3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Migdałowe Ciasto Czekoladowe


Wydrukuj:
4

Składniki

12 kawałek/kawałki/kawałków

Ciasto

  • 250 g Migdałów
  • 250 g masła, w temperaturze pokojowej, pokrojonego na kawałki
  • 6 jajek
  • 1 łyżki proszku do pieczenie
  • 50 g likieru Amaretto, (opcjonalnie)
  • 1 łyżki gorzkiego kakao
  • 250 g cukru trzcinowego
  • 250 g gorzkiej czekolady 70%-towej

Polewa

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 80 g śmietanki 30-36%
  • 6
    1h 15min
    Czas całkowity 15min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

    Polewa
  1. Do Blokada naczynia miksującegowłożyć czekoladę, rozdrobnić 10s/obr 9. Czekoladę zgarnąć ze ścianek na dno Blokada naczynia miksującego.

  2. Dodać śmietanę, podgrzać 2 min./50st./obr 3. Polewą polać ciasto, po zatygnięciu kroić i podawać. 

  3. Ciasto
  4. Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Tortownicę o średnicy 24-25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a boki natłuścić masłem.

  5. Do Blokada naczynia miksującegowłożyć czekoladę, rozdrobnić 10 s/obr 9. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. 

  6. Do Blokada naczynia miksującego włożyć migdały, rozdrobnić 8 s/obr 6. Przełożyć do naczynia z rozdrobnioną czekoladą, odstawić. 

  7. Do Blokada naczynia miksującegowsypać cukier, dodać masło, jajka, proszek do pieczenia, kakao, likier, wymieszać 20 s/obr 7

  8. Dodać rozdrobnioną czekoladę i migdały, wymieszać 30s/obr 6. W razie potrzeby składniki zgarnąć kopystką na dno Blokada naczynia miksującego, ponownie wymieszać 10s/obr 6.

  9. Masę przełożyć do formy. Piec 1 godz. w temp. 180 st. C. Sprawdzić patyczkiem konsystencję (patyczek powinien być suchy), w razie potrzeby przedłużyć czas pieczenia o 5-10 min. Odstawić do ostygnięcia na min. 30 min. 

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Można zredukować ilość cukru do 150g. 

Patyczek przy sprawdzaniu ciasta nie będzie zupełnie, idealnie suchy, tak jak w przypadku ciast z mąką. Ważne, aby ciasto się do niego nie lepiło.

Przepis pochodzi z książki "Kuchnia śródziemnomorska" na TM5. 

CIasto jest przepyszne, mocno czekoladowe i mokre, polecam!


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz