thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
-- --
Poziom
--

Składniki

  • 350 gramów mąki
  • 80 gramów cukru
  • 60 gramów miekkiego masla lub margaryny
  • 2 łyżki oleju slonecznikowego lub innego
  • 30 gramów grappy lub innego alkoholu 40%
  • 80 gramów wina białego wytrawnego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • aromat waniliowy
  • 1 szczypta soli
  • cukier puder do posypania

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" wlozyc margaryne, cukier: 1min / obr 3. Dodac pozostale skladniki (bez cukru pudru): 1min / obr 4-5. Wyjac, wlozyc do lodòwki na 1h. Rozwalkowac bardzo cieniutko, wycinac faworki, piec w goracym piekarniku: 180° / ok. 15min w piekarniku z wentylacja lub ok. 7-10min w normalnym. Uwaga, nie przypiec, sa bardzo cieniutkie. Posypac cukrem pudrem.

    Faworki sa lzejsze, ale troche inne w smaku od tradycyjnych, smazonych.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Lekkie faworki po wlosku

Wydrukuj:

Komentarze

  • marca 24, 2014 at 20:16
    5.0

    Świetny przepis, polecam tmrc_emoticons.)

  • lutego 3, 2013 at 21:25

    Taki maja wyglad we Wloszech, no i rosna, "puchna" troszke w piekarniku tmrc_emoticons.) Musza wiec miec jakas szparke  tmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.;)

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni SmileSmileWink                            

  • lutego 3, 2013 at 18:54

    tmrc_emoticons.8) tmrc_emoticons.) Jeszcze pieczonych faworków nie jadłam. Veroniczko, a dlaczego je nacinasz w środku? Ja nacinam, bo wywracam do smażenia.

    GaBi


    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

  • lutego 3, 2013 at 17:14

    magi1

    Verciu super przepis tmrc_emoticons.D zrobię w środę tmrc_emoticons.D no i tradycyjnie paczki tylko ja robię takie lżejsze z serka homogenizowanego tmrc_emoticons.D pozdrowionka tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D

    magi - proszę o przepis na lżejsze pączki, koniecznie tmrc_emoticons.)

     

     

  • lutego 3, 2013 at 10:52
    5.0

    Verciu super przepis tmrc_emoticons.D zrobię w środę tmrc_emoticons.D no i tradycyjnie paczki tylko ja robię takie lżejsze z serka homogenizowanego tmrc_emoticons.D pozdrowionka tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D

    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/


    Dziękuję Smile

  • lutego 3, 2013 at 01:23

    Wiadomo, wiadomo ... kiedy.... wlasnie w tlusty czwartek tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.;)

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni SmileSmileWink                            

  • lutego 3, 2013 at 00:10
    5.0

    Na pewno spróbuję tej odchudzonej wersji  tmrc_emoticons.)  Będzie dla mnie a dla reszty zrobię tradycyjne. Ale to w Ostatki   tmrc_emoticons.D  Tradycyjnie w Tłusty Czwartek piekę pączki  tmrc_emoticons.)  Całe góry, które znikają nie wiadomo kiedy  tmrc_emoticons.D  

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

  • lutego 2, 2013 at 22:58

    Grazynko, faworki sa zupelnie inne w smaku, niz smazone, ale smaczne i chudsze. U nas w kazdej piekarni mozna kupic pieczone tmrc_emoticons.;)  Wazne by ciasto bylo rozwalkowane cieniutko (ok. 1mm), no i uwazac, by sie nie spiekly. Podany czas jest przyblizony, zalezy od piekarnika tmrc_emoticons.;)   Love Love Cooking 7

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni SmileSmileWink                            

  • lutego 2, 2013 at 22:24
    5.0

    Veroniko dziekuję za przepis w środę go wykorzystam tmrc_emoticons.D Big Smile

Are you sure to delete this comment ?