 
                                            
                                    Składniki
Ciasto
- 75 g zmielonych migdałów
- 1 szczypta soli
- 2 żółtka
- 150 g masła
- 50 g cukru pudru
- 220 g mąki pszennej najlepiej krupczatki
Bezowa pianka
- 200 g cukru
- 4 białka jajek
- 1 szczypta soli
- 1 łyżka soku z cytryny
Warstwa owocowa
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady, połamanej na małe kawałki
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 500 g porzeczek ( u mnie czerwone i czarne)
Akcesoria, których potrzebujesz
- 
                        
                         Motylek Motylek
- 
                        
                         Kopystka Kopystka
- 
                        
                         Naczynie miksujące kompletne premium Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- 1. Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki na ciasto, wyrobić 2 min/  "Blokada naczynia miksującego" "Blokada naczynia miksującego" "Ciasto" "Ciasto"- 2. Ciasto zwinąć w kulkę, owinąć w folię i schłodzić w lodówce lub zamrażalniku - 3. Formę do tarty wylepić ciastem, nakłuć widelcem, przykryć od góry papierem i obciążyć kulkami ceramicznymi i podpiec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok.15 minut. 
- 4. Wymieszać porzeczki z cukrem, mąką ziemniaczaną i czekoladą - 5. Ubić białka w suchym naczyniu miksujacym ze szczyptą soli i sokiem z cytryny ok. 2.5-3 min/obr.4/motylek, a następnie ubijać dalej dodając stopniowo cukier. - 6. Na podpieczony spód wyłożyć owoce z czekoladą i pianę z białek - 7. Piec ok. 25-40 min. w 180 stopniach, przez pierwsze 15 minut pieczenie od dołu. - Smacznego! 
Ciasto
Warstwa owocowa i piana z białek
Porady
Zamiast porzeczek można również dodać wydrylowane wiśnie
Model urządzenia Thermomix®
- 
                     Przepis jest tworzony dla Przepis jest tworzony dlaTM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
 
                                     
                     
                     
                                     
                         
                         
                         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
        
Komentarze
Pyszne ciasto. Dodałam mrożone czarne porzeczki. Polecam.
Cukier w tym przepisie można dostosować do własnych preferencji smakowych . Mnie najbardziej odpowiada połączenie kwaśnych owoców (dlatego do porzeczek lub wiśni dodaję max. 2 łyżki cukru) ze słodką bezową pianką. Owoce można również ułożyć na dowolnym podpieczonym cieście kruchym lub francuskim i też smakuje znakomicie
 . Mnie najbardziej odpowiada połączenie kwaśnych owoców (dlatego do porzeczek lub wiśni dodaję max. 2 łyżki cukru) ze słodką bezową pianką. Owoce można również ułożyć na dowolnym podpieczonym cieście kruchym lub francuskim i też smakuje znakomicie  .
 . 
Dodaje do wypróbowania wyglada pysznie
 wyglada pysznie  
  
  
  
  
 
Porzeczki umyte, produkty przygotowane. Jutro będzie uczta
 Jutro będzie uczta  Pozdrawiam
 Pozdrawiam
A przy okazji, to i ja dodalam do wypròbowania, jesli znajde porzeczki gdzies... Jesli nie, to bedzie z innymi owocami Pozdrawiam
  Pozdrawiam 
Monis, do owocòw sa 2 lyzki, do pianki bezowej jest dodatkowo 200g 
 