3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
  • thumbnail image 3
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Jego wysokość Czekoladowo-cukiniowy


Wydrukuj:
4

Składniki

12 kawałek/kawałki/kawałków

Polewa

  • 100 g Czekolady gorzkiej
  • 40 g masła

Ciasto

  • 150 g śmietany kwaśnej
  • mała szczypta soli
  • 300 g mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 60 g kakao
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczki sody oczyszczonej
  • pół szklanki oleju
  • 120 g masła w temp. pokojowej
  • 250 g cukru kryształu
  • 350 g cukini oczyszczonej z pestek i obranej ze skórki
  • 50 g Czekolady gorzkiej
5

Przygotowanie

    Ciasto:
  1. Rozgrzej piekarnik to 160 stopni.

    Do suchego naczynia miksującego wrzuć kostki czekolady (5 sek. obroty turbo). Wyjmij je - przydadzą się na końcu do ciasta.

    Do naczynia miksującego wrzuć oczyszczoną z pestek i obraną ze skórki cukinię, pokrojoną w połowy talarków (patrz foto). Rozdrobnić czas 3 sek. obroty 5.

    Umyj i osusz ręcznikiem naczynie miksujące.
    Umieść cukier kryształ w naczyniu  (czas 15 sek. obroty turbo)
    Przy pomocy kopystki zgarnij cukier ze ścianek naczynia miksującego, umieść w nim motylek, dodaj masło pokrojone w kostkę (czas 1 min. obroty 3,5)

    Do tak przygotowanego masła dodawaj olej stopniowo w mierę ucierania. Dalej wbij jajka i nadal ucieraj. (czas ok. 2 min. obroty 3,5 - ucieranie z motylkiem)

    Wyjmij motylek. Dodaj mąkę, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i śmietanę.  (czas 30 sek. obroty 4)

    Na koniec dodaj kakao i rozdrobnioną czekoladę i cukinię. (czas 30 sek. obroty 4)

    Ciasto przelej do blachy do pieczenia (ja użyłem 15cm x 20cm) wyłożonej od spodu papierem do pieczenia.

    Pieczemy 40-45min w temp. 160 stopni (lub do suchego patyczka).

  2. Polewa czekoladowa:

    Czekoladę i masło rozpuść w kąpieli wodnej. Po upieczeniu ciasta polewamy je czekoladą i pozostawiamy do wystygnięcia.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Do dekoracji można użyć kandyzowanych owoców. Ciasto doskonale smakuje wbrew pozorom nie można nawet wyczuć cukini (jednego z podstawowych składników). Wilgotne czekoladowe ciasto deserowe. Polecem - kto raz skosztuje będzie piekł częściej tmrc_emoticons.)


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Tyle pozytywnych opinii, a mi ciasto nie wyszło,...

    Zgłoszony przez Wiesia50 na września 3, 2021 at 07:18.

    Tyle pozytywnych opinii, a mi ciasto nie wyszło, piekłam i piekłam i ciągle jak niedopieczone, i nie znaczy to że wilgotne, tylko w smaku taka nieupieczona klucha. Zastanawiam się czy 160 stopni to nie za mało

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ja dodałam jeszcze mus malinowy żeby była lekka...

    Zgłoszony przez Ewawis na września 4, 2019 at 18:43.

    Ja dodałam jeszcze mus malinowy żeby była lekka kwasowość można przełożyć też kwaśnym dżemem malinowym jest boskie

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Poezjawilgotne,pyszne

    Zgłoszony przez Ewus33a na lipca 31, 2019 at 18:33.

    PoezjaWinkwilgotne,pyszne

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto przepyszne! Szybkie, proste i smaczne ...

    Zgłoszony przez akarolina na września 27, 2018 at 11:43.

    Ciasto przepyszne! Szybkie, proste i smaczne tmrc_emoticons.) Polecam!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto pyszne, szczerze polecam przepis ...

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na sierpnia 5, 2018 at 20:29.

    Ciasto pyszne, szczerze polecam przepis Love szczególnie dla dzieci Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto jest pyszne, pieklam dwa razy. Za drugim...

    Zgłoszony przez Kawiarenka na lipca 30, 2018 at 11:09.

    Ciasto jest pyszne, pieklam dwa razy. Za drugim razem troche je odchudzilam, zamieniajac cukier na 170g ksylitolu, polowe maki na pelnoziarnista orkiszowa a smietane na jogurt, no i zamiast polewy posypalam cukrem pudrem. Pycha i w takiej wersjitmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Naprawdę pyszne!!!!

    Zgłoszony przez kasiulek84 na lipca 22, 2018 at 20:11.

    Naprawdę pyszne!!!!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Już kilka razy piekłam to ciasto w różnych...

    Zgłoszony przez Babcia5 na października 8, 2017 at 16:32.

    Już kilka razy piekłam to ciasto w różnych blaszkachWink. Wg mnie idealna jest tortownica o średnicy 25cm - nie trzeba wydłużać czasu pieczenia. Smakuje wspaniale. Wierzch posypałam płatkami migdałów. Bardzo dziękuję za przepis

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pycha

    Zgłoszony przez ewelao8721 na listopada 21, 2016 at 22:28.

    Pycha tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • REWELACJA !!!!

    Zgłoszony przez Kukasia na października 17, 2015 at 23:02.

    REWELACJA !!!!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Próbowałam na warsztatach i

    Zgłoszony przez AngelinaK na września 8, 2015 at 12:01.

    Próbowałam na warsztatach i bardzo mi smakowało tmrc_emoticons.) Mam cukinie więc niedługo upiekę dla mojej rodzinki  Glasses  Pozdrawiam tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Robię jutro-dam znać!  

    Zgłoszony przez Ewawis na września 7, 2015 at 22:49.

    Robię jutro-dam znać!

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto pyszne, ale wydaje mi

    Zgłoszony przez Magda_bw na grudnia 29, 2014 at 12:42.

    Ciasto pyszne, ale wydaje mi sie, ze lepiej piec w większej formie niż 15x20. Wyszło bardzo wysokie i dłużej sie piekło niż w przepise. 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto przepyszne- zaczęłam

    Zgłoszony przez iwonka_sz na lipca 12, 2014 at 12:29.

    Ciasto przepyszne- zaczęłam jeść jeszcze ciepłe Big Smile wolę nie myśleć o ilości kaloriitmrc_emoticons.) Dzięki Sam za kolejny udany przepis. Pozdrawiam tmrc_emoticons.)

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wypróbuję jutro ten przepis-

    Zgłoszony przez iwonka_sz na lipca 11, 2014 at 18:26.

    Wypróbuję jutro ten przepis- ale na pewno będzie smaczny- w końcu autorem jest SAM tmrc_emoticons.), a wszystkie Jego przepisy, z których korzystałam są super!

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciekawe połączenie czekolady

    Zgłoszony przez DotkaEłk na marca 17, 2014 at 21:37.

    Ciekawe połączenie czekolady i cukinii. Daję do wypróbowania tmrc_emoticons.) pozdrawiamtmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • No to i ja sie przylaczam do

    Zgłoszony przez jajciucha na września 16, 2013 at 11:07.

    No to i ja sie przylaczam do podziekowan za swietny przepis! Za 2 min wyjmuje pieknie pachnace ciacho z piekarnika. Jest bardzo delikatne i wilgotne, wlasnie je sprawdzilam tmrc_emoticons.-) Chyba nie doczeka wystygniecia! Zabieram je do sasiadki na pogaduchy, jeszcze gorace! Dzieki raz jeszcze tmrc_emoticons.-)

     

    " Trzymaj się z dala od ludzi, którzy tłamszą twoje marzenia. Mali ludzie zawsze to robią. Jednak, naprawdę wielcy sprawiają, że ty także możesz stać się wielki. "

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • No to i ja sie przylaczam do

    Zgłoszony przez jajciucha na września 16, 2013 at 11:06.

    No to i ja sie przylaczam do podziekowan za swietny przepis! Za 2 min wyjmuje pieknie pachnace ciacho z piekarnika. Jest bardzo delikatne i wilgotne, wlasnie je sprawdzilam tmrc_emoticons.-) Chyba nie doczeka wystygniecia! Zabieram je do sasiadki na pogaduchy, jeszcze gorace! Dzieki raz jeszcze tmrc_emoticons.-)

     

    " Trzymaj się z dala od ludzi, którzy tłamszą twoje marzenia. Mali ludzie zawsze to robią. Jednak, naprawdę wielcy sprawiają, że ty także możesz stać się wielki. "

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dokładnie robię beta testy z

    Zgłoszony przez SAM na sierpnia 19, 2013 at 17:51.

    Dokładnie tmrc_emoticons.)robię beta testy z wykorzystaniem tego ciasta do nowego przepisu tmrc_emoticons.Djak tylko będzie co pokazać wrzucę tmrc_emoticons.Dtmrc_emoticons.Dtmrc_emoticons.D

    http://www.kielkismaku.pl -> chyba wszystko o hodowli kiełków


    http://www.exbus.pl -> polecam wyjazdy po Europie

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto smaczne, podobne do

    Zgłoszony przez Meg na sierpnia 19, 2013 at 17:50.

    Ciasto smaczne, podobne do murzynka tylko bardziej wilgotnetmrc_emoticons.) , a to chyba za sprawą cukiniitmrc_emoticons.)

    Meg

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dziękuję Sam za kolejny

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na sierpnia 19, 2013 at 17:33.

    Love Dziękuję Sam za kolejny przepis na pyszne ciasto tmrc_emoticons.) Pozdrawiam serdecznie Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Jadlam kiedys  buleczki z

    Zgłoszony przez magi1 na sierpnia 11, 2013 at 20:58.

    Jadlam kiedys  buleczki z cukinia i pamietam ze byly pyszne. Twoje ciasto z pewnoscia tez jest takie.  Dodaje do wyprobowania. Dzieki Sam  tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D

    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/


    Dziękuję Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto prawie w całości już

    Zgłoszony przez ElaK na sierpnia 11, 2013 at 20:46.

    Ciasto prawie w całości już zjedzone  tmrc_emoticons.)  Schowałam kawałek do jutrzejszej porannej kawy  tmrc_emoticons.)  Syn nie mógł uwierzyć, że ciasto jest z cukinią i to z taką ilością, ponieważ on cukini nie lubi a ciasto bardzo mu smakowało  Love  Sam, cała rodzinka dziękuje Ci za ten przepis  tmrc_emoticons.)  Ploewę posypałam płatkami migdałowymi a na talerzyku podałam z bitą śmietaną i borówkami  tmrc_emoticons.)  Wiem, że to bamba ale raz kiedyś można zaszaleć  tmrc_emoticons.;)  Pozdrawiam i czekam na Twój kolejny pomysł  tmrc_emoticons.)  

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • u mnie też właśnie wrzuciłem

    Zgłoszony przez SAM na sierpnia 11, 2013 at 15:44.

    tmrc_emoticons.D u mnie też właśnie wrzuciłem do pieca ... Powtórkę z rozrywki zrobiłem bo ostatnio bardzo smakowało znajomym tmrc_emoticons.)

    http://www.kielkismaku.pl -> chyba wszystko o hodowli kiełków


    http://www.exbus.pl -> polecam wyjazdy po Europie

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto w piekarniku, pachnie

    Zgłoszony przez ElaK na sierpnia 11, 2013 at 13:47.

    Ciasto w piekarniku, pachnie obłędnie  Love  Dzięki  tmrc_emoticons.)  

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wtedy, gdy dodajesz czekoladę

    Zgłoszony przez SAM na sierpnia 7, 2013 at 23:06.

    Wtedy, gdy dodajesz czekoladę i kakao tmrc_emoticons.)

    http://www.kielkismaku.pl -> chyba wszystko o hodowli kiełków


    http://www.exbus.pl -> polecam wyjazdy po Europie

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Czytam i czytam przepis i nie

    Zgłoszony przez gosiazb na sierpnia 7, 2013 at 17:52.

    Czytam i czytam przepis i nie widzę kiedy dodać cukinię.tmrc_emoticons.(( tmrc_emoticons.-(( Cry" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/sad.png" alt="tmrc_emoticons.((" width="19" height="19">

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • SAM, dzięki za kolejne

    Zgłoszony przez ElaK na sierpnia 7, 2013 at 15:08.

    SAM, dzięki za kolejne ciasto  tmrc_emoticons.)  W ogródku urosły mi piękne cukinie, jedną urwę jutro na ciasto  tmrc_emoticons.)  Dam znać jak wyszło ale już teraz wiem, że będzie pyszne, jak wszystkie z Twoich przepisów  tmrc_emoticons.)  Dzięki  tmrc_emoticons.)  

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo lubię takie ciasta.

    Zgłoszony przez Anna500 na sierpnia 6, 2013 at 19:58.

    Bardzo lubię takie ciasta. Wypróbuję napewno, musi byc pyszne tmrc_emoticons.D

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze