Tu jesteś:
4
Składniki
25 porcja/porcje/porcji
Kefirowe ciasto z polewą czekoladową
Ciasto
- 50 g mąki żytniej
- 130 g mąki pszennej
- 60 g cukru pudru
- 1 łyżeczek sody oczyszczonej
- 15 g kakao
- 100 g oleju
- 250 g kefiru
- 1 jajko
Polewa
- 100 g śmietany 18%
- 1 gorzką czekoladę
-
6
23min
Czas całkowity 3minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
-
9
5
Przygotowanie
- 1. Do
"Blokada naczynia miksującego" wsypać obie mąki, cukier puder, sodę oczyszczoną, kakao i dobrze wymieszać 20 sek / obroty 5 tak, aby nie było grudek kakao.
2. Następnie dolać olej, kefir i jajko i wymieszać 40 sek / obroty 5.
Ciasto wylać na blachę wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą lub papierem. Piec w rozgrzanym piekarniku 180 stopni około 20 minut. - Gorzką czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, wymieszać ze śmietanką i rozlać na wystudzone ciasto
- UWAGA !
Składniki przygotowane są na małą blachę 20 / 30 cm
Ciasto
Polewa
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzPysznie!
niestety pierwszy nieudany przepis ;(...
niestety pierwszy nieudany przepis ;(
ciasto mało słodkie, cienkie i klapło ...
Niestety nie jest pyszne. Wyszło płaskie i mało...
Niestety nie jest pyszne. Wyszło płaskie i mało słodkie, polewa nawet nie uratowała całości
Musi być pyszne. Wyprobuje
Musi być pyszne. Wyprobuje
"Blokada naczynia miksującego"