3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

MAKOWIEC JAPOŃSKI (JAPONIEC), MAKOWIEC Z JABŁKAMI NA BOGATO


Wydrukuj:
4

Składniki

12 porcja/porcje/porcji

KREM

  • 500 g serka mascarpone
  • 2 żółtka
  • 15 g cukru pudru
  • 1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 50 g migdałów w płatkach lub słupkach, (można podprażyć na patelni bez tłuszczu)
  • opcjonalnie do posypania: starta gorzka czekolada, kakao, zmielona kawa rozpuszczalna

CIASTO

  • 100 g masła (w temperaturze pokojowej)
  • 1 puszka masy makowej (lub maku przygotowanego w TM)
  • opcjonalnie: ulubione bakalie
  • 4 łyżki kaszy manny
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • opcjonalnie: ulubiony alkohol (np. rum, amaretto)
  • 15 g cukru
  • 3 soczyste jabłka
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 6
    1h 35min
    Czas całkowity 55min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
5

Przygotowanie

    KREM
  1. Jeśli nie masz cukru pudru, to teraz możesz go zrobić - 15 g cukru kryształu wrzuć do i nastaw 10 sek / obr 10. Przesyp do innego naczynia.

    Nie myj .

    1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej zmiel w suchym naczyniu 10 sek / 10 obr.

    Przesyp do innego naczynia.

    Żeby pył z kawy (lub cukru) się nie unosił w pomieszczeniu, przed mieleniem możesz na pokrywę położyć 1 listek ręcznika papierowego i dopiero na niego założyć miarkę.

    Nie myj .

     

     

  2. 2 żółtka i 15 g cukru pudru ucieraj przy pomocy motylka 1,5 min / obr. 3,5.

     

  3. Dodaj serek mascarpone i wymieszaj 30 sek / obr. 3,5. Przy pomocy kopystki ściągnij masę na dno .

    Wsyp zmieloną wcześniej kawę rozpuszczalną i wymieszaj 20 sek / obr. 3,5.

    Powstałą masą posmaruj ciasto.

    Posyp podprażonymi na patelni (bez tłuszczu) płatkami migdałowymi (lub słupkami).

     

  4. Całość możesz posypać startą gorzką czekoladą, kakao lub zmieloną kawą rozpuszczalną.

  5. CIASTO
  6. Rozgrzej piekarnik do temp. 180°C.

     

  7. Do suchego i czystego załóż motylek, wlej 2 białka i dodaj szczyptę soli - 2 min / obr. 3,5.

    Przełóż do dużej miski, wstaw do lodówki.

    Nie myj .

     

  8. Obierz 3 jabłka, pokrój na ćwiartki, wydrąż gniazda nasienne, wrzuć do , (opcjonalnie możesz wlać kilka kropli cytryny) - 5 sek / obr. 4.

    Przełóż do innego naczynia, wstaw do lodówki.

    Umyj i wytrzyj .

     

  9. Załóż motylek. Do wrzuć 2 żółtka i 15 g cukru. Ucieraj 1,5 min / obr. 3,5.

    Zdejmij motylek.

    Dodaj 100 g masła i ucieraj 1,5 min / obr. 4.

     

  10. Do utartego masła z cukrem i żółtkami dodaj masę makową i ulubione bakalie, 4 łyżki kaszy manny, 4 łyżki bułki tartej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, starte jabłka i mieszaj 20-30 sek / obr. 4 przy pomocy kopystki.

    Tę masę delikatnie przełóż do miski z białkami i wymieszaj.

     

  11. Masę przelej do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.

    Ja piekę w foremce 30x18. Możesz użyć nieco większej.

    Piecz 40-50 min w temp. 180°C.

     

  12. Umyj i wytrzyj do sucha.

    Teraz przygotuj napar z kawy rozpuszczalnej: 2 łyżki kawy zalej 50 ml gorącej wody i pozostaw do wystygnięcia.

     

  13. Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.

    Gdy ciasto wystygnie, użyj zaparzonej i wystudzonej kawy do polania ciasta. Najlepiej polewaj je przy użyciu łyżki.

    Do kawy możesz dolać ulubionego alkoholu. tmrc_emoticons.)

     

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Miarka MT
    Miarka MT
    kup teraz
11

Porady

Jeżeli masz problemy z wykładaniem papierem foremki, zapraszam do obejrzenia filmików:

//www.youtube.com/watch?v=B6CuXaHpexE

//www.marthastewart.com/1039142/tip-binder-clips-baking      (należy przeczekać kilka sekund reklamy)


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Czy brak mąki w przepisie jest celowy?

    Zgłoszony przez kasjana na grudnia 23, 2018 at 15:04.

    Czy brak mąki w przepisie jest celowy?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze