 
                                            
                                    Składniki
- 8 białek, ( można użyć te które zostają np. z likieru kawowego (przepis na likier w "Thermomix przepisy świąteczne")
- 180 g cukru
- 150 g bakalii, zalać wcześniej gotującą wodą, odcedzić, ( można skropić spirytusem), a następnie obtoczyć w mące
- 250 g masła
- 120 g mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Akcesoria, których potrzebujesz
- 
                        
                         Kopystka Kopystka
- 
                        
                         Naczynie miksujące kompletne premium Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- 1. Rozpuścić i wystudzić masło. - 2. Włączyć piekarnik (góra dół) na 180 stopni C. - 3. Założyć motylek, do naczynia miksujacego wlać białka i dodać szczyptę soli. - 4. Ubijać 3 min/ obr. 4 ( na sztywno, czas zależny od jajek) - 5. Wsypać szklankę cukru i dalej ubijać 2 min/obr.4. - 6. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Ściągnąć motylek, włączyć obroty 3 i dodawać na przemian mąkę wymieszną z proszkiem do pieczenia i ostudzone masło, aż do uzyskania jednolitej masy. - 7.Dodać bakalie, wymieszać 30s/  "Obroty wsteczne" / obr. 4. "Obroty wsteczne" / obr. 4.- 8 Ciasto wylać do wylać do formy. Piec 45-50min w temp. 180 stopni C. 
Model urządzenia Thermomix®
- 
                     Przepis jest tworzony dla Przepis jest tworzony dlaTM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
 
                                     
                     
                     
                                     
                         
                         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
        
Komentarze
pierwszy raz wyszedł wspaniały keks , znikł momentalnie
bardzo pomysłowy przepis własnie robiłam likier białka sie nie zmarnowały a keksik udany :
Witam przepis do ulubionych ,bede piekla na swieta .Pozdrawiam
Świąteczny problem z głowy 
 
Z białek wspaniały jest też "piegusek" z książki podstawowej - polecam, a keks sprubuję.
Super zawsze miałam problem z białkami - tylko te omlety i omlety