3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Mini chałki ze skórką pomarańczową :-)


Wydrukuj:
4

Składniki

9 porcja/porcje/porcji

  • 500 g mąki pszennej typ 500
  • 20 g drożdży świeżych
  • 200 g mleka
  • 1 cukier waniliowy (16 g)
  • 1 duże jajko lub 2 małe
  • 50 g masła
  • 50 g cukru
  • szczypta soli
  • jajko do posmarowania chałki
  • 2 łyżeczki skórki pomarańczowej
  • kruszonka do posypania (przepis w treści wykonania)
  • 6
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 21 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 21
  • 9
5

Przygotowanie

  1. Do naczynia wlewamy mleko i podgrzewamy czas 1 minuta/ 50 st/ obr.2. Nastepnie dodajemy drożdże i 1 łyżkę cukru, mieszamy czas 15 sek, obr.2. Odlewamy do innego pojemniczka, następnie nie myjąc naczynia wkładamy masło i rozpuszczamy czas 30 sek/ 60 st/  obr.2. Dodajemy mąkę, cukier, cukier waniliowy, sól, jajka i mleko z drożdzami  oraz skórkę i  wyrabiamy ciasto czas 2 min/ Interwał. Wyrobione ciasto przekładamy do miski i smarujemy lekko olejem (dłońmi) i zostawiamy do wyrośnięcia na 2 godzinki, w tym czasie nalezy 2 razy odgazować wbijając w nie pięść. Jak wyrośnie to formujemy z ciasta 9 kulek i pleciemy z każdej wałek, który dzielimy na 3 części i splatamy w warkocz, tak samo ze wszystkimi kawałkami ciasta. Odstawiamy jeszcze na 30 minut i przykrywamy folią. Smarujemy rozbełtanym jajkiem z wodą i posypujemy kruszonką. Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 25 minut w temperaturze 180 stopni.

     Kruszonka - zostawiamy 1 łyżkę ciasta z chałki surowego, dodajemy 1 łyżkę masła, 1 łyżkę cukru i 2 łyzki mąki i mieszamy czas 20 sek, obr.3. Posypujemy chałki przed pieczeniem, jak posmarujemy jajkiem.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Super smakuje,szybko się robi Pycha.

    Zgłoszony przez doris 66-66 na stycznia 10, 2018 at 13:13.

    Super smakuje,szybko się robi Cooking 7Pycha.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dziekuje Smoczku chalka jest

    Zgłoszony przez magi1 na czerwca 6, 2013 at 12:03.

    Dziekuje Smoczku Big Smile chalka jest pyszna i ma cudny aromat pomaranczy tmrc_emoticons.D mozna tez zrobic jedna duza Big Smile albo sie pobawic i wyczarowac takie male. Dziekuje za komentarz i pozdrawiam i zycze smacznego tmrc_emoticons.D

    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/


    Dziękuję Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Do wypróbowania. Drożdzowe

    Zgłoszony przez smoczek na czerwca 6, 2013 at 10:53.

    Do wypróbowania. Drożdzowe ciasto zawsze było  moim ulubionym.Pozdrawiam tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze