3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Kora orzechowa


Wydrukuj:
4

Składniki

0 porcja/porcje/porcji

Ciasto (na dwa podkłady):

  • 12 białek
  • 220 g cukru
  • 6 żółtek
  • 240 g orzechów włoskich
  • 120 g kokosu
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 paczki delicji brzoskwiniowych lub morelowych

Krem:

  • 6 żółtek
  • 1 puszka brzoskwin w syropie
  • 300 g masła (miękkiego)
  • 4 łyżki cukru
  • 2 budynie śmietankowe (małe)
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 170 g wody letniej

Polewa:

  • 40 dag rodzynek
  • 1 czekolada gorzka
  • 1 czekolada mleczna
  • 100 g masła lub oleju
  • 200 g wódki lub rumu do namoczenia rodzynek
5

Przygotowanie

  1. Rodzynki dzień wcześniej namoczyć w alkoholu i zostawić na noc.



    Z podanych składników na ciasto upiec dwa placki.



    Wykonanie jednego podkładu:

    Piekarnik nagrzać do 180 st. C

    Do suchego naczynia włożyć orzechy i rozdrobnić (mają być takie jak posiekane nożem). Przesypać na miseczkę i umyć naczynie.

    W czystym i suchym naczyniu założyć motylek. Włożyć 6 białek i ubić obr. 3-4/ok. 4 min. Ustawić obroty na poz. 3 i przez otwór dodawać po łyżce 110 g cukru – czas około 2 min. Nie zmniejszając obrotów dodawać po jednym z 3 żółtek – czas około 40 s. Na koniec zmniejszyć obroty na poz. 1, wsypać 120 g orzechów, 60 g kokosu, 1/2 łyżki mąki i 1/2 łyżeczki proszku do piecznia i delikatnie wymieszać przez ok. 30 s. Przełożyć do formy około 24cm x 30cm i upiec (180 st. C około 25 min.). Tak samo przgotować drugi podkład. Placki ostudzić.



    Wykonanie kremu:

    Brzoskwinie odsączyć i pokroić w drobna kostkę. Do naczynia wlać sok z brzoskwiń, wodę i dodać cukier, budynie, mąkę i żółtka. Rozmieszać, żeby skladniki dobrze sie połączyły 40 s. / obr. 4. Założyć motylek i zagotować 12 min. /100 st. C/obr. 2-3. Budyń ostudzić (musi być zimny!). Masło pokroić w kostkę i wlożyć do czystego i suchego naczynia. Zmiksować 2 min./ obr.3. Założyć motylek i ucierać ok. 3 min./obr. 3 dodając małymi porcjami budyń. Masę podzielić na pół i do jednej części dać pokrojone w kosteczkę brzoskwinie.



    Wykonanie ciasta:

    Rodzynki odcedzić. Jeden blat posmarować masą bez brzoskwiń i układać na nim delicje moczone w alkoholu pozostałym z moczenia rodzynek. Na delicje wyłożyć masę z kawałkami brzoskwiń i przykryć drugim plackiem lekko dociskając.



    Wykonanie polewy:

    Rozpuścić masło z 2 czekoladami i razem rozmieszać. Wsypać odsączone rodzynki i wymieszać. Rozprowadzić na wierzchu placka.



    Ciasto schłodzić w lodowce.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Pyszne ciasto. Kto raz spróbuje... uzależnia się na zawsze ;o)


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Napewno wypróbuję

    Zgłoszony przez agjan2 na września 15, 2015 at 00:40.

    Napewno wypróbuję

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Cieszę się, że smakowało ;o)

    Zgłoszony przez anka25 na grudnia 23, 2013 at 12:51.

    Cieszę się, że smakowało ;o) Pozdrawiam. Big Smile

    ;o)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto  PYCHA  !!!!

    Zgłoszony przez akunia na grudnia 23, 2013 at 09:57.

    Ciasto  PYCHA  !!!! Big Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • ElaK napisał: Aniu, jaki

    Zgłoszony przez anka25 na kwietnia 2, 2013 at 21:33.

    ElaK

    Aniu, jaki śliczny tort zrobiłaś córce!  tmrc_emoticons.)  Brawo!!!! Zdolniacha z Ciebie  tmrc_emoticons.)   tmrc_emoticons.)  

    Dziękuję Elu ;o) Lubię się bawić w pieczenie i ozdabianie tortów ;o) Pozdrawiam.

    ;o)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Aniu, jaki śliczny tort

    Zgłoszony przez ElaK na kwietnia 2, 2013 at 20:01.

    Aniu, jaki śliczny tort zrobiłaś córce!  tmrc_emoticons.)  Brawo!!!! Zdolniacha z Ciebie  tmrc_emoticons.)   tmrc_emoticons.)  

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Rude napisał: Aniu ciasto

    Zgłoszony przez anka25 na kwietnia 2, 2013 at 11:28.

    Rude

    Aniu ciasto wygląda nieziemsko. Mniam pycha tmrc_emoticons.)  A co to takiego różowego na wierzchu ciasta?

    Dziękuję ;o) To "coś" to wiórki z wafla barwione na kolor lila ;o) Zdjęcie to fragment tortu dla mojej córeczki na 7 urodziny. To był tort Tecna - Winx ;o) Udekorowałam jej ulubione ciasto ;o) Dołożyłam drugą fotkę gdybyś miała ochotę pooglądać efekt końcowy ;o) Pozdrawiam.

    ;o)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • krzesz65 napisał: Palce

    Zgłoszony przez anka25 na kwietnia 2, 2013 at 11:21.

    krzesz65

    Palce lizać- ciasto się udało!!! Było na bogato tmrc_emoticons.)

     

    Cieszę się, że smakowało. Ciasto nie jest może najtansze ale warto je zrobić dla niepowtarzalnego smaku ;o) Pozdrawiam.

    ;o)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Palce lizać- ciasto się

    Zgłoszony przez krzesz65 na kwietnia 2, 2013 at 00:08.

    Palce lizać- ciasto się udało!!! Było na bogato tmrc_emoticons.)

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciacho pyszniutkie. Bardzo

    Zgłoszony przez w1paula na kwietnia 1, 2013 at 21:24.

    Ciacho pyszniutkie. Bardzo polecam.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Aniu ciasto wygląda

    Zgłoszony przez Rude na kwietnia 1, 2013 at 21:13.

    Aniu ciasto wygląda nieziemsko. Mniam pycha tmrc_emoticons.)  A co to takiego różowego na wierzchu ciasta?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • w1paula napisał: Aż 400 g

    Zgłoszony przez anka25 na kwietnia 1, 2013 at 11:03.

    w1paula

    Aż 400 g rodzynek????

    Tak. Rodzynki miesza się z rozpuszczoną czekoladą i układa z nich warstwę na wierzchu ciasta. Sa nasączone alkoholem i super smakują w połączeniu z czekoladą i ciastem orzechowym ;o)

    ;o)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Aż 400 g rodzynek????

    Zgłoszony przez w1paula na marca 31, 2013 at 01:29.

    Aż 400 g rodzynek????

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super, że smakował.   

    Zgłoszony przez anka25 na marca 29, 2013 at 21:14.

    Super, że smakował. Big Smile    Zawsze można zrobić kolejną porcję ;o) Pozdrawiam

    ;o)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Po prostu pychota

    Zgłoszony przez baka na marca 29, 2013 at 21:04.

    Po prostu pychota !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!  Big Smile


    tmrc_emoticons.((  ma jedną  wadę  za szybko znikł  z talerza. tmrc_emoticons.;)


     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Cieszę się, że smakował ;o)

    Zgłoszony przez anka25 na marca 27, 2013 at 11:43.

    Cieszę się, że smakował ;o) Pozdrawiam. Big Smile

    ;o)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepyszny polecam wszystkim

    Zgłoszony przez ania86 na marca 27, 2013 at 10:45.

    Przepyszny polecam wszystkim ... tmrc_emoticons.D

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • krzesz65 napisał: A ja zrobię

    Zgłoszony przez anka25 na marca 25, 2013 at 20:44.

    krzesz65

    A ja zrobię ciasto na święta! Właśnie robię listę zakupów. Odważnie upiekę coś nowego. tmrc_emoticons.8)

     

    Cieszę się. Ja przed upieczeniem go po raz pierwszy też uważałam, że jest pracochłonne. Po upieczeniu zmieniłam zdanie ;o) Życzę udanego wypieku i czekam na relację po degustacji ;o) Pozdrawiam. Big Smile

    ;o)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • A ja zrobię ciasto na święta!

    Zgłoszony przez krzesz65 na marca 25, 2013 at 14:44.

    A ja zrobię ciasto na święta! Właśnie robię listę zakupów. Odważnie upiekę coś nowego. tmrc_emoticons.8)

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • ilonaw napisał: zznam to

    Zgłoszony przez anka25 na marca 24, 2013 at 23:12.

    ilonaw

    zznam to ciasto jest rewelacyjne  Love Lovetrzeba sie napracowac ale warto dzieki za przypomnienie przepisu juz chyba ze 3lata go nie pieklam  Cooking 2 Cooking 7

    Jak dla  mnie to w Thermomixie robi sie je szybko... i prosto.  ;o) Pozdrawiam.

    ;o)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • zznam to ciasto jest

    Zgłoszony przez ilonaw na marca 24, 2013 at 22:34.

    zznam to ciasto jest rewelacyjne  Love Lovetrzeba sie napracowac ale warto dzieki za przypomnienie przepisu juz chyba ze 3lata go nie pieklam  Cooking 2 Cooking 7

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • magi1 napisał: Ciasto wygląda

    Zgłoszony przez anka25 na marca 24, 2013 at 20:43.

    magi1

    Ciasto wygląda smakowicie dodaje do wypróbowania. Pozdrawiam cieplutko  tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D

    Życzę miłej degustacji i czekam na opinie. ;o) Pozdrawiam. Big Smile

    ;o)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • ElaK napisał: Aniu ciasto

    Zgłoszony przez anka25 na marca 24, 2013 at 20:42.

    ElaK

    Aniu ciasto wygląda pięknie, wiosennie  tmrc_emoticons.)  Nie wiem, czy zdążę go zrobić pzred Świętami ale ponich na pewno wypróbuję, bo wszyscy lubimy orzechy  tmrc_emoticons.)  Pozdrawiam 

    Mam nadzieję, że przegonimy wreszcie tę zimę... wiosennymi potrawami  ;o) Pozdrawiam. Big Smile

    ;o)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Hannna napisał: :DWygląda

    Zgłoszony przez anka25 na marca 24, 2013 at 20:40.

    Hannna

    tmrc_emoticons.DWygląda smakowicie .Napewno go wypróbuję tmrc_emoticons.;)

    Mam nadzieje, że będzie Ci równie dobrze smakowało. Pozdrawiam. Big Smile

    ;o)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • immanuel napisał: chętnie

    Zgłoszony przez anka25 na marca 24, 2013 at 20:38.

    immanuel

    chętnie spróbuje tmrc_emoticons.) mąż uwielbia orzechy więc pewnie zasmakuje w tym ciasteczku tmrc_emoticons.)

    Ja również uwielbiam orzechy. Życzę miłej degustacji. Pozdrawiam Big Smile

    ;o)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Grażyna Kamińska

    Zgłoszony przez anka25 na marca 24, 2013 at 20:37.

    Grażyna Kamińska

    Cooking 7Ciekawy przepis,no i ciekawa nazwa  na pyszne ciasto tmrc_emoticons.D Big Smile  Wypróbuję ale już po świętach Love  Pozdrawiam serdecznie Party Love

    Mam nadzieję, że będzie smakowało. Big Smile  pozdrawiam.

    ;o)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • veronicab71 napisał: Wyglada

    Zgłoszony przez anka25 na marca 24, 2013 at 20:35.

    veronicab71

    Wyglada przepieknie, Aniu tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.)  Pewnie jest ròwnie smaczne, spròbuje z mila checia Big Smile Big Smile

    Dziekuję. ;o) Pozdrawiam.

    ;o)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto wygląda smakowicie

    Zgłoszony przez magi1 na marca 24, 2013 at 14:37.

    Ciasto wygląda smakowicie dodaje do wypróbowania. Pozdrawiam cieplutko  tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D

    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/


    Dziękuję Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ostrzegam, że uzależnia...

    Zgłoszony przez anka25 na marca 24, 2013 at 14:23.

    Ostrzegam, że uzależnia... ;o) Odkąd je zrobilam pierwszy raz nie mogę się opędzić od chetnych do jego konsumowania, więc na moim stole gości gosyć często i wyszyscy twierdzą, że nigdy go dość ;o) Big Smile  Postanowiłam więc podzielić się przepisem - niech uzależni też innych Thermomaniaków ;o)

    ;o)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Aniu ciasto wygląda pięknie,

    Zgłoszony przez ElaK na marca 23, 2013 at 22:29.

    Aniu ciasto wygląda pięknie, wiosennie  tmrc_emoticons.)  Nie wiem, czy zdążę go zrobić pzred Świętami ale ponich na pewno wypróbuję, bo wszyscy lubimy orzechy  tmrc_emoticons.)  Pozdrawiam 

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • :DWygląda smakowicie .Napewno

    Zgłoszony przez Hanna Gręda na marca 23, 2013 at 19:44.

    tmrc_emoticons.DWygląda smakowicie .Napewno go wypróbuję tmrc_emoticons.;)

    Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.               

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • chętnie spróbuje mąż

    Zgłoszony przez immanuel na marca 23, 2013 at 11:57.

    chętnie spróbuje tmrc_emoticons.) mąż uwielbia orzechy więc pewnie zasmakuje w tym ciasteczku tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciekawy przepis,no i ciekawa

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na marca 23, 2013 at 10:17.

    Cooking 7Ciekawy przepis,no i ciekawa nazwa  na pyszne ciasto tmrc_emoticons.D Big Smile  Wypróbuję ale już po świętach Love  Pozdrawiam serdecznie Party Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wyglada przepieknie, Aniu

    Zgłoszony przez veronicab71 na marca 23, 2013 at 10:15.

    Wyglada przepieknie, Aniu tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.)  Pewnie jest ròwnie smaczne, spròbuje z mila checia Big Smile Big Smile

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni SmileSmileWink                            

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze