Składniki
Ciasto
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 80 gramów cukru
- 25 gramów mąki ziemniaczanej
- 100 gramów mąki pszennej
- 4 jajka
Krem
- 100 gramów mąki pszennej
- 100 gramów mąki ziemniaczanej
- 150 gramów cukru
- 200 gramów masła
- 1 litra mleka 3.2 %
- 2 żółtka
- budyń śmietankowy
- aromat smietankowy
- sok z cytryny
-
6
-
7
Średni
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
-
9
Przygotowanie
Zalecam przed rozpoczeciem pracy odmieżyc sobie produkty. Piekarnik nagrzac do temp 180st.. W naczyniu miksujacym umiescic motylek. Nastawic czas na 6 minut. Ubic piane z bialek ok 3min/obr3. Po tym czasie przez otwor w pokrywie stopniowo dodać cukier i żółtka. Dalej ubjiac . Po tym czasie doac pozostale produkty. Delikatnie wymieszac czas 30sek / obr1. Ciasto wylac na duża forme ( ja mam 25 x 30cm). Piec ok 30 minut. Po wystudzeniu przekroic na 2 rowne czesci.
Krem
Pół litra mleka zagotowac z cukrem. Do naczynia miksujacego dodac mąke pszenna , mąke ziemniaczaną , pozostałe mleko, żółtka i budyń. Wymieszac czas 15sek/ obr 3. Mieszanke wlac do gotującego sie mleka ciągle mieszajac az powstanie budyn. Przykryc i odstawic do wystudzenia.
Maslo utrzec na pulchna mase czas 40sek/obr6. Za pomocą kopystki zdjac maslo ze scianek naczynia i czynnosć powtorzyc. Zalożyc motylek. Zamknąc naczynie miksujące. Ustawic czas 6 minut /obr 3. Przez otwor w pokrywie dodac kilka kropli aromatu śmietankowego i łyżkami dodawac przestudzony budyń.
Ciasto nasaczyc sokiem z jednej cytryny zmieszanym z 1/3 szklanki wody. Przełożyc kremem. schłodzic w lodowce. Przed podaniem posypan cukrem pudrem.
Ciasto
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedzdziś już nie zrobię ale zapisuje
dziś już nie zrobię ale zapisuje
Krem bardzo dobry chociaż mam
Krem bardzo dobry chociaż mam wrażenie, że jest go za dużo w stosunku do ciasta. Ciasto biszkoptowe, nie jak w prawdziwej kremówce. Smak dobry
Wygląda pysznie bedzie na
Wygląda pysznie
bedzie na wekendzik do kawki

Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
wyglądają pysznie
wyglądają pysznie
Dziękuję za szybką odpowiedż
Dziękuję za szybką odpowiedż
Edytko Twój podpis jest mi bardzo bliski, bo przypomina mi dzieciństwo 
Czesc mleka i cukier gotuje w
Czesc mleka i cukier gotuje w garnku reszte mieszam w TM i jak mleko to w garnku sie zagotuje wlewamy mieszanke wykonana w TM i doprowadzamy do zagotowania ( az zgęstnieje)
Edek z krainy kredek
Edytko ślinka leci jak patrzę