
Składniki
Ciasto
- 225 gramów mąki
- 50 gramów cukru
- 1/2 łyżeczki ziaren anyżu
- 125 gramów chlodnego masla lub margaryny
- 2 łyżki bardzo zimnej wody
- szczypta soli
Nadzienie
- 25 gramów orzechów laskowych lub wloskich, zmielonych
- 2 łyżeczki cynamonu, mielonego
- 1/2 łyżeczki kardamonu mielonego
- 250 gramów jablek pokrojonych na kawalki
- 30 gramów cukru
- 1/2 cytryny, sok
- 2 łyżeczki bulki tartej
- 1 jajko kurze do posmarowania
- cukier puder do posypania
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Ciasto: do
"Blokada naczynia miksującego" wlozyc wszystkie skladniki: 20sek / obr 4, wlozyc do lodòwki na co najmniej 30min. Przygotowac nadzienie: do
"Blokada naczynia miksującego" wlozyc jablka: 5sek / obr 4. Dodac pozostale skladniki na nadzienie: 10sek / obr 3. Rozwalkowac ciasto, formowac pierozki z uszykowanym nadzieniem. Posmarowac lekko roztrzepanym jajkiem. Piec w goracym piekarniku: 190° / 15-20 min, do lekkiego zrumienienia. Po ostudzeniu posypac cukrem pudrem.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Ciesze sie, ze smakowaly
A mezòw mamy podobnych, w takim razie

Gabrysiu, ciasto powinno byc elastyczne i nie klejace, jak na pierogi. Po wyrobieniu, wg przepisu, w naczyniu wyglada, jakby byly takie kuleczki, poprzyklejane do siebie. Odchodzi wspaniale od scianek i naczynie zostaje czyste. Tak to powinno wygladac. Wyjmiesz, wyrobisz rekoma doslownie 2-3 sekundy i jest gotowe do walkowania.

Dziękuję Veroniko za podpowiedź. Być może , gdyby było więcej wody, łatwiej byłoby je lepić. Ja po wyrobieniu w TM miałam konsystencję kruszonki, którą sklejałam na blacie w jedną kulkę. Mąkę też miałam nie tortową, ale pszenną 550 luksusową.
Swietnie Gabrysiu, najwazniejsze, ze w smaku sa dobre
Pierozki robilam tym "czyms", co jest na zdjeciu, do pierogòw. Mysle, ze maka tortowa powinna byc uzyta w Polsce. Poradze Ci cos - jesli bys kiedys je robila ponownie i ciasto bedzie za suche, dodaj odrobine zimnej wody. Moze byc, ze to ròznica maki i ta polska wchlania wiecej wody. Dlatego wychodzi kruche. Dodac ciut wody i chwilke wyrobic
Ciesze sie, ze zrobilas
))
Edytko, ciesze sie, ze smakowaly
Elu, dawno Cie nie bylo... obowiazki pewnie
A ciastka polecam, zapedz rodzinke do pomocy

Przepyszne!!! Polecam łatwe, szybkie i bardzo smaczne!
Veroniko, ja wypróbuję napewno, bo uwielbiam te połączenia. Orzechów mam cały kosz, ale nikt nie ma czasu ich połupać
Jak pokażę rodzince taki pyszny przepis to może znajdą czas
Nastepne juz wymyslone i zrobione, ale przepis jutro, bo padam
Ciesze sie bardzo, jak pròbujecie moje przepisy i smakuja
Mysle, ze pomysly sie nie skoncza, bez slodkiego nie da rady
I mimo, iz trudno w to uwierzyc, jemy normalne posilki, szczegòlnie obiad. Kolacja jest zawsze bardzo lekka, jak ja to mòwie- gwizdana. Warzywa glòwnie, w duzych ilosciach, kawaleczek sera albo cos w tym rodzaju i owoce
Obiad jest konkretny, w zaleznosci, oczywiscie od pory roku
