3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Leśny mech


Wydrukuj:
4

Składniki

16 porcja/porcje/porcji

Leśny mech

  • 250 g cukru
  • 200 g oleju
  • 3 jajka
  • 200 g mąki pszennej
  • 160 g mąki krupczatki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g szpinaku mrożonego, rozdrobnionego, rozmrożonego i odciśniętego
  • 125 g wody
  • 100 g galaretki w proszku, cytrynowej
  • 800 g śmietany 30%
  • granat, do dekoracji
  • 6
    4h 10min
    Czas całkowity 3h 30min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
  • 9
5

Przygotowanie

  1. 1. Cukier zemleć, 20s/obr.10

    2. Odmierzyć olej, odstawić

    3. Założyć motylek, dodać jajka, ubijać 4min/37*C/obr.3. Ubijać kolejną 1min/obr.3 stopniowo dolewając olej, Zdjąć motylek.

    4. Dodać mąkę pszenną, krupczatkę, proszek do pieczenia i szpinak. Wymieszać 3min/obr.4

    5. Formę 24x30 wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, włożyć do piekarnika nagrzanego do 180*C

    6. Piec ok. 40min, po upieczeniu wystudzić. Wybrać trochę do pokruszenia na wierzch.

    Masa

    1. Do Blokada naczynia miksującego wlać wodę, dodać galaretkę, gotować 4min./100*C/obr.2, galaretkę przelać do osobnego naczynia i ostudzić.

    2. Do czystego i suchego Blokada naczynia miksującego wlać śmietanę, ubijać 1min/30s./obr.4. Ubijać kolejne 30s/obr.3, w tyma czasie stopniowo wlewać galaretkę.

    3. Powstałąmasę przelać na ciasto, równomiernie rozprowadzić. Wierzch posypać wcześniej pokruszonym ciastem. Wstawić do lodówki na min. 3 godz

    4. Udekorować owocami granatu lub dowolnymi innymi.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • przepis jest trochę nie dokładny. śmietanę...

    Zgłoszony przez danielsc1 na lipca 18, 2020 at 15:11.

    przepis jest trochę nie dokładny. śmietanę ubija się z motylkiem i przez 40 sek. a nie jak w przepisie jest 1.30m. mi zrobiło się 2xmaslo.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Nie użyłam galaretki i konsystencja kremu była...

    Zgłoszony przez AgnieszkaAgnieszka11 na listopada 3, 2019 at 13:04.

    Nie użyłam galaretki i konsystencja kremu była inna niż zwyczajnie choć i tak wyszło pysznie!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • anetawilczewska: A co w tym dziwnego ? Jakby było...

    Zgłoszony przez Cccp6 na października 31, 2019 at 16:23.

    anetawilczewska: A co w tym dziwnego ? Jakby było na 800ml wody to bym się zaczął zastanawiać 😁

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • tylko 1 galaretka na 800 ml śmietany?!

    Zgłoszony przez anetawilczewska na marca 25, 2019 at 15:23.

    tylko 1 galaretka na 800 ml śmietany?!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Nie wiem czemu ale wcale nie wyszedł zielony

    Zgłoszony przez Milva na kwietnia 19, 2018 at 20:28.

    Nie wiem czemu ale wcale nie wyszedł zielony tmrc_emoticons.(

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Mój ulubiony😋 ja daje całą paczkę...

    Zgłoszony przez Lucy0204 na sierpnia 3, 2017 at 20:07.

    Mój ulubiony😋 ja daje całą paczkę rozmrozonego szpinaku i jest super!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • jest pyszny, polecam :)

    Zgłoszony przez balbina222 na lipca 13, 2017 at 06:27.

    jest pyszny, polecam tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze