at 22:09.

    SAM

    W foremkach silikonowych może się ciężko formować ciasto. Lepsze zdecydowanie będą kokilki.W przepisie użyte były kokilki o średnicy 5-6cm.

    Jak zawsze szybka odpowiedź! Dzięki 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • W foremkach silikonowych może

    Zgłoszony przez SAM na stycznia 16, 2015 at 20:35.

    W foremkach silikonowych może się ciężko formować ciasto. Lepsze zdecydowanie będą kokilki.W przepisie użyte były kokilki o średnicy 5-6cm.

    http://www.kielkismaku.pl -> chyba wszystko o hodowli kiełków


    http://www.exbus.pl -> polecam wyjazdy po Europie

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Czy te kokilki są właśnie

    Zgłoszony przez elluchna na stycznia 16, 2015 at 20:10.

    Czy te kokilki są właśnie takiej wielkosci jak małe silikonowe foremki do muffinek? Widzę, że panie zamieniły właśnie te "naczynia", a ja boję się, bo zwykle kokilki są większe. Czy to po prostu wyjdzie więcej szarlotek i tylko skrócić czas pieczenia, jeśli (jeszcze chwilowo) nie posiadam kokilek? Dzięki za info  tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Cała przyjemność po mojej

    Zgłoszony przez SAM na czerwca 27, 2013 at 12:36.

    Cała przyjemność po mojej stronie tmrc_emoticons.)U mnie te szarlotki goszczą bardzo często na stole. Ciężko trafić na kogoś kto nie lubi szarlotek, więc i funkcjonalność ciasta na spotkaniach i imprezkach jest dosyć duża tmrc_emoticons.))

    http://www.kielkismaku.pl -> chyba wszystko o hodowli kiełków


    http://www.exbus.pl -> polecam wyjazdy po Europie

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zrobiłam od razu podwójna

    Zgłoszony przez ElaK na czerwca 27, 2013 at 11:23.

    Zrobiłam od razu podwójna porcję i upiekłam w silikonowych foremkach  tmrc_emoticons.)  Sa pyszne   Love  Dzięki za pomysł  tmrc_emoticons.)  

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zrobiłam wczoraj do

    Zgłoszony przez klaudiszja na marca 25, 2013 at 11:05.

    Zrobiłam wczoraj do popołudniowej kawy, wyszło 8, ja zjadłam 1 a krzysiek 7, więc chyba mu smakowały tmrc_emoticons.)

    Aha piekłam w silikonowych foremkach do muffinek, i tez wyszły super .

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zrobiłam dziś na deser.

    Zgłoszony przez ewadrzycka na października 6, 2012 at 18:32.

    Zrobiłam dziś na deser. Rzeczywiście są super! Trzymałam się przepisu i wyszły wspaniałe. Mąż był zachwycony i prosił abym ten przepis zachowała na przyszłość. Oczywiącie tak zrobię i wszystkim Cooking 7 polecam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Oczywiście można. Tylko

    Zgłoszony przez SAM na czerwca 24, 2012 at 22:48.

    Oczywiście można. Tylko utracą swój znak rozpoznawalny tmrc_emoticons.) pieknie poukładanych jabłek w warstwy.

    http://www.kielkismaku.pl -> chyba wszystko o hodowli kiełków


    http://www.exbus.pl -> polecam wyjazdy po Europie

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • A gdyby z tych  jabłek,

    Zgłoszony przez gabi49 na czerwca 24, 2012 at 22:29.

    A gdyby z tych  jabłek, właśnie chempioów, zrobić szybciutki mus? Najpierw rozdrobić  1 sek/obr.5, potem gotować : 5min/100 st./obr.2 i gotowe, wkładać do kokilek z ciastem Co Ty na to?   Poeksperymentujesz?tmrc_emoticons.;)

    GaBi


    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wyglądają przepieknie i chyba

    Zgłoszony przez akunia na listopada 3, 2011 at 19:32.

    Wyglądają przepieknie i chyba też tak smakują Cooking 7

    Wypróbuję tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Kilka porad. Jeżeli chcesz

    Zgłoszony przez SAM na listopada 2, 2011 at 23:15.

    Kilka porad.

    Jeżeli chcesz uzyskać miękkie jabłka to:

    - pamiętaj, że w dużej mierze czas ich pieczenia zależy od gatunku (ja po kilku testach do szybkich wypieków polecam odmianę "Champion")

    - aby ciasta upiekły się szybciej uzywam bardzo cienkich plasterków (wykonasz je na tarce lub obieraczce do warzyw)

    - dla leniwych tmrc_emoticons.) po prostu poddajesz jabłka wstępnej obróbce termicznej

    - dla tych co mają dużo czasu tmrc_emoticons.) obniżyć temperature w drugiej połowie pieczenia (np. do 120-150stopni) a wydłużyć czas pieczenia (nawet do 1 h 20min) wtedy nie ma cudów tmrc_emoticons.) jabłka muszą być doskonale upieczone.

    Większość przepisów jakie podaje powstaje po kilku moich eksperymentach. Polecam też Wam potestować różne swoje sposoby - największa frajda to właśnie uzyskanie czegoś nowego.

    http://www.kielkismaku.pl -> chyba wszystko o hodowli kiełków


    http://www.exbus.pl -> polecam wyjazdy po Europie

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zrobiłam, wyszły niezłe  ale

    Zgłoszony przez kubota na listopada 2, 2011 at 08:50.

    Zrobiłam, wyszły niezłe  ale jedno pytanie - czy jabłka powinny być tarte, obgotowane ? Moje dosyć długo dochodziły i ni ebyły mięciutkie

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze