Składniki
1 porcja/porcje/porcji
Kruche placki
- 300 gramów mąki
- 1 margaryna 250 g
- 4 żółtka
- 1 płaskich łyżeczek proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
- 4 białka do piany na placek
- 1 słoik dżemu porzeczkowego
- 30 gramów orzechów włoskich łuskanych
- 100 gramów cukru
Krem
- 1 krem karpat Delecty
- 1/2 litra mleka
- 250 gramów masła roślinnego
-
6
1h 0min
Czas całkowityPieczenie / Gotowanie -
7Czas całkowity
-
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
-
9
Przygotowanie
ZAPARASZAM DO GŁOSOWANIA NA TEN PRZEPIS W KONKURSIE
Mąkę, margarynę, proszek do pieczenia, żółtka wkładamy do naczynia miksującego i ucieramy 40s/ obr.5.
Następnie ciasto dzielimy na dwie części i wykładamy nimi blachy wcześniej wyłożone paierem do pieczenia.
Pierwszy placek (spód) smarujemy dżemem, posypujemy połową orzechów i pieczemy ok 30 min 175 stopni.
W międzyczasie do czystego i suchego wkładamy motylek, wlewamy białka i ubijamy ze szczyptą soli 4min/ obr.3. Po upływie 1,5 min wyspujemy powoli cukier. Pianę wykłądamy na drugi placek (wierzch) i posypujemy resztą orzechów i pieczemy 30 min. temp 175 stopni.
Do naczynia miksującego wkładamy motylek, wlewamy mleko, wsypujmey krem karpatka i gotujemy 8 min/temp.100stopni/ obr.3.
Po ugotowaniu odstawiamy do ostygnięcia.
Po ostudzeniu miksujemy 3 min/ obr.4 wkłądając porcjami masło roślinne.
Po upieczeniu i ostudzeniu placków na spód z dżemem wykładamy krem. Kładziemy na niego drugi placek i lekko dociskamy.
Ciasto wstawiamy do lodówki.
Najlepiej się kroi i smakuje na drugi dzień.
Placków
Krem karpatka
Całego ciasta
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzCiateczko bardzo dobre. Odrobinę zmodyfikowałam...
Ciateczko bardzo dobre. Odrobinę zmodyfikowałam przepis. Zamiast gotowego kremu "Karpatka Delekta" ugotowałam budyń waniliowy w TM dodając 1 łyżkę mąki pszennej więcej, żeby budyń był gęstrzy. Krem i ciasto zrobiłam na maśle /lubię smak masła w wypiekach/. FAKTYCZNIE NAJLEPSZE NA DRUGI DZIEŃ!
Polecam.
A gdzie w przygotowaniu zgubił się cukier...
A gdzie w przygotowaniu zgubił się cukier waniliowy wypisany w składnikach? Do czego mam go dodać?
Pychotka Tylko si migo
Pychotka
Tylko się migło
Wygląda piękinie, koniecznie
Wygląda piękinie, koniecznie muszę wypróbować przepis !
Muszę wypróbować
Muszę wypróbować
Proponuję odrazu zrobićdwie
Proponuję odrazu zrobićdwie porcje, u nas znika momentalnie
Smacznego 
Wygląda apetycznie, dodaję do
Wygląda apetycznie, dodaję do wypróbowania
I o to chodzi aby było
I o to chodzi aby było smacznie i przyjemnie
Jako amatorka słodkości
Jako amatorka słodkości stwierdzam, że jest to jedno ze pyszniejszych ciast jakie jadłam. Patrząc na załączoną fotografię pychotki mazurskiej wracają wspomnienia niezapomnianego jej smaku. I juz wiem co upiekę wraz z synami na niedzielny deser.
Ciasto jest pyszne, łatwe w
Ciasto jest pyszne, łatwe w przygotowaniu. Polecam. Mężczyzny przepis i jeszcze z MAZUR gwarantuję będzie smakować!

Bardzo lubie kruche ciastka z
Bardzo lubie kruche ciastka z kremem

Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni

Przepis dodany do
Zapraszam d ozagłosowania na
Zapraszam d ozagłosowania na moje przepisy w konkursie
pozadrwiam
Ciasto wyglada pysznie
Ciasto wyglada pysznie
dodaje do wyprobowania
pozdrawiam
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
musi być pyszny napewno
musi być pyszny napewno wypróbuje , ale w późniejszym czasie

Marcin, ta Pychotka musi być
Marcin, ta Pychotka musi być pyszna