3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Marcinek


Wydrukuj:
4

Składniki

12 porcja/porcje/porcji

Masa

  • 80 g cukru pudru
  • 400 g śmietana 18%, schłodzona
  • 800 g śmietana 36%, schłodzona
  • sok z 1 cytryny
  • 16 g cukru waniliowego lub kilka kropel aromatu migdałowego

Ciasto

  • 400 g mąki pszennej
  • 16 g cukru waniliowego
  • 0.5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 125 g śmietana 18%
  • 1 żółtko
  • 1 jajo
  • 90 g drobnego cukru do wypieków
  • 125 g masła
  • 6
    4h 0min
    Czas całkowity 2h 30min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
  • 9
5

Przygotowanie

    MARCINEK
  1. CIASTO

    Śmietanę wymieszać z sodą oczyszczoną, odstawić na chwilę (zacznie 'pracować', dwukrotnie zwiększy swoją objętość).

    Masło, cukier i cukier wanilinowy umieścić w misie i utrzeć do otrzymania jasnej i puszystej masy maślanej (0.5min. obr.5)  Dodawać jajko, następnie żółtko, nie przerywając ucierania.

    Dodać śmietanę z sodą, następnie mąkę, sól.(1.30 min Dough mode) Powinno powstać gęste lecz miękkie i sprężyste ciasto. 

    Zagniecione ciasto podzielić równo na 15 części, około 57 g każda. Tortownicę (lub inną okrągłą blaszkę)  o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, sam spód. Każdą kulkę ciasta lekko rozwałkować, następnie rozciągając ciasto wylepić nim dno formy. Ciasto będzie bardzo cienkie. Widelcem gęsto ponakłuwać ciasto. Jeśli podczas rozciągania powstaną małe dziurki w cieście - nie należy się martwić - po złożeniu całości nie będą widoczne.

    Piec w temperaturze 190ºC przez około 10 - 15 minut, do zarumienienia

  2. MASA

    W misie umieścić śmietanę kremówkę, kwaśną śmietanę i cukier. Ubić do powstania gęstego kremu. Pod sam koniec ubijania dodać sok z cytryny (lub migdałowy aromat) 4min, obr 3-4

  3. WYKONANIE

    Na paterze układać wystudzone placki, jeden po drugim i przekładać je kremem (u mnie na 1 warstwa kremu ważyła około 90 - 100 g). Po przełożeniu wszystkich placków na wierzch tortu (nieposmarowany blat) położyć lekką deseczkę i odstawić ciasto na 1 godzinę do lodówki (niektóre źródła podają by pozostawić przez kilka godzin w temperaturze pokojowej, lecz obawiając się o krem schowałam ciasto do lodówki). Po tym czasie usunąć obciążenie, boki i i wierzch tortu pokryć pozostałym kremem (który włożyliśmy wcześniej do lodówki), wyrównać. Boki i wierzch tortu oprószyć okruszkami biszkoptu lub ciastek, na wierzchu oprószyć kakao lub kawą stosownie do okazji. Schłodzić. Spożywać po 6 godzinach lub dnia kolejnego

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

  • do dekoracji boków i wierzchu tortu: okruszki biszkoptów, ciastek, zmielone migdały, wiórki kokosowe
  • kakao, kawa lub cappuccino do oprószenia


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • spróbuję, do tej pory nie odwazylam się zrobic...

    Zgłoszony przez zabiszna na sierpnia 31, 2018 at 22:21.

    spróbuję, do tej pory nie odwazylam się zrobic Marcinka. tmrc_emoticons.;) może z termomixem pojdzie łatwiej. ps Przepis nie ma odslon bo jak się okazało, Marcinek jest bardzo znany tylko na Podlasiu tmrc_emoticons.;)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze