Składniki
24 kawałek/kawałki/kawałków
Ciasto (francuskie)
- 300 g mąki pszennej
- 300 g masła
- 3 żółtka
- odrobina proszku do piecznia
- 3 łyżki wody
Masa makowa
- 300 g maku
- 6 żółtek
- 250 g cukru kryształu
- 150 g orzechów włoskich, łuskanych
- olejek migdałowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g rodzynek
- 2 łyżki cukru kryształu
- 9 białek
Przygotowanie
Mąkę, masło, 3 żółtka, 3 łyżki wody i odrobinę proszku do pieczenia - umieść w naczyniu miksującym. (pozycja 6 czas 15 sek.). Wyjmij przy pomocy kopystki ciasto do miski i podziel na równe części.
Przygotuj blachę do pieczenia. Na spód włóż papier do pieczenia.
Rozgrzej piekarnik do temp. 180 stopni.
Do suchego naczynia miksującego wrzuć orzechy. (Obroty 6, czas 5 sek.)
Przełóż je do miski. Do naczynia miksującego wsyp mak (Obroty 9 czas 1 min.)
Przełóż do miski. Do naczynia miksującego wsyp cukier kryształ (obroty 10 czas 40 sek.).
Przy użyciu kopystki zbierz zmielony cukier ze ścianek thermomix-a. Załóż motylek.
Do zmielonego cukru (na cukier puder) dodaj 6 żółtek. Ucieramy żółtka z cukrem. (obroty 3.5 , czas ok. 3-4 min.). Wyjmij do miski utarte z cukrem jajka. Umyj naczycie miksujące i motylek - osusz je ręcznikiem papierowym. Do czystego i suchego naczynia miksującego włóż motylek. Umieść 9 białek (które zostały z wcześniej oddzielonych żółtek). Dodaj odrobinę soli. Ubijamy pianę. (obroty 3.5, czas ok. 4 min). Po ok. 3 min gdy zobaczysz, że białka są prawie ubite dosyp do nich 2 łyżki cukru kryształu i ubijaj jeszcze z 1 min. do uzskania sztywnej piany.Wszystkie wczesniej wytworzone składniki delikatnie wymieszaj w większej misce.
Orzechy połącz ze zmielonym makiem, dodaj łyżeczkę proszku do pieczenia i wymieszaj.
Dalej olejek migdałowy, rodzynki, utarte jajka z cukrem i stopniowo po łyżcze bitej piany z białek.
Pamiętaj aby rozpocząć od składników sypkich i cięższych. Czyli piana z białek na samym końcu, delikatnie i stopniowo aby powstała luźna masa makowa.Jedną część ciasta umiesc na spodzie formy do pieczenia. Na ciasto wylej całą masę makową. Dalej druga część ciasta. Umieść w rozgrzanym piekarniku (180 stopni) i wypiekaj przez około 45min.
Po upieczeniu zgaś piekarnik i uchyl lekko drzwi piekarnika. Po 5-10 min możesz już wyciągnąć gotowy makowiec. Zanim pokroisz pozwól mu się ochłodzić.
Ciasto (francuskie)
Masa makowa
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
# Smacznego
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzPiecze się.... zobaczymy co z tego wyjdzie ale...
Piecze się.... zobaczymy co z tego wyjdzie ale ciasto straszne do rozciągniecia
Zrobiłam na herbatnikach. Smaczne lekkie ciasto...
Zrobiłam na herbatnikach. Smaczne lekkie ciasto makowe. Dałam 6 białek.
czy można zamiast ciasta
czy można zamiast ciasta francuskiego zrobić na cieście kruchym ?
Zrobiłam, rozwałkować się
Zrobiłam, rozwałkować się pięknie. Zobaczymy jak się upieczeniu.
Koniecznie muszę skomentować
Koniecznie muszę skomentować przed świętami
Przepyszny!!! Tylko proszę przestrzegać przepisu i wskazówek SAMA. I moja rada: ciasto na spód i górę jest wspaniale elastyczne i ja je rozwałkowałam pomiędzy dwoma kawałkami folii spożywczej. Wychodzi wyśmienity!! Naprawdę rewelacja na święta. Mój tata jest wybrednym smakoszem makowców i był wniebowzięty, a siostra nie znosi makowca, a zjadła go najwięcej. POLECAM!!!
p.s. jak i całą reszte przepisów SAMA
Grzeczne dziewczynki idą do nieba, a niegrzeczne tam gdzie chcą!
Mak surowy , bo wlaśnie po
Mak surowy
, bo wlaśnie po to mamy thermomix
Spodu nie podpieka się. Wszystko piecze się w jednym podejściu.Górną warstwę trochę ciężko się nakłada ... ale przy odrobinie wprawy idzie całkiem dobrze.Jeżeli ciasto zbyt luźne można pomóc sobie lekko mąką - ale nie za dużo bo wyjdzie twarde
http://www.kielkismaku.pl -> chyba wszystko o hodowli kiełków
http://www.exbus.pl -> polecam wyjazdy po Europie
Pytanie z ostatniej
Pytanie z ostatniej chwili:mak surowy czy sparzony/ugotowany??jak nałożyć górna warstwę? Spod się podpieka wcześniej czy wykładać masę na surowy??wybacz naiwne pytania ale to mój pierwszy tego typu makowiec
błagam o odpowiedz bo polegne! !!
Grzeczne dziewczynki idą do nieba, a niegrzeczne tam gdzie chcą!
Użyłem 34 cm x 24 cm mniejsza
Użyłem 34 cm x 24 cm mniejsza też pewnie będzie ok
http://www.kielkismaku.pl -> chyba wszystko o hodowli kiełków
http://www.exbus.pl -> polecam wyjazdy po Europie
Witam, Na formie o jakich
Witam,
Na formie o jakich wymiarach ciasto wyjdzie proporcjonalne? Jeśli użyję zbyt dużej wyjdzie za cienkie i będzie się zapewne rozsypywać-przesuszone.
Z góry dziękuję za podpowiedź.
Grzeczne dziewczynki idą do nieba, a niegrzeczne tam gdzie chcą!
Dzięki SAM, podpowiedz mi ale
Dzięki SAM,
podpowiedz mi ale tą górną częś rozwałkowujesz???Na moje to było za mało mąki.
połowa już zjedzona-czyli smaczne mimo małej porażki.Na następny raz zmodyfikuję i będzie git
(Brak tematu)
http://www.kielkismaku.pl -> chyba wszystko o hodowli kiełków
http://www.exbus.pl -> polecam wyjazdy po Europie
Bardzo ciężko tak zgadnąć o
Bardzo ciężko tak zgadnąć o co chodzi. Fakt - ciasto nie jest w stylu tych "do wałkowania zaraz po zrobieniu"ale aż takich problemów to nie miałem nigdy. Można się tylko domyślać co poszło nie tak.Np. 1) zbyt ciepłe masło które przy ucieraniu się po prostu roztopiło.2) masło słabej jakości - powinno mieć około 82% zawartości tłuszczu3) może podczas ustawiania thermomix-a włączyła się temperatura?
http://www.kielkismaku.pl -> chyba wszystko o hodowli kiełków
http://www.exbus.pl -> polecam wyjazdy po Europie
Na dzień kobiet chciałam
Na dzień kobiet chciałam zaskoczyć moich chłopców makowcem.Masa makowa smaczna.,,Ciasto francuskie,,-porażka,wyszła mi tłusta ,mokra mazia.Dno ciasta udało się nią wysmarować,ale na rzadkie ciasto makowe,to niemożliwe!!!Żałowałam potem,że nie dodałam więcej mąki i po prostu go nie rozwałkowalam na wierzchnią część.Po upieczeniu ciasto francuskie się bardzo kruszy ,rozsypuje się całe dno.Na wierzch porostu pouładałam chaotycznie kąski ciasta na mak,jakoś się wtopił w ciasto.Da się zjeść ale trzeba jeszcze coś dopracować
Może ktoś ma jakieś rady?
Jak do masy to na pewno suchy
Jak do masy to na pewno suchy
Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
prosze napisać jaki mak
prosze napisać jaki mak wsypać ?
Poszukiwałam przepisu na
Poszukiwałam przepisu na ciasto francuskie i przy okazji odkryłam ten przepis
Ciasto francuskie wyszło super POLECAM ! (no i kremówka jako całość
Makowiec zrobię w następnej kolejności
Makowiec w piekarniku właśnie
Makowiec w piekarniku właśnie się piecze. Podrósł. Smakowity będzie na pewno. Wiem, bo tradycyjnie wylizałam miskę
. Dzięki za przepis.
Jeszcze nigdy sama nie
Jeszcze nigdy sama nie piekłam makowca
zawsze robiła to moja Mama albo Babcia, ale chyba czas najwyższy spróbować
dzięki Sam za przepis, przyda się napewno 
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Ja jeszcze poczekam troche,
Ja jeszcze poczekam troche, az sie ciut wiecej oziebi
Zamòwie mak i pewnie na Wszystkich Sw. zrobie. Przepis sie przyda

Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni

Sam dziękuję za przepis i
Sam dziękuję za przepis i przypomnienie że zbliżają się święta
Masz rację dla mnie to będzie rozgrzewka przed świętami ( nauka )
Pozdrawiam serdecznie 