3
Załaduj zdjęcie
Załaduj zdjęcie
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Masa makowa


Wydrukuj:
4

Składniki

1 porcja/porcje/porcji

Masa makowa

  • 250 g maku niebieskiego
  • 30 g kaszy manny
  • 120 g cukru
  • 170 g mleka
  • 70 g masła
  • 2 jajka
  • 100 g rodzynek, rozmoczonych
  • 100 g bakalii
  • 1 aromat migdałowy lub 30g amaretto
  • 1 budyń waniliowy, w proszku
  • 6
    30min
    Czas całkowity 30min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
  • 9
5

Przygotowanie

  1. Zmielić bakalie ok. 20 sek, obr 4-5, przesypać do innego naczynia. Do naczynia wsypać mak, zmielić 1 min, obr. 10.
    Dodać pozostałe składniki oprócz rodzynek i bakalii, ustawić czas 8 min, temp 100, obr.4.
    Jeśli masa w tym czasie nie zgęstniała, wydłużyć czas o 2 min.
    Na koniec dołożyć bakalie i rodzynki, wymieszać kilka sekund na obr. wstecznych 5.
    Masa idealna do przełożenia dowolnego ciasta drożdżowego.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy