3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Mince Pies- brytyjskie babeczki świąteczne


Wydrukuj:
4

Składniki

8 porcja/porcje/porcji

ciasto

  • szczypta soli
  • sok z jednej pomarańczy
  • 120 g mas ła
  • 250 g mąki

farsz

  • 70 g szklanki suszonej żurawiny
  • 70 g rodzynek sułtanek
  • miarka TM czerwonego wina
  • 2 jabłka
  • 50 g cukru
  • sok z połowy pomarańczy
  • 1 Łyżka miodu
  • 1 łyżeczka cynamonu mielonego
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 6
    52min
    Czas całkowity 40min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

  1. Do Closed lid wsypać mąkę,  szczyptę soli,dodać pokrojone na kawałki zimne masło, miksować 2 min. w trybie Dough mode dodając sok z pomarańczy przez pokrywę.  Ciasto ma konsystencję kruszonki, należy zlepić z niego kulę i schłodzić ok. 30min w lodówce.  Do Closed lid wlać wino, wsypać cukier, podgrzać 2 min/ obr. 1/ temp. 100'C. Do gorącego wina dodać pozostałe składniki, cynamon, imbir, pokrojone w kostkę jabłko, rodzynki, żurawinę, gotować 15min/obr.1/temp. 100'C , farsz powinien mieć gęstą konsystencję. Pod koniec gotowania dolać sok z pomarańczy i łyżkę miodu.  Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok. 5mm, wykrajać koła o średnicy ok 2 cm większej od dna foremki, tak aby utworzyła się miseczka. Nałożyć farsz i przykryć warswą ciasta w kształcie gwiazdki lub serduszka (pomocne będą foremki do ciasteczek). Babeczki wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 220'C na 12 min.  Smacznego tmrc_emoticons.;-)

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Babeczki przed podaniem można posypać cukrem pudrem. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe!


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz