Składniki
80 porcja/porcje/porcji
Kajmak
- 1 litra mleka
- 500 g cukru
- 1,125kg margaryny
- 1 pęczka cukru wanilinowego
Ciasto
- 1kg mąki
- 500 g masła/margaryny
- 6 żółtek
- 200 g cukru pudru
-
6
1h 5min
Czas całkowity 50minPieczenie / Gotowanie -
7
Średni
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
Przygotowanie
1. Ciasto:
żółtka utrzeć z cukrem pudrem 2min/obr.5
mąkę przesiać sitkiem na stolnice dodać margarynę i posiekać nożem.
żółtka utarte dodać domąki i ugniatać aż do jednolitej masy.
schłodzić w lodówce 30min
rozwałkować cisto i powycinać szklanką kółka, zrobić wianuszek szprycą do cista i piec 10-15min / 180st. na złocisty kolor.
Przestudzić nałożyć łyżeczką masę kajmakową.
2.Masa KAJMAKOWA:
są dwa sposoby...
1 sposób:
Mleko skondensowane w puszce gotować w garnku przez 1,5-2h
2 sposób (który najczęściej używam) :
Mleko, cukier, cukier wanilinowy gotować 10-15min/100st/obr1-2 (aż do odparowania wody/musi zrobić się gęsty)
Przełożyć do miski i dodać margarynę - ucierać aż zgęstnieji zmieni kolor na jasny
Kajmaczki
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Najlepsze kajmaczki są na drugi dzień
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzWitam.Czy do zrobienia masy
Witam.Czy do zrobienia masy kajmakowej na pewno potrzeba 1,125 kg margaryny (4 i pół kostki)?
Renka