Składniki
8 porcja/porcje/porcji
- Ciasto:
- 150 g mąki pszennej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 125 g masła, (pokrojonego w kostkę ok 2 cm)
- 2 żółtka
- cukier waniliowy
- cynamon
- Farsz:
- 3-4 jabłka, (rozdrobnione)
- Pianka:
- 2 białka
- 4 łyżki cukru
- olejek lub syrop waniliowy
-
6
1h 0min
Czas całkowity 15minPieczenie / Gotowanie -
7Czas całkowity
-
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
-
9
Przygotowanie
Wyrabiamy ciasto z podanych w przepisie składników - Obroty 6 - 20 sek.
Ciasto dzieli my na 5 części. Jedną z części wkładamy do lodówki. Wylepiamy 4 pozostałymi dokładnie dno i brzegi w 4 foremkach (żaroodpornych kokilkach). Dno posypujemy delikatnie cukrem waniliowym oraz cynamonem. Dalej do każdej z foremek wkładamy rozdrobnione jabłka tak aby wypełniły foremki. Znów posypujemy cukrem waniliowym i cynamonem.
Foremki umieszczamy w rozgrzanym piekarniku i pieczemy ok. 30 min. w temp. 170 stopni.
Na 5 min przed końcem pieczenia w suchym naczyniu miksującym z motylkiem ubijamy 2 białka (obroty 3,5 czas ok. 1,5-2,5 min.) Do ubitych białek dodajemy stopniowo 4 łyżki cukru i na koniec kilkanaście kropel olejku lub syropu waniliowego.
Wyjmujemy ostrożnie formeki z wypieczonym ciastem nakładamy pianę a na wierzch posypujemy rozdrobnione ciasto, które wcześniej leżało w lodówce. Całość wkładamy ponownie do piekarnika jeszcze na 15 min w temp. 150 stopni.
Po upieczeniu pozostawiamy mini szarlotki do wystygnięcia. Dekorujemy i podajemy na stół. Genialnie smakują z gałką lodów waniliowych.
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzSzarlotki w smak wyśmienite.
Szarlotki w smak wyśmienite. Mam tylko pytanko, czy ciasto zrobione w termomixie powinno byc jednolite? U mnie składniki tylko się rozdrobniły i dopiero po wyjęciu ręcznie je zagniotłam - byc może to wina zimnego i twardego masła.
Obłędne szarlotki cynamon i
Obłędne szarlotki
cynamon i cukier wanilinowy dodałam bezpośrednio do ciasta 
SAM napisał: W foremkach
W foremkach silikonowych może
W foremkach silikonowych może się ciężko formować ciasto. Lepsze zdecydowanie będą kokilki.W przepisie użyte były kokilki o średnicy 5-6cm.
http://www.kielkismaku.pl -> chyba wszystko o hodowli kiełków
http://www.exbus.pl -> polecam wyjazdy po Europie
Czy te kokilki są właśnie
Czy te kokilki są właśnie takiej wielkosci jak małe silikonowe foremki do muffinek? Widzę, że panie zamieniły właśnie te "naczynia", a ja boję się, bo zwykle kokilki są większe. Czy to po prostu wyjdzie więcej szarlotek i tylko skrócić czas pieczenia, jeśli (jeszcze chwilowo) nie posiadam kokilek? Dzięki za info
Cała przyjemność po mojej
Cała przyjemność po mojej stronie
U mnie te szarlotki goszczą bardzo często na stole. Ciężko trafić na kogoś kto nie lubi szarlotek, więc i funkcjonalność ciasta na spotkaniach i imprezkach jest dosyć duża
)
http://www.kielkismaku.pl -> chyba wszystko o hodowli kiełków
http://www.exbus.pl -> polecam wyjazdy po Europie
Zrobiłam od razu podwójna
Zrobiłam od razu podwójna porcję i upiekłam w silikonowych foremkach
Sa pyszne
Dzięki za pomysł
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Zrobiłam wczoraj do
Zrobiłam wczoraj do popołudniowej kawy, wyszło 8, ja zjadłam 1 a krzysiek 7, więc chyba mu smakowały
Aha piekłam w silikonowych foremkach do muffinek, i tez wyszły super .
Zrobiłam dziś na deser.
Zrobiłam dziś na deser. Rzeczywiście są super! Trzymałam się przepisu i wyszły wspaniałe. Mąż był zachwycony i prosił abym ten przepis zachowała na przyszłość. Oczywiącie tak zrobię i wszystkim
polecam
Oczywiście można. Tylko
Oczywiście można. Tylko utracą swój znak rozpoznawalny
pieknie poukładanych jabłek w warstwy.
http://www.kielkismaku.pl -> chyba wszystko o hodowli kiełków
http://www.exbus.pl -> polecam wyjazdy po Europie
A gdyby z tych jabłek,
A gdyby z tych jabłek, właśnie chempioów, zrobić szybciutki mus? Najpierw rozdrobić 1 sek/obr.5, potem gotować : 5min/100 st./obr.2 i gotowe, wkładać do kokilek z ciastem Co Ty na to? Poeksperymentujesz?
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Wyglądają przepieknie i chyba
Wyglądają przepieknie i chyba też tak smakują
Wypróbuję
Kilka porad. Jeżeli chcesz
Kilka porad.
Jeżeli chcesz uzyskać miękkie jabłka to:
- pamiętaj, że w dużej mierze czas ich pieczenia zależy od gatunku (ja po kilku testach do szybkich wypieków polecam odmianę "Champion")
- aby ciasta upiekły się szybciej uzywam bardzo cienkich plasterków (wykonasz je na tarce lub obieraczce do warzyw)
- dla leniwych
po prostu poddajesz jabłka wstępnej obróbce termicznej
- dla tych co mają dużo czasu
obniżyć temperature w drugiej połowie pieczenia (np. do 120-150stopni) a wydłużyć czas pieczenia (nawet do 1 h 20min) wtedy nie ma cudów
jabłka muszą być doskonale upieczone.
Większość przepisów jakie podaje powstaje po kilku moich eksperymentach. Polecam też Wam potestować różne swoje sposoby - największa frajda to właśnie uzyskanie czegoś nowego.
http://www.kielkismaku.pl -> chyba wszystko o hodowli kiełków
http://www.exbus.pl -> polecam wyjazdy po Europie
Zrobiłam, wyszły niezłe ale
Zrobiłam, wyszły niezłe ale jedno pytanie - czy jabłka powinny być tarte, obgotowane ? Moje dosyć długo dochodziły i ni ebyły mięciutkie