thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 3
thumbnail image 1 thumbnail image 2 thumbnail image 3
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
1h 0min
porcja/porcje/porcji
1 porcja/porcje/porcji
Poziom
--

Składniki

Kruche placki

  • 300 gramów mąki
  • 1 margaryna 250 g
  • 4 żółtka
  • 1 płaskich łyżeczek proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • 4 białka do piany na placek
  • 1 słoik dżemu porzeczkowego
  • 30 gramów orzechów włoskich łuskanych
  • 100 gramów cukru

Krem

  • 1 krem karpat Delecty
  • 1/2 litra mleka
  • 250 gramów masła roślinnego

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Placków
  1. ZAPARASZAM DO GŁOSOWANIA NA TEN PRZEPIS W KONKURSIE

     

     

    Mąkę, margarynę, proszek do pieczenia, żółtka wkładamy do naczynia miksującego i ucieramy 40s/ obr.5.

    Następnie ciasto dzielimy na dwie części i wykładamy nimi blachy wcześniej wyłożone paierem do pieczenia.

    Pierwszy placek (spód) smarujemy dżemem, posypujemy połową orzechów i pieczemy ok 30 min 175 stopni.

    W międzyczasie do czystego i suchego wkładamy motylek, wlewamy białka i ubijamy ze szczyptą soli 4min/ obr.3. Po upływie 1,5 min wyspujemy powoli cukier. Pianę wykłądamy na drugi placek (wierzch) i posypujemy resztą orzechów i pieczemy 30 min. temp 175 stopni.

  2. Krem karpatka
  3. Do naczynia miksującego wkładamy motylek, wlewamy mleko, wsypujmey krem karpatka i gotujemy 8 min/temp.100stopni/ obr.3.

    Po ugotowaniu odstawiamy do ostygnięcia.

    Po ostudzeniu miksujemy 3 min/ obr.4 wkłądając porcjami masło roślinne.

  4. Całego ciasta
  5. Po upieczeniu  i ostudzeniu placków na spód z dżemem wykładamy krem. Kładziemy na niego drugi placek i lekko dociskamy.

    Ciasto wstawiamy do lodówki.

    Najlepiej się kroi i smakuje na drugi dzień.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Mazurska Pychotka z orzechami i kremem karpatka

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?