Składniki
20 kawałek/kawałki/kawałków
Ciasto:
- 120 g margaryny
- 225 g cukru
- 2 jaja
- 225 g mleka
- 450 g mąki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g bakalii, (ulubionych)
- Cukier puder, (do posypania)
-
6
2h 20min
Czas całkowity 1h 30minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
Przygotowanie
Margarynę roztapiamy w
"Blokada naczynia miksującego" - 3 min/100 st./
"Mieszanie" . Do
"Blokada naczynia miksującego" odajemy cukier- 3 min/ 5 obr. Gdy masa trochę przestygnie (do ok. 37 st.) dodajemy jaja i ustawiamy 4 min/ 5 obr.
Bakalie wkładamy do miski i dodajemy trochę mąki. Obtaczamy. W ten sposób bakalie nie opadną na dno podczas pieczenia.
Do
"Blokada naczynia miksującego" wlewamy mleko, dodajemy mąkę i proszek. Wyrabiamy 2.30 min/ 4 obr. Masa powinna być jednolita. Dodajemy bakalie- 40 s/
"Mieszanie" .
Piekarnik ustawiamy na 200 st.
Gotowe ciasto przekładamy do formy keksowej bądź blachy wyłożonej papierem do pieczenia.
Blachę wkładamy do piekarnika. Temperaturę zmniejszamy do 180 st.
Pieczemy 50- 60 min.
Po wyjęciu i ostygnięciu ciasta posypujemy cukrem pudrem.
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzPyszny. ...
Pyszny.
Robiłam w sobotę. Dałam 179 g cukru, ale następnym razem i tak zmniejsze jeszcze troszkę.
Pyszny wyszedł 😋
Pyszny wyszedł 😋
Wyrósł i wyglądał bardzo ładnie.Jeśli chodzi...
Wyrósł i wyglądał bardzo ładnie.Jeśli chodzi o smak, to chyba wrócę jednak do swojego starego przepisu...
Keks wyszedł rewelacyjny, robiłam zgodnie ze...
Keks wyszedł rewelacyjny, robiłam zgodnie ze wskazówkami. Zapach w domu niesamowity. Polecam
Urósł... i nie opadł, super. Następnym...
Urósł... i nie opadł, super. Następnym razem zmniejszę ilość cukru. Przepyszny. Rodzina zadowolona
Wygląda zachęcająco. Próbuję
Wygląda zachęcająco. Próbuję
Bardzo smaczny! ...
Bardzo smaczny!
Cała Rodzina zachwalała. Urósł pięknie!
Polecam!
Wyszedł OK tylko dałam za małą...
Wyszedł OK tylko dałam za małą keksówkę i wyrósł bardzo wysoki ale w środku był surowy więc przedłużyłam o 20 minut.
Odpowiadam po czasie ale
Odpowiadam po czasie ale zawsze: przepis ten miałam z jakiejś gazety i tylko przerobiłam go na theromixa. Tam tak ktoś napisał temperaturę
Co do zdjęcia to moja inwencja twórcza, a cukier puder był w przepisie.
A wracając do pierkarnika to teraz tak sobie myślę, że bynajmniej ja mam wiele ciast że muszę najpierw rozgrzać do większek temp a później zmniejszyć.
juz sie za niego biore az mi
juz sie za niego biore az mi slinka cieknie
Interesuje mnie dlaczego mam
Interesuje mnie dlaczego mam rozgrzać piekarnik do 200 *C i po włożeniu foremki zmniejszyć do 180*C,czemu mam posypać pudrem skoro na zdjęciu są skórki cytrynowe .
Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.