3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Kajmaczki


Wydrukuj:
Stwórz wariant
4

Składniki

80 porcja/porcje/porcji

Kajmak

  • 1 litra mleka
  • 500 g cukru
  • 1,125kg margaryny
  • 1 pęczka cukru wanilinowego

Ciasto

  • 1kg mąki
  • 500 g masła/margaryny
  • 6 żółtek
  • 200 g cukru pudru
5

Przygotowanie

    Kajmaczki
  1. 1. Ciasto:

    żółtka utrzeć z cukrem pudrem 2min/obr.5

    mąkę przesiać sitkiem na stolnice dodać margarynę i posiekać nożem.

    żółtka utarte dodać domąki i ugniatać aż do jednolitej masy.

    schłodzić w lodówce 30min

    rozwałkować cisto i powycinać szklanką kółka, zrobić wianuszek szprycą do cista i piec 10-15min / 180st. na złocisty kolor.

    Przestudzić nałożyć łyżeczką masę kajmakową.

    2.Masa KAJMAKOWA:

    są dwa sposoby...

    1 sposób:

    Mleko skondensowane w puszce gotować w garnku przez 1,5-2h

    2 sposób (który najczęściej używam) :

    Mleko, cukier, cukier wanilinowy gotować 10-15min/100st/obr1-2 (aż do odparowania wody/musi zrobić się gęsty)

    Przełożyć do miski i dodać margarynę - ucierać aż zgęstnieji zmieni kolor na jasny

     

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Najlepsze kajmaczki są na drugi dzień


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Witam.Czy do zrobienia masy

    Zgłoszony przez Reka55 na października 1, 2014 at 09:49.

    Witam.Czy do zrobienia masy kajmakowej na pewno potrzeba 1,125 kg margaryny (4 i pół kostki)?

    Renka

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze