PRZEPIS NA THERMOMIX ®
Składniki
15 osoba/osoby
nadzienie
- 300 g malin, lub więcej według uznania
masa budyniowa
- 2 opakowania budyniu malinowego lub waniliowego
- 2 łyżecvzki cukru waniliowego
- 1 szklanka cukru pudru
- 5 białek
- 0,5 szklanki oleju
ciasto
- 5 żółtek
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 płaskie łyżki proszek do pieczenia
- 250 g masła
- 2,5 szklanki mąki pszennej
-
6
2h 20min
Czas całkowity 1h 20minPieczenie / Gotowanie -
7
Średni
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
Przygotowanie
Do naczynia miksującego wkładamy: mąkę, masło, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i żółtka, czas 40 sek / obr. 5, w razie potrzeby pomocna jest kopystka. Wyrobione ciasto dzielimy na 60%(dół) i 40% (góra). Tortownicę (28-30 cm średniy, lub formę prostokątną 33 x 20 cm) smarujemy masłem i wykładamy spód papierem do pieczenia. Pieczemy 20 minut w 180 C.
Do naczynnia miksującego wkładamy motylek.
Gdy podpieczony spód przestygnie ubijamy białka na sztywno
(1 min / obr.4), dodajemy stopniowo cukier cały czas ubijając, cukier waniliowy i na końcu stopniowo budyń (proszek). Ubijamy aż cukier i budyń dokładnie się rozpuszczą. Wlewamy powoli olej, ubijamy do wymieszania się skłądników. Budyniową piankę przekładamy na podpieczony spód, wyrównujemy szpatułką, układamy maliny i lekko wpychamy je w piankę. Na wierzch ścieramy mniejszą część zamrożonego ciasta lub robimy szachownicę z ciasta. Pieczemy w 180 C 35-40 minut. Gdy przestygnie posypujemy cukrem pudrem.
Kruche ciasto z malinami i lekką budyniową pianką
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Ciasto kruche możemy zamrozić i zetrzeć na tartce z dużymi oczkami.
Przepis pochodzi ze strony internetowej: //mojamalakuchnia.blogspot.com/2012/08/kruche-ciasto-z-malinami-i-lekka.html
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzPycha
Pycha
Skusilam sie na przepis,
Skusilam sie na przepis, pianka malinowa wyszła zbita gumowa mało puszysta, nie wiem co poszło nie tak. Reszta ciasta była ok.
wygląda pysznie zaraz to
wygląda pysznie zaraz to ukręcę
Ciasto mialam okazje jesc juz
Ciasto mialam okazje jesc juz kilka razy, z malinami, borowkami i sliwkami. Pyszne polecam. Zrobie go zatem sama w TM. Dzieki za przepis
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję