Tu jesteś:
4
Składniki
20 porcja/porcje/porcji
Ciasto
- 70 g mąki pszennej
- 60 g cukru pudru
- 150 g masła
- 3 białka
- 150 g orzechów włoskich, wyłuskanych
Polewa
- 5 g cukru waniliowego z TM
- 50 g cukru
- 3 zòltka
- 1 łyżeczek mąki ziemniaczanej
- połówki orzechów włoskich do dekoracji
-
6
1h 35min
Czas całkowity 1h 0minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
5
Przygotowanie
- Do
"Blokada naczynia miksującego" wsypać cukier i cukier wanilinowy, zemleć 10 s/obr. 10.
- Dodać żółtka i mąkę, wymieszać 20 s/obr. 3.
- Powstałą polewą polać upieczone ciasto, udekorować orzechami, wstawić na 5 min do piekarnika.
- Do
- Rozgrzać piekarnik do temperatury 180ºC.
- Na noże w
"Blokada naczynia miksującego" założyć motylek.
- Wlać białka, ubić na sztywną pianę 3 min/obr. 3, przełożyć do innego naczynia.
- Zdjąć motylek.
- Do czystego
"Blokada naczynia miksującego" włożyć orzechy, rozdrobnić 3 s/obr. 5, przełożyć do innego naczynia.
- Do
"Blokada naczynia miksującego" włożyć masło i cukier, utrzeć 30 s/obr. 3.
- Dodać pianę z białek, mąkę i orzechy, wymieszać 20 s/obr. 3.
- Przelać do natłuszczonej formy do pieczenia (20x25 cm), piec około 30 min.
Polewa
Ciasto
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Porady
Można dodatkowo zrobić esy-floresy z roztopionej czekolady gorzkiej, mlecznej lub białej.
Dekorowanie mazurków to jedno z najfajniejszych zajęć poza zdobieniem jajek wielkanocnych.
Zaproście dzieci - one nie mają ograniczeń
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedzto musi byc pyszne
to musi byc pyszne