Składniki
12 kawałek/kawałki/kawałków
Polewa
- 100 g Czekolady gorzkiej
- 40 g masła
Ciasto
- 150 g śmietany kwaśnej
- mała szczypta soli
- 300 g mąki pszennej
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 60 g kakao
- 2 jajka
- 1 łyżeczki sody oczyszczonej
- pół szklanki oleju
- 120 g masła w temp. pokojowej
- 250 g cukru kryształu
- 350 g cukini oczyszczonej z pestek i obranej ze skórki
- 50 g Czekolady gorzkiej
Przygotowanie
Rozgrzej piekarnik to 160 stopni.
Do suchego naczynia miksującego wrzuć kostki czekolady (5 sek. obroty turbo). Wyjmij je - przydadzą się na końcu do ciasta.
Do naczynia miksującego wrzuć oczyszczoną z pestek i obraną ze skórki cukinię, pokrojoną w połowy talarków (patrz foto). Rozdrobnić czas 3 sek. obroty 5.Umyj i osusz ręcznikiem naczynie miksujące.
Umieść cukier kryształ w naczyniu (czas 15 sek. obroty turbo)
Przy pomocy kopystki zgarnij cukier ze ścianek naczynia miksującego, umieść w nim motylek, dodaj masło pokrojone w kostkę (czas 1 min. obroty 3,5)Do tak przygotowanego masła dodawaj olej stopniowo w mierę ucierania. Dalej wbij jajka i nadal ucieraj. (czas ok. 2 min. obroty 3,5 - ucieranie z motylkiem)
Wyjmij motylek. Dodaj mąkę, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i śmietanę. (czas 30 sek. obroty 4)
Na koniec dodaj kakao i rozdrobnioną czekoladę i cukinię. (czas 30 sek. obroty 4)
Ciasto przelej do blachy do pieczenia (ja użyłem 15cm x 20cm) wyłożonej od spodu papierem do pieczenia.
Pieczemy 40-45min w temp. 160 stopni (lub do suchego patyczka).
Polewa czekoladowa:
Czekoladę i masło rozpuść w kąpieli wodnej. Po upieczeniu ciasta polewamy je czekoladą i pozostawiamy do wystygnięcia.
Ciasto:
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Do dekoracji można użyć kandyzowanych owoców. Ciasto doskonale smakuje wbrew pozorom nie można nawet wyczuć cukini (jednego z podstawowych składników). Wilgotne czekoladowe ciasto deserowe. Polecem - kto raz skosztuje będzie piekł częściej
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzTyle pozytywnych opinii, a mi ciasto nie wyszło,...
Tyle pozytywnych opinii, a mi ciasto nie wyszło, piekłam i piekłam i ciągle jak niedopieczone, i nie znaczy to że wilgotne, tylko w smaku taka nieupieczona klucha. Zastanawiam się czy 160 stopni to nie za mało
Ja dodałam jeszcze mus malinowy żeby była lekka...
Ja dodałam jeszcze mus malinowy żeby była lekka kwasowość można przełożyć też kwaśnym dżemem malinowym jest boskie
Poezjawilgotne,pyszne
Poezja
wilgotne,pyszne
Ciasto przepyszne! Szybkie, proste i smaczne ...
Ciasto przepyszne! Szybkie, proste i smaczne
Polecam!
Ciasto pyszne, szczerze polecam przepis ...
Ciasto pyszne, szczerze polecam przepis
szczególnie dla dzieci
Ciasto jest pyszne, pieklam dwa razy. Za drugim...
Ciasto jest pyszne, pieklam dwa razy. Za drugim razem troche je odchudzilam, zamieniajac cukier na 170g ksylitolu, polowe maki na pelnoziarnista orkiszowa a smietane na jogurt, no i zamiast polewy posypalam cukrem pudrem. Pycha i w takiej wersji
Naprawdę pyszne!!!!
Naprawdę pyszne!!!!
Już kilka razy piekłam to ciasto w różnych...
Już kilka razy piekłam to ciasto w różnych blaszkach
. Wg mnie idealna jest tortownica o średnicy 25cm - nie trzeba wydłużać czasu pieczenia. Smakuje wspaniale. Wierzch posypałam płatkami migdałów. Bardzo dziękuję za przepis
Pycha
Pycha
REWELACJA !!!!
REWELACJA !!!!
Próbowałam na warsztatach i
Próbowałam na warsztatach i bardzo mi smakowało
Mam cukinie więc niedługo upiekę dla mojej rodzinki
Pozdrawiam
Robię jutro-dam znać!
Robię jutro-dam znać!
Ciasto pyszne, ale wydaje mi
Ciasto pyszne, ale wydaje mi sie, ze lepiej piec w większej formie niż 15x20. Wyszło bardzo wysokie i dłużej sie piekło niż w przepise.
Ciasto przepyszne- zaczęłam
Ciasto przepyszne- zaczęłam jeść jeszcze ciepłe
wolę nie myśleć o ilości kalorii
Dzięki Sam za kolejny udany przepis. Pozdrawiam 
Wypróbuję jutro ten przepis-
Wypróbuję jutro ten przepis- ale na pewno będzie smaczny- w końcu autorem jest SAM
, a wszystkie Jego przepisy, z których korzystałam są super!
Ciekawe połączenie czekolady
Ciekawe połączenie czekolady i cukinii. Daję do wypróbowania
pozdrawiam
No to i ja sie przylaczam do
No to i ja sie przylaczam do podziekowan za swietny przepis! Za 2 min wyjmuje pieknie pachnace ciacho z piekarnika. Jest bardzo delikatne i wilgotne, wlasnie je sprawdzilam
Chyba nie doczeka wystygniecia! Zabieram je do sasiadki na pogaduchy, jeszcze gorace! Dzieki raz jeszcze 
" Trzymaj się z dala od ludzi, którzy tłamszą twoje marzenia. Mali ludzie zawsze to robią. Jednak, naprawdę wielcy sprawiają, że ty także możesz stać się wielki. "
No to i ja sie przylaczam do
No to i ja sie przylaczam do podziekowan za swietny przepis! Za 2 min wyjmuje pieknie pachnace ciacho z piekarnika. Jest bardzo delikatne i wilgotne, wlasnie je sprawdzilam
Chyba nie doczeka wystygniecia! Zabieram je do sasiadki na pogaduchy, jeszcze gorace! Dzieki raz jeszcze 
" Trzymaj się z dala od ludzi, którzy tłamszą twoje marzenia. Mali ludzie zawsze to robią. Jednak, naprawdę wielcy sprawiają, że ty także możesz stać się wielki. "
Dokładnie robię beta testy z
Dokładnie
robię beta testy z wykorzystaniem tego ciasta do nowego przepisu
jak tylko będzie co pokazać wrzucę 


http://www.kielkismaku.pl -> chyba wszystko o hodowli kiełków
http://www.exbus.pl -> polecam wyjazdy po Europie
Ciasto smaczne, podobne do
Ciasto smaczne, podobne do murzynka tylko bardziej wilgotne
, a to chyba za sprawą cukinii
Meg
Dziękuję Sam za kolejny
Jadlam kiedys buleczki z
Jadlam kiedys buleczki z cukinia i pamietam ze byly pyszne. Twoje ciasto z pewnoscia tez jest takie. Dodaje do wyprobowania. Dzieki Sam

Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Ciasto prawie w całości już
Ciasto prawie w całości już zjedzone
Schowałam kawałek do jutrzejszej porannej kawy
Syn nie mógł uwierzyć, że ciasto jest z cukinią i to z taką ilością, ponieważ on cukini nie lubi a ciasto bardzo mu smakowało
Sam, cała rodzinka dziękuje Ci za ten przepis
Ploewę posypałam płatkami migdałowymi a na talerzyku podałam z bitą śmietaną i borówkami
Wiem, że to bamba ale raz kiedyś można zaszaleć
Pozdrawiam i czekam na Twój kolejny pomysł
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
u mnie też właśnie wrzuciłem
http://www.kielkismaku.pl -> chyba wszystko o hodowli kiełków
http://www.exbus.pl -> polecam wyjazdy po Europie
Ciasto w piekarniku, pachnie
Ciasto w piekarniku, pachnie obłędnie
Dzięki
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Wtedy, gdy dodajesz czekoladę
Wtedy, gdy dodajesz czekoladę i kakao
http://www.kielkismaku.pl -> chyba wszystko o hodowli kiełków
http://www.exbus.pl -> polecam wyjazdy po Europie
Czytam i czytam przepis i nie
Czytam i czytam przepis i nie widzę kiedy dodać cukinię.
" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/sad.png" alt="
" width="19" height="19">
SAM, dzięki za kolejne
SAM, dzięki za kolejne ciasto
W ogródku urosły mi piękne cukinie, jedną urwę jutro na ciasto
Dam znać jak wyszło ale już teraz wiem, że będzie pyszne, jak wszystkie z Twoich przepisów
Dzięki
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Bardzo lubię takie ciasta.
Bardzo lubię takie ciasta. Wypróbuję napewno, musi byc pyszne