Tu jesteś:
4
Składniki
0 porcja/porcje/porcji
MUS JABŁKOWY
- 1 kg renet (obranych ze skórki, bez gniazd nasiennych, pokrojonych na ćwiartki)
CIASTO
- 200 g miękkiego masła (pokrojonego na kawałki)
- 20 g oleju
- 1/2 łyżeczki sodki
- 110 g cukru ksylitolu, (60g do ciasta, 50 g odstawić do bezy)
- 2 szczypty soli himalajskiej lub kamiennej, (1 szczypta do ciasta , jedna do białek)
- 300 g mąki owsianej bezglutenowej
- 150 g mąki kokosowej
- 5-6 żółtek jaj, (białka odstawić do lodówki)
- 1 jajko
-
6
-
7Czas całkowity
-
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
-
9Przyjęcie Bufet Wakacje Urodziny Urodziny dziecka Piknik Grill Prezent Dzieci w kuchni Gotowanie na co dzień Wiosna Lato Jesień Zima Walentynki Wielkanoc Dzień Matki Boże Narodzenie Dzień Ojca Dzień Babci i Dziadka Łatwe Naturalne Przepis dla dzieci Bez glutenu Podwieczorek Przekąska Dodatek Deser Ciasto
5
Przygotowanie
- 1. do naczynia miksującego wsypać cukier, zemleć na cukier puder, odstawić do innego naczynia
MUS JABŁKOWY
1. do naczynia miksującego włożyć jabłka renety, nałożyć miarkę, rozdrobnić 10s/obr.5
2. gotować 10 min/100st/obr.2,5
3. gotowy mus przełożyć do innego naczynia i zostawić do ostygnięcia
CIASTO:
1. nagrzać piekarnik do temp. 180 st
2. do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki na ciasto , wymieszać z pomocą kopystki 20-25s/obr.4, z ciasta uformować wałek, odkrawać po kawałku i wykładać na dużą blachę piekarnika tak, aby wyszedł placek, ugniatając palcami (nie trzeba wykładać blachy papierem)
3. piec ciasto 20 min temp. 180 st (nie wyłączać piekarnika)
4. wyjąć ciasto z piekarnika i wyłożyć na nie mus jabłkowy,
5. dobrze wymyć i wysuszyć naczynie miksujące (mycie: 1 litr ciepłej wody + kropla płynu do mycia naczyń, miksować 10s, obr.10, wypłukać, dobrze wysuszyć, noże muszą być suche, aby dobrze ubić pianę, w razie wątpliwości można odkręcić noże i wysuszyć je papierem)
PIANA Z BIAŁEK
1. na noże nałożyć motylek, wlać białka z 5-6 jajek, dodać szczyptę soli, nałożyć miarkę, ubijać 3-4 min/obr.4, można przedłużyć czas ubijania do momentu aż białka będą sztywne
2. nastawić ubijanie na 1min/obr.3, powoli dodawać cukier puder (50g)
3. pianę wyłożyć na jabłka, zapiekać wszystko ok 10-15 min w temp. 180 st
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzWitam. Tak, to ciasto się sypie, powinnam to...
Witam. Tak, to ciasto się sypie, powinnam to wpisać w komentarzu (taka jest mąka owsiana), możnaby pokusić się o wymieszanie mąki owsianej z jaglaną (pół na pół). Przy nakłdaniku tego ciasta na talerzyk, należy podkładać nóż pod spód. Ciasto piekę na dużej blasze z piekarnika. Beza na ksylitolu nie wychodzi tak idealnie jak na zwykłym cukrze, ale też nie pada całkowicie. Pozdrawiam
Nie wyszło mi Ciasto się sypie. Pianka nie...
Nie wyszło mi
Ciasto się sypie. Pianka nie wyrosła. Ciasto trudne do wyrobienia w urządzeniu - za gęste TM blokował się.
Postepowałam zgodnie z przepisem, jednak efekt kiepski. Oczywiście rodzinie smakowało, ale na przyjęcie to sie raczej nie nadaje.
Jakiej wielkości blachy Pani użyła do pieczenia?