3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Makowiec - rozgrzewka przedświąteczna


Wydrukuj:
4

Składniki

24 kawałek/kawałki/kawałków

Ciasto (francuskie)

  • 300 g mąki pszennej
  • 300 g masła
  • 3 żółtka
  • odrobina proszku do piecznia
  • 3 łyżki wody

Masa makowa

  • 300 g maku
  • 6 żółtek
  • 250 g cukru kryształu
  • 150 g orzechów włoskich, łuskanych
  • olejek migdałowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g rodzynek
  • 2 łyżki cukru kryształu
  • 9 białek
5

Przygotowanie

    Ciasto (francuskie)
  1. Mąkę, masło, 3 żółtka, 3 łyżki wody i odrobinę proszku do pieczenia - umieść w naczyniu miksującym. (pozycja 6 czas 15 sek.). Wyjmij przy pomocy kopystki ciasto do miski i podziel na równe części.

    Przygotuj blachę do pieczenia. Na spód włóż papier do pieczenia.

    Rozgrzej piekarnik do temp. 180 stopni.

  2. Masa makowa
  3. Do suchego naczynia miksującego wrzuć orzechy. (Obroty 6, czas 5 sek.)
    Przełóż je do miski. Do naczynia miksującego wsyp mak (Obroty 9 czas 1 min.)
    Przełóż do miski. Do naczynia miksującego wsyp cukier kryształ (obroty 10 czas 40 sek.).
    Przy użyciu kopystki zbierz zmielony cukier ze ścianek thermomix-a. Załóż motylek.
    Do zmielonego cukru (na cukier puder) dodaj 6 żółtek. Ucieramy żółtka z cukrem. (obroty 3.5 , czas ok. 3-4 min.). Wyjmij do miski utarte z cukrem jajka. Umyj naczycie miksujące i motylek - osusz je ręcznikiem papierowym. Do czystego i suchego naczynia miksującego włóż motylek. Umieść 9 białek (które zostały z wcześniej oddzielonych żółtek). Dodaj odrobinę soli. Ubijamy pianę. (obroty 3.5, czas ok. 4 min). Po ok. 3 min gdy zobaczysz, że białka są prawie ubite dosyp do nich 2 łyżki cukru kryształu i ubijaj jeszcze z 1 min. do uzskania sztywnej piany.

    Wszystkie wczesniej wytworzone składniki delikatnie wymieszaj w większej misce.

    Orzechy połącz ze zmielonym makiem, dodaj łyżeczkę proszku do pieczenia i wymieszaj.
    Dalej olejek migdałowy, rodzynki, utarte jajka z cukrem i stopniowo po łyżcze bitej piany z białek.
    Pamiętaj aby rozpocząć od składników sypkich i cięższych. Czyli piana z białek na samym końcu, delikatnie i stopniowo aby powstała luźna masa makowa.

    Jedną część ciasta umiesc na spodzie formy do pieczenia. Na ciasto wylej całą masę makową. Dalej druga część ciasta. Umieść w rozgrzanym piekarniku (180 stopni) i wypiekaj przez około 45min.
    Po upieczeniu zgaś piekarnik i uchyl lekko drzwi piekarnika. Po 5-10 min możesz już wyciągnąć gotowy makowiec. Zanim pokroisz pozwól mu się ochłodzić.

     

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

# Smacznego tmrc_emoticons.)


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Zrobiłam na herbatnikach. Smaczne lekkie ciasto...

    Zgłoszony przez jamajama na listopada 8, 2017 at 14:37.

    Zrobiłam na herbatnikach. Smaczne lekkie ciasto makowe. Dałam 6 białek.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • czy można zamiast ciasta

    Zgłoszony przez ewanow na grudnia 20, 2015 at 19:13.

    czy można zamiast ciasta francuskiego zrobić na cieście kruchym ?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zrobiłam, rozwałkować się

    Zgłoszony przez luis84 na grudnia 23, 2014 at 12:37.

    Zrobiłam, rozwałkować się pięknie. Zobaczymy jak się upieczeniu. 

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Koniecznie muszę skomentować

    Zgłoszony przez Kasiolina na grudnia 19, 2014 at 14:41.

    Koniecznie muszę skomentować przed świętami tmrc_emoticons.-)

    Przepyszny!!! Tylko proszę przestrzegać przepisu i wskazówek SAMA. I moja rada: ciasto na spód i górę jest wspaniale elastyczne i ja je rozwałkowałam pomiędzy dwoma kawałkami folii spożywczej. Wychodzi wyśmienity!! Naprawdę rewelacja na święta. Mój tata jest wybrednym smakoszem makowców i był wniebowzięty, a siostra nie znosi makowca, a zjadła go najwięcej. POLECAM!!!

    p.s. jak i całą reszte przepisów SAMA Love

    Grzeczne dziewczynki idą do nieba, a niegrzeczne tam gdzie chcą! tmrc_emoticons.-D

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Mak surowy , bo wlaśnie po

    Zgłoszony przez SAM na listopada 28, 2014 at 12:26.

    Mak surowy tmrc_emoticons.) , bo wlaśnie po to mamy thermomix

    Spodu nie podpieka się. Wszystko piecze się w jednym podejściu.Górną warstwę trochę ciężko się nakłada ... ale przy odrobinie wprawy idzie całkiem dobrze.Jeżeli ciasto zbyt luźne można pomóc sobie lekko mąką - ale nie za dużo bo wyjdzie twarde tmrc_emoticons.)

    http://www.kielkismaku.pl -> chyba wszystko o hodowli kiełkówhttp://www.exbus.pl -> polecam wyjazdy po Europie

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pytanie z ostatniej

    Zgłoszony przez Kasiolina na listopada 28, 2014 at 11:57.

    Pytanie z ostatniej chwili:mak surowy czy sparzony/ugotowany??jak nałożyć górna warstwę?  Spod się podpieka wcześniej czy wykładać masę na surowy??wybacz naiwne pytania ale to mój pierwszy tego typu makowiec tmrc_emoticons.;-) błagam o odpowiedz bo polegne! !!

    Grzeczne dziewczynki idą do nieba, a niegrzeczne tam gdzie chcą! tmrc_emoticons.-D

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Użyłem 34 cm x 24 cm mniejsza

    Zgłoszony przez SAM na września 10, 2014 at 08:36.

    Użyłem 34 cm x 24 cm mniejsza też pewnie będzie ok tmrc_emoticons.)

    http://www.kielkismaku.pl -> chyba wszystko o hodowli kiełkówhttp://www.exbus.pl -> polecam wyjazdy po Europie

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Witam, Na formie o jakich

    Zgłoszony przez Kasiolina na września 9, 2014 at 13:40.

    Witam,

    Na formie o jakich wymiarach ciasto wyjdzie proporcjonalne? Jeśli użyję zbyt dużej wyjdzie za cienkie i będzie się zapewne rozsypywać-przesuszone.

    Z góry dziękuję za podpowiedź.

    Grzeczne dziewczynki idą do nieba, a niegrzeczne tam gdzie chcą! tmrc_emoticons.-D

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dzięki SAM, podpowiedz mi ale

    Zgłoszony przez BEATA40TKA na marca 7, 2014 at 19:47.

    Dzięki SAM,

    podpowiedz mi ale tą górną częś rozwałkowujesz???Na moje to było za mało mąki.

    połowa już zjedzona-czyli smaczne mimo małej porażki.Na następny raz zmodyfikuję i będzie git tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • (Brak tematu)

    Zgłoszony przez SAM na marca 7, 2014 at 16:29.

    http://www.kielkismaku.pl -> chyba wszystko o hodowli kiełkówhttp://www.exbus.pl -> polecam wyjazdy po Europie

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo ciężko tak zgadnąć o

    Zgłoszony przez SAM na marca 7, 2014 at 16:28.

    Bardzo ciężko tak zgadnąć o co chodzi. Fakt - ciasto nie jest w stylu tych "do wałkowania zaraz po zrobieniu"ale aż takich problemów to nie miałem nigdy. Można się tylko domyślać co poszło nie tak.Np. 1) zbyt ciepłe masło które przy ucieraniu się po prostu roztopiło.2) masło słabej jakości - powinno mieć około 82% zawartości tłuszczu3) może podczas ustawiania thermomix-a włączyła się temperatura?

    http://www.kielkismaku.pl -> chyba wszystko o hodowli kiełkówhttp://www.exbus.pl -> polecam wyjazdy po Europie

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Na dzień kobiet chciałam

    Zgłoszony przez BEATA40TKA na marca 7, 2014 at 15:37.

    Na dzień kobiet chciałam zaskoczyć moich chłopców makowcem.Masa makowa smaczna.,,Ciasto francuskie,,-porażka,wyszła mi tłusta ,mokra mazia.Dno ciasta udało się nią wysmarować,ale na rzadkie ciasto makowe,to niemożliwe!!!Żałowałam potem,że nie dodałam więcej mąki i po prostu go nie rozwałkowalam na wierzchnią część.Po upieczeniu ciasto francuskie się bardzo kruszy ,rozsypuje się całe dno.Na wierzch porostu pouładałam chaotycznie kąski ciasta na mak,jakoś się wtopił w ciasto.Da się zjeść ale trzeba jeszcze coś dopracować Cooking 2Może ktoś ma jakieś rady?

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Jak do masy to na pewno suchy

    Zgłoszony przez Hanna Gręda na października 18, 2013 at 17:22.

    Jak do masy to na pewno suchy tmrc_emoticons.D

    Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.               

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • prosze napisać jaki mak

    Zgłoszony przez ola-ola na października 18, 2013 at 13:38.

    prosze napisać jaki mak wsypać ?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  •   Poszukiwałam przepisu na

    Zgłoszony przez omd_jola na września 3, 2013 at 09:50.

      Poszukiwałam przepisu na ciasto francuskie i przy okazji odkryłam ten przepis tmrc_emoticons.)

      Ciasto francuskie wyszło super POLECAM ! (no i kremówka jako całość tmrc_emoticons.)

     Makowiec zrobię w następnej kolejności tmrc_emoticons.)

     

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Makowiec w piekarniku właśnie

    Zgłoszony przez krzesz65 na grudnia 22, 2012 at 11:51.

    Makowiec w piekarniku właśnie się piecze. Podrósł.  Smakowity będzie na pewno. Wiem, bo tradycyjnie wylizałam miskę Big Smile . Dzięki za przepis.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Jeszcze nigdy sama nie

    Zgłoszony przez magi1 na października 2, 2012 at 22:21.

    Jeszcze nigdy sama nie piekłam makowca tmrc_emoticons.D zawsze robiła to moja Mama albo Babcia, ale chyba czas najwyższy spróbować tmrc_emoticons.D dzięki Sam za przepis, przyda się napewno tmrc_emoticons.D

    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/

    Dziękuję tmrc_emoticons.-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ja jeszcze poczekam troche,

    Zgłoszony przez veronicab71 na października 2, 2012 at 00:29.

    Ja jeszcze poczekam troche, az sie ciut wiecej oziebi tmrc_emoticons.)  Zamòwie mak i pewnie na Wszystkich Sw. zrobie. Przepis sie przyda tmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.;)

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.;)                            

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Sam dziękuję za przepis i

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na października 1, 2012 at 15:22.

    Sam dziękuję za przepis i przypomnienie że zbliżają się święta tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.)  Masz rację dla mnie to będzie rozgrzewka przed świętami ( nauka ) tmrc_emoticons.;)  Pozdrawiam serdecznie Cooking 1

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze