3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Jesienne pòlksiezyce


Wydrukuj:
4

Składniki

25 kawałek/kawałki/kawałków

Ciasto

  • 225 gramów mąki
  • 50 gramów cukru
  • 1/2 łyżeczki ziaren anyżu
  • 125 gramów chlodnego masla lub margaryny
  • 2 łyżki bardzo zimnej wody
  • szczypta soli

Nadzienie

  • 25 gramów orzechów laskowych lub wloskich, zmielonych
  • 2 łyżeczki cynamonu, mielonego
  • 1/2 łyżeczki kardamonu mielonego
  • 250 gramów jablek pokrojonych na kawalki
  • 30 gramów cukru
  • 1/2 cytryny, sok
  • 2 łyżeczki bulki tartej
  • 1 jajko kurze do posmarowania
  • cukier puder do posypania
  • 6
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

  1. Ciasto: do Closed lid wlozyc wszystkie skladniki: 20sek / obr 4, wlozyc do lodòwki na co najmniej 30min. Przygotowac nadzienie: do Closed lid wlozyc jablka: 5sek / obr 4. Dodac pozostale skladniki na nadzienie: 10sek / obr 3. Rozwalkowac ciasto, formowac pierozki z uszykowanym nadzieniem. Posmarowac lekko roztrzepanym jajkiem. Piec w goracym piekarniku: 190° / 15-20 min, do lekkiego zrumienienia. Po ostudzeniu posypac cukrem pudrem.

10
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Ciesze sie, ze smakowaly

    Zgłoszony przez veronicab71 na października 25, 2012 at 23:30.

    Ciesze sie, ze smakowaly Big Smile Big Smile  A mezòw mamy podobnych, w takim razie tmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.;) Love

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.;)                            

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Jeszcze raz dziękuję

    Zgłoszony przez gabi49 na października 25, 2012 at 12:04.

    tmrc_emoticons.;) Jeszcze raz dziękuję Veroniczko za podpowiedź, to jest konkretnie i wyczerpująco. Nic to, mój małżonek wczoraj spałaszował wieczorem wszystkie te ciasteczka z talerzyka (patrz zdjęcie) .Trwało to chwilę. Zostało kilka.

    GaBi

    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Gabrysiu, ciasto powinno byc

    Zgłoszony przez veronicab71 na października 24, 2012 at 23:27.

    Gabrysiu, ciasto powinno byc elastyczne i nie klejace, jak na pierogi. Po wyrobieniu, wg przepisu, w naczyniu wyglada, jakby byly takie kuleczki, poprzyklejane do siebie. Odchodzi wspaniale od scianek i naczynie zostaje czyste. Tak to powinno wygladac. Wyjmiesz, wyrobisz rekoma doslownie 2-3 sekundy i jest gotowe do walkowania. Big Smile Big Smile Love Love

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.;)                            

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dziękuję Veroniko za

    Zgłoszony przez gabi49 na października 24, 2012 at 21:09.

    Dziękuję Veroniko za podpowiedź. Być może , gdyby było więcej wody, łatwiej byłoby je lepić. Ja po wyrobieniu w TM miałam konsystencję kruszonki, którą sklejałam na blacie w jedną kulkę. Mąkę też miałam nie tortową, ale pszenną 550 luksusową. tmrc_emoticons.;)

    GaBi

    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • gabi49 napisał:

    Zgłoszony przez veronicab71 na października 24, 2012 at 16:53.

    gabi49


    Love [[wysiwyg_imageupload:72:]]Veroniczko, upiekłam dzisiaj te  smakowitości. Niestety, ja nie umiem formować tak ślicznych półksiężyców (pierożków) z tego ciasta. Nie wiem, może Ty masz inną mąkę. Moje ciasto było bardzo kruche i stworzyłam kształt "uśmieszków". to było dla mnie do zrobienia. Załączam ich zdjęcie, kuleczek też. Tutaj z kolei zrobiły mi się za duże, więc je poprzekrawałam na połowę i powstały orzeszki. w smaku  REWELACYJNE!



     


    Swietnie Gabrysiu, najwazniejsze, ze w smaku sa dobretmrc_emoticons.) Pierozki robilam tym "czyms", co jest na zdjeciu, do pierogòw. Mysle, ze maka tortowa powinna byc uzyta w Polsce. Poradze Ci cos - jesli bys kiedys je robila ponownie i ciasto bedzie za suche, dodaj odrobine zimnej wody. Moze byc, ze to ròznica maki i ta polska wchlania wiecej wody. Dlatego wychodzi kruche. Dodac ciut wody i chwilke wyrobicBig Smile Ciesze sie, ze zrobilastmrc_emoticons.))) 

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.;)                            

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • CIASTECZKAVeroniczko,

    Zgłoszony przez gabi49 na października 24, 2012 at 16:21.

    Love [[wysiwyg_imageupload:72:]]Veroniczko, upiekłam dzisiaj te  smakowitości. Niestety, ja nie umiem formować tak ślicznych półksiężyców (pierożków) z tego ciasta. Nie wiem, może Ty masz inną mąkę. Moje ciasto było bardzo kruche i stworzyłam kształt "uśmieszków". to było dla mnie do zrobienia. Załączam ich zdjęcie, kuleczek też. Tutaj z kolei zrobiły mi się za duże, więc je poprzekrawałam na połowę i powstały orzeszki. w smaku  REWELACYJNE!

    GaBi

    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Edytko, ciesze sie, ze

    Zgłoszony przez veronicab71 na października 24, 2012 at 00:01.

    Edytko, ciesze sie, ze smakowaly Big Smile Big Smile  Elu, dawno Cie nie bylo... obowiazki pewnie tmrc_emoticons.)  A ciastka polecam, zapedz rodzinke do pomocy tmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.;)

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.;)                            

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Veroniko, ja wypróbuję

    Zgłoszony przez ElaK na października 23, 2012 at 12:56.

    Veroniko, ja wypróbuję napewno, bo uwielbiam te połączenia. Orzechów mam cały kosz, ale nikt nie ma czasu ich połupać  tmrc_emoticons.)  Jak pokażę rodzince taki pyszny przepis to może znajdą czas  tmrc_emoticons.D  

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepyszne!!! Polecam łatwe,

    Zgłoszony przez edyta 120982 na października 23, 2012 at 12:44.

    Przepyszne!!! Polecam łatwe, szybkie i bardzo smaczne!

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Nastepne juz wymyslone i

    Zgłoszony przez veronicab71 na października 23, 2012 at 00:18.

    Nastepne juz wymyslone i zrobione, ale przepis jutro, bo padam tmrc_emoticons.)  Ciesze sie bardzo, jak pròbujecie moje przepisy i smakuja Big Smile Big Smile Mysle, ze pomysly sie nie skoncza, bez slodkiego nie da rady tmrc_emoticons.;)  I mimo, iz trudno w to uwierzyc, jemy normalne posilki, szczegòlnie obiad. Kolacja jest zawsze bardzo lekka, jak ja to mòwie- gwizdana. Warzywa glòwnie, w duzych ilosciach, kawaleczek sera albo cos w tym rodzaju i owoce tmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.;)  Obiad jest konkretny, w zaleznosci, oczywiscie od pory roku Big Smile tmrc_emoticons.;)

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.;)                            

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Rodzinka ma racjè - za dobre

    Zgłoszony przez pancio na października 22, 2012 at 22:41.

    Big Smile Rodzinka ma racjè - za dobre cuda wymyslasz! ale to tak cieszy jak mozna komus dogadzac,mòj màz tez wiecznie na diecie tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D bez slodkosci ni dyrdy nie pociàgnie.No i co my bez naszej Werci zrobimy jak jej siè pomysly wyczerpià?! twòrz kochana twòrz! a my dziewczyny pròbujemy i naszym bliskim dogadzamy!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Veroniko, znów cud smaków!

    Zgłoszony przez gabi49 na października 22, 2012 at 22:26.

    Veroniko, znów cud smaków! Już czuję jak one pachną w domu! Ja tylko zbieram te Twoje przepisy i nie nadążam ich realizować w kuchni. Podziwiam Cię -  kiedy z tym wszystkim zdążasz. Skąd dobierasz sił ? ! Wiem, że to cieszy  jak ktoś z apetytem zjada Twoje pyszności i napędza do tworzenia dalej, ale Wy chyba zjadacie  tylko te wszystki slodkości bo na inne posiłki braknie miejsca w brzuszkach!  Podziwiam , podziwiam, podziwaim!!!!!!!!!!!

    GaBi

    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pròbujcie dziewczyny, pycha

    Zgłoszony przez veronicab71 na października 22, 2012 at 10:51.

    Pròbujcie dziewczyny, pycha tmrc_emoticons.p . I my kochamy jablka z cynamonem, czyli wszystkie jableczniki, strucle, ciacha, rozki, pierozki , itp. ... Rodzinka, owszem, tylko nie bylo nas prawie caly dzien, a i tak juz wszystko pozarte :O :O  I to po takim obiedzie !!! Wstyd... Fakt, ze nie bylo ich duzo, ale ja zdazylam zjesc tylko 2 , a reszte pochloneli oni... Aaaa, mòj maz, to nie ma granic.... Gdzie mu sie to wszystko miesci, to ja juz nie wiem... Jak zobaczylam pusty talerz, to mi zabraklo slòw.... Oni na to- "byly takie dobre..., jutro i tak cos wymyslisz, masz TM, pare minut roboty i zrobisz nastepne...". Jasne !!! Chyba w koncu ich zapedze do robienia ciastek po nocy, to przestana tyle jesc tmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.;)

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.;)                            

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ale muszà byc

    Zgłoszony przez pancio na października 21, 2012 at 22:17.

    Ale muszà byc wysmienite!!!!Napewno spròbujemy!Gdzie sà jablka i cynamon tam jestesmy pierwsi przy stolikiu tmrc_emoticons.) Fajnie miec takà rodzinkè dla ktòrej z chècià tworzysz kolejne slkodkosci.Podziwiam.

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Vercia pyszności dodaje do

    Zgłoszony przez magi1 na października 21, 2012 at 20:50.

    Vercia pyszności tmrc_emoticons.D dodaje do wypróbowania tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D

    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/

    Dziękuję tmrc_emoticons.-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • :D :D :D  Grazynko, czesto w

    Zgłoszony przez veronicab71 na października 21, 2012 at 20:03.

    tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D  Grazynko, czesto w nocy tmrc_emoticons.;)  Zobacz, o ktòrej zamiescilam przepis tmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.;)  Ale moja rodzinka zre, nie je tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D  A dzisiaj nas nie bylo, wiec musialam zrobic wczoraj tmrc_emoticons.)  Wypròbuj, smaczne tmrc_emoticons.p  Milego wieczoru i 1000 buziaczkòw Love Love Love

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.;)                            

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Veroniko jak Ty to robisz

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na października 21, 2012 at 12:09.

    Cooking 1Veroniko jak Ty to robisz tmrc_emoticons.;) chyba nie wychodzisz z kuchni tmrc_emoticons.D Big Smile Big Smile tmrc_emoticons.D żartuję napewno wypróbuję tylko kiedy? tmrc_emoticons.D Big Smile Love Love Pozdrawiam Buziaczki Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze