3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Mazurek orzechowy


Wydrukuj:
Stwórz wariant
4

Składniki

20 porcja/porcje/porcji

Mazurek orzechowy

  • 3 żółtka
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego (10 g)
  • 50 g cukru
  • Polewa:
  • 70 g mąki pszennej
  • 60 g cukru pudru, (tab. 1, str. 5)
  • 150 g margaryny, do pieczenia
  • 150 g orzechów włoskich, wyłuskanych
  • 3 białka
  • Ciasto:
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • orzechy włoskie, połówki, do dekoracji
  • 6
    40min
    Czas całkowity 10min
    Pieczenie / Gotowanie 30min
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

    1. Ciasto: Rozgrzać piekarnik do temperatury 180ºC.
    2. Na noże w naczyniu miksującym założyć motylek.
    3. Wlać białka, ubić na sztywną pianę 3 min/obr. 3, przełożyć do innego naczynia.
    4. Zdjąć motylek.
    5. Do czystego naczynia miksującego włożyć orzechy, rozdrobnić 3 s/obr. 5, przełożyć do innego naczynia.
    6. Do naczynia miksującego włożyć margarynę i cukier, utrzeć 30 s/obr. 3.
    7. Dodać pianę z białek, mąkę i orzechy, wymieszać 20 s/obr. 3.
    8. Przelać do natłuszczonej formy do pieczenia (20x25 cm), piec około 30 min. Polewa:
    9. Do naczynia miksującego wsypać cukier i cukier wanilinowy, zemleć 10 s/obr. 10.
    10. Dodać żółtka i mąkę, wymieszać 20 s/obr. 3.
    11. Powstałą polewą polać upieczone ciasto, udekorować orzechami, wstawić na 5 min do piekarnika.
10
11

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Tak bez proszku lub sody oczyszczonej?

    Zgłoszony przez Magdzia-m2 na kwietnia 14, 2017 at 20:11.

    Tak bez proszku lub sody oczyszczonej?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Rewelacyjne ciasto, faktycznie troche cienkie, ale...

    Zgłoszony przez pawbry na października 20, 2016 at 17:45.

    Rewelacyjne ciasto, faktycznie troche cienkie, ale smak boski

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dodany do wypróbowania 

    Zgłoszony przez Leonek2013 na kwietnia 20, 2016 at 22:28.

    :)

    Dodany do wypróbowania 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszny, ląduje w ulubionych

    Zgłoszony przez Kajka na kwietnia 20, 2016 at 21:58.

    Pyszny, ląduje w ulubionych przepisach :)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pycha , faktycznie cieniutki,

    Zgłoszony przez leon59 na kwietnia 9, 2016 at 21:34.

    Pycha , faktycznie cieniutki, teraz zrobię z podwójnej porcji.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • ciasto pyszne, nawet po kilku

    Zgłoszony przez zoonia na kwietnia 5, 2016 at 14:28.

    ciasto pyszne, nawet po kilku dniach, robiłam na święta i po świętach:)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Macie rację, jest przepyszny

    Zgłoszony przez Pola75 na kwietnia 2, 2016 at 19:21.

    Macie rację, jest przepyszny tylko trochę cienki i mały!!!!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Rozpływa się w ustach 

    Zgłoszony przez sylwi595 na kwietnia 1, 2016 at 18:14.

    Rozpływa się w ustach  :)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zrobiłam wczoraj Smak super,

    Zgłoszony przez Ivett na stycznia 22, 2016 at 12:26.

    Zrobiłam wczoraj :) Smak super, ale jego wysokość to ok. 0,5 cm.Blaszkę miałam tylko trochę większą od polecanej. I dzisiaj już go nie ma ;)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zrobiłam go wczoraj. Jest

    Zgłoszony przez ewelina.eljasik na kwietnia 4, 2015 at 11:39.

    Zrobiłam go wczoraj. Jest obłędny... :D

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • mniam

    Zgłoszony przez ewa_luk na marca 29, 2013 at 18:10.

    mniam :)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • pyszny mazurek, mało pracy i

    Zgłoszony przez Seylla na stycznia 29, 2012 at 15:37.

    pyszny mazurek, mało pracy i smak rewelacyjny!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze