1 Keks

3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Keks


Wydrukuj:
4

Składniki

20 kawałek/kawałki/kawałków

Ciasto:

  • 120 g margaryny
  • 225 g cukru
  • 2 jaja
  • 225 g mleka
  • 450 g mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g bakalii, (ulubionych)
  • Cukier puder, (do posypania)
  • 6
    1h 30min
    Czas całkowity 1h 30min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
5

Przygotowanie

  1.  

    Margarynę roztapiamy w Closed lid- 3 min/100 st./ Gentle stir setting. Do Closed lid odajemy cukier- 3 min/ 5 obr. Gdy masa trochę przestygnie (do ok. 37 st.) dodajemy jaja i ustawiamy 4 min/ 5 obr. 

    Bakalie wkładamy do miski i dodajemy trochę mąki. Obtaczamy. W ten sposób bakalie nie opadną na dno podczas pieczenia.

    Do Closed lid wlewamy mleko, dodajemy mąkę i proszek. Wyrabiamy 2.30 min/ 4 obr. Masa powinna być jednolita. Dodajemy bakalie- 40 s/ Gentle stir setting.

    Piekarnik ustawiamy na 200 st.

    Gotowe ciasto przekładamy do formy keksowej bądź blachy wyłożonej papierem do pieczenia.

    Blachę wkładamy do piekarnika. Temperaturę zmniejszamy do 180 st.

    Pieczemy 50- 60 min.

    Po wyjęciu i ostygnięciu ciasta posypujemy cukrem pudrem.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Wyrósł i wyglądał bardzo ładnie.Jeśli chodzi...

    Zgłoszony przez Witoszka na stycznia 26, 2018 at 18:04.

    Wyrósł i wyglądał bardzo ładnie.Jeśli chodzi o smak, to chyba wrócę jednak do swojego starego przepisu...Puzzled

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Keks wyszedł rewelacyjny, robiłam zgodnie ze...

    Zgłoszony przez Dynia2016 na listopada 25, 2017 at 09:05.

    Keks wyszedł rewelacyjny, robiłam zgodnie ze wskazówkami. Zapach w domu niesamowity. Polecam Lol

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Urósł... i nie opadł, super. Następnym...

    Zgłoszony przez jolaskobejko na stycznia 7, 2017 at 16:22.

    Urósł... i nie opadł, super. Następnym razem zmniejszę ilość cukru. Przepyszny. Rodzina zadowolona tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wygląda zachęcająco. Próbuję

    Zgłoszony przez jolaskobejko na stycznia 7, 2017 at 15:38.

    Wygląda zachęcająco. Próbuję tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo smaczny! ...

    Zgłoszony przez kamisss72 na stycznia 3, 2017 at 20:02.

    Bardzo smaczny! tmrc_emoticons.)

    Cała Rodzina zachwalała. Urósł pięknie!

    Polecam!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wyszedł OK tylko dałam za małą...

    Zgłoszony przez beaszcz@op.pl na grudnia 8, 2016 at 12:16.

    Wyszedł OK tylko dałam za małą keksówkę i wyrósł bardzo wysoki ale w środku był surowy więc przedłużyłam o 20 minut.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Odpowiadam po czasie ale

    Zgłoszony przez madado87 na czerwca 21, 2016 at 13:15.

    Odpowiadam po czasie ale zawsze: przepis ten miałam z jakiejś gazety i tylko przerobiłam go na theromixa. Tam tak ktoś napisał temperaturę tmrc_emoticons.) Co do zdjęcia to moja inwencja twórcza, a cukier puder był w przepisie.

    A wracając do pierkarnika to teraz tak sobie myślę, że bynajmniej ja mam wiele ciast że muszę najpierw rozgrzać do większek temp a później zmniejszyć.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • juz sie za niego biore az mi

    Zgłoszony przez sasia na maja 4, 2016 at 17:24.

    juz sie za niego biore az mi slinka cieknie tmrc_emoticons.;)

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Interesuje mnie dlaczego mam

    Zgłoszony przez Hanna Gręda na kwietnia 13, 2016 at 14:23.

    Interesuje mnie dlaczego mam rozgrzać piekarnik do 200 *C i po włożeniu foremki zmniejszyć do 180*C,czemu mam posypać pudrem skoro na zdjęciu są skórki cytrynowe .

    Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.               

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze