3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

" Kokojezynka "


Wydrukuj:
4

Składniki

20 kawałek/kawałki/kawałków

Ciasto

  • 125 gramów miekkiego masla lub margaryny
  • 60 gramów cukru
  • 1 jajo kurze
  • olejek waniliowy, kilka kropel lub 1 lyzeczka ekstraktu z wanilii
  • 185 gramów mąki tortowej
  • 10 gramów proszku do pieczenia
  • 60 gramów mleka

Nadzienie

  • 175 gramów dzemu z jezyn
  • 250 gramów swiezych jezyn

Wierzch

  • 100 gramów miekkiego masla lub margaryny
  • 90 gramów cukru
  • 2 jajka kurze
  • 225 gramów wiórek kokosowych
  • 60 gramów mąki
5

Przygotowanie

  1. Wlaczyc piekarnik- 180°. Ciasto: do Closed lid wlozyc maslo i cukier: 40sek / obr 3. Dodac jajko i wanilie: 15sek / obr 4. Dodac mleko, make i proszek: 20sek / obr 5. Wylozyc na blaszke, natluszczona i posypana maka. Nastepnie cala powierzchnie pokrywamy dzemem ( pomagamy sobie widelcem - delikatnie! ). Nastepnie ukladamy jezyny ( umyte i dobrze odsaczone). Robimy wierzchnia warstwe: do Closed lid wlozyc maslo i cukier: 30sek / obr 3. Dodac jajka: 15sek / obr 4. Dodac wiòrki kokosowe i 1 lyzke maki: 10sek / obr 3. Dodac pozostala make: 10sek / obr 3, nastepnie: 5sek / obr 4. Pokryc cala powierzchnie ciasta ( pomagajac sobie troche rekoma). Piec przez 30- 35min. Jesli ciasto na wierzchu zbyt szybko nabierze koloru, przykryc folia aluminiowa i dokonczyc pieczenie. Wyjac z piekarnika, zostawic " do odpoczynku" na 10min. Kroic na kawalki. Mozna posypac cukrem pudrem.

10
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Ciasto bardzo dobre.

    Zgłoszony przez alicja205 na marca 10, 2016 at 18:09.

    Ciasto bardzo dobre. Zmniejszyłam ilość cukru do kruszonki na 60 g i dałam tylo 200 g kokosu ale według mnie było ok. Brakowało mi informacji o wielkości blaszki. Miałam blaszkę 22 na 35 cm i okazała się za duża. Ciasto wyszło bardzo płaskie. Nastepnym razem wezmę mniejszą tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Upiekłam go! Ale oczywiście

    Zgłoszony przez gabi49 na sierpnia 28, 2012 at 19:23.

    Upiekłam go! Ale oczywiście musiałam zmienić nieco z uwagi na brak składników. Dałam dżem malinowo-bananowy bo miał bardzo mocną konsystencję (jak marmolada) i na wierzch kawałki ananasa zamiast jeżyn. Ciasto bardzo delikatne, trzeba jeść łyżeczką. Może jutro stężeje. Pychotka!Love

    GaBi

    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Veroniko, super przepisik.

    Zgłoszony przez gabi49 na sierpnia 24, 2012 at 08:22.

    Veroniko, super przepisik. Już bym go zrobiła, ale nie mam jeżyn. Na jakie owoce można by to zamienić? Co sądzisz o malinach? Boję się trochę, że za miękkie i będzie ciapa. A może gruszki? Mam świeży dżemik i gruszki prosto z drzewa.

    GaBi

    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Elu, dzieki kochanie za

    Zgłoszony przez veronicab71 na sierpnia 16, 2012 at 17:46.

    Elu, dzieki kochanie za zwròcenie uwagi na ten szczegòl.... To miala byc po prostu makatmrc_emoticons.)  Komputer mi splatal figla, widactmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.;) Juz poprawioneBig Smile Big Smile

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.;)                            

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • O, dzięki za podpowiedź w

    Zgłoszony przez ElaK na sierpnia 11, 2012 at 01:05.

    O, dzięki za podpowiedź w jaki sposób wykorzystać mój dżem jeżynowy  tmrc_emoticons.)  

    Ale co to jest undefined  ? Poproszę o przetłumaczenie  tmrc_emoticons.) 

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze