3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Kremówka wg Edki


Wydrukuj:
4

Składniki

Ciasto

  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 80 gramów cukru
  • 25 gramów mąki ziemniaczanej
  • 100 gramów mąki pszennej
  • 4 jajka

Krem

  • 100 gramów mąki pszennej
  • 100 gramów mąki ziemniaczanej
  • 150 gramów cukru
  • 200 gramów masła
  • 1 litra mleka 3.2 %
  • 2 żółtka
  • budyń śmietankowy
  • aromat smietankowy
  • sok z cytryny
  • 6
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

    Ciasto
  1. Zalecam przed rozpoczeciem pracy odmieżyc sobie produkty. Piekarnik nagrzac do temp 180st.. W naczyniu miksujacym umiescic motylek. Nastawic czas na 6 minut. Ubic piane z bialek ok 3min/obr3. Po tym czasie przez otwor w pokrywie stopniowo dodać cukier i żółtka. Dalej ubjiac . Po tym czasie doac pozostale produkty. Delikatnie wymieszac czas 30sek / obr1. Ciasto wylac na duża forme ( ja mam 25 x 30cm). Piec ok 30 minut. Po wystudzeniu przekroic na 2 rowne czesci.

  2. Krem

     Pół litra mleka zagotowac z cukrem. Do naczynia miksujacego dodac mąke pszenna , mąke ziemniaczaną , pozostałe mleko, żółtka i budyń. Wymieszac czas 15sek/ obr 3. Mieszanke wlac do gotującego sie mleka ciągle mieszajac az powstanie budyn. Przykryc i odstawic do wystudzenia.

    Maslo utrzec na pulchna mase czas 40sek/obr6. Za pomocą kopystki zdjac maslo ze scianek naczynia i czynnosć powtorzyc. Zalożyc motylek. Zamknąc naczynie miksujące. Ustawic czas 6 minut /obr 3. Przez otwor w pokrywie dodac kilka kropli aromatu śmietankowego i łyżkami dodawac przestudzony budyń.

    Ciasto nasaczyc sokiem z jednej cytryny zmieszanym z 1/3 szklanki wody. Przełożyc kremem. schłodzic w lodowce. Przed podaniem posypan cukrem pudrem.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Krem bardzo dobry chociaż mam

    Zgłoszony przez ishanik na lutego 14, 2014 at 19:41.

    Krem bardzo dobry chociaż mam wrażenie,  że jest go za dużo w stosunku do ciasta. Ciasto biszkoptowe, nie jak w prawdziwej kremówce. Smak dobry tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wygląda pysznie bedzie na

    Zgłoszony przez magi1 na stycznia 12, 2014 at 20:34.

    Wygląda pysznie tmrc_emoticons.D bedzie na wekendzik do kawki tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.)

    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/

    Dziękuję tmrc_emoticons.-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • wyglądają pysznie  

    Zgłoszony przez ilonaw na stycznia 11, 2014 at 20:14.

    wyglądają pysznie tmrc_emoticons.)

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dziękuję za szybką odpowiedż

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na stycznia 10, 2014 at 22:57.

    Dziękuję za szybką odpowiedż Love Edytko Twój podpis jest mi bardzo bliski, bo przypomina mi dzieciństwo Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Czesc mleka i cukier gotuje w

    Zgłoszony przez Edka na stycznia 10, 2014 at 22:22.

    Czesc mleka i cukier gotuje w garnku reszte mieszam w TM i jak mleko to w garnku sie zagotuje wlewamy mieszanke wykonana w TM  i doprowadzamy do zagotowania ( az zgęstnieje)

    Edek z krainy kredek tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Edytko ślinka leci jak patrzę

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na stycznia 10, 2014 at 22:20.

    tmrc_emoticons.) Edytko ślinka leci jak patrzę na pyszną kremówkę Big Smile Mam pytanie,czy krem gotujesz w TM, czy w innym garnku, nie bardzo wiem jak wykonać krem tmrc_emoticons.;) Pozdrawiam Party

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze