3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Jabłecznik ekspresowy z warsztatów


Wydrukuj:
4

Składniki

15 kawałek/kawałki/kawałków

Składniki:

  • 500 g jabłek, 4 szt
  • 2 jajka
  • 40 g cukru
  • 1 łyżeczek cynamonu
  • 1 łyżeczek proszku do piecz
  • 200 g masła, miękkiego
  • 330 g mąki
  • 6
    1h 30min
    Czas całkowity 45min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

  1. 1. Mąkę, proszek do pieczenia, cukier  – mieszamy czas 6 sekund  /obrót poz. 6

    2.Dodajemy jajka oraz masło w kawałkach (masło miękkie) mieszamy - czas 2 min/ obr. Ciasto

    3. Zawijamy ciasto w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut

    4. W tym czasie obieramy  jabłka. ( Kroimy je bezpośrednio na ciasto).

    5. Następnie ciasto dzielimy na dwie części  3/4 i 1/4. Większą część rozkładamy na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia ( forma śr. 28 cm) , wstawiamy na 10 – 12 minut do nagrzanego piekarnika 180 st. C

    4. Po przestygnięciu spodu kroimy jabłka, posypujemy cynamonem, pozostałą część ciasta kruszymy lub układamy w krateczkę.

    5. Wkładamy do nagrzanego piekarnika 180 stopni czas. 45 min.

    Smacznego tmrc_emoticons.)

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Jeżeli jałbka są kwaskowate należy posypać je łyżką cukru - najlepiej brązowego.

Coś na dokładkę tmrc_emoticons.)

Lukier cutrynowy:

Zmiksować cukier na cukier puder, dodać sok z cytryny tyle, aby masa nie byla płynna tylko lekko zwarta, następnie wlać łyżkę czubatą wrzącego masła 82% ( podgrzewam w filiżance w kuchence mikrofalowej). Lukier jest kwaskowy i biały.

 Możemy wykonać w TM 21

                                              Miłego gotowania Aganiok

 

 


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Jest mega pyszny i szybko się robi. Ja dodałam...

    Zgłoszony przez AsiaMar na maja 11, 2020 at 14:47.

    Jest mega pyszny tmrc_emoticons.) i szybko się robi. Ja dodałam 2 jabłka więcej niż w przepisie, i zrobiłam polewę chałwową. Coś fantastycznego, dziękuję za przepis tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • ulubione!

    Zgłoszony przez malter na października 25, 2019 at 20:36.

    ulubione!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Fantastyczne w smaku, szybkie i łatwe w wykonaniu...

    Zgłoszony przez JoasiaEl na marca 8, 2017 at 18:53.

    Fantastyczne w smaku, szybkie i łatwe w wykonaniu ciasto. Z całego serca polecam 😊

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Jak dla mnie taki sobie. Zasugerowałam się...

    Zgłoszony przez Alicantina na października 28, 2016 at 16:01.

    Jak dla mnie taki sobie. Zasugerowałam się opiniami, jednak jakoś mnie nie zachwycił.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • i tez dałam więcej jablek, prawie kilogram I...

    Zgłoszony przez Marta2015 na października 28, 2016 at 09:06.

    i tez dałam więcej jablek, prawie kilogram I zrobilam w blaszce do tarty tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszny JAbłecznik! ja z jabłek zrobilam mus a na...

    Zgłoszony przez Marta2015 na października 28, 2016 at 09:05.

    Pyszny JAbłecznik! ja z jabłek zrobilam mus a na wierzchu z pozostałego CIASTA zrobilam krateczkę tmrc_emoticons.) pyszota! dodaje do ulubionych!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wypróbowane. wyszedł pyszny.

    Zgłoszony przez Elziutka na października 4, 2016 at 13:54.

    Wypróbowane. wyszedł pyszny. Polecam tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Rewelacyjny przepis! Robiłam

    Zgłoszony przez Agary na sierpnia 21, 2016 at 12:12.

    Rewelacyjny przepis! Robiłam już ten jabłecznik kilka razy. Jedyna modyfikacja: daję 1000g jabłek (waga już po obraniu i wydrążeniu), ktore najpierw rozdrabniam w TM i podgrzewam (10 min/ 100 stopni). W pierwotnej wersji ciasto jest zdecydowania za "ubogie", wręcz suche.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto super, ale następnym

    Zgłoszony przez barbarabed na marca 21, 2016 at 11:53.

    Ciasto super, ale następnym razem dodam trochę więcej cukru lub poleje lukrem.☺

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszne, proste i szybkie.

    Zgłoszony przez Moka na grudnia 23, 2015 at 23:09.

    Pyszne, proste i szybkie. Polecam

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Świetny przepis na szybkie

    Zgłoszony przez JoeyM3 na października 6, 2015 at 19:09.

    Świetny przepis na szybkie ciasto. Pyyycha tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • właśnie ciasto już się

    Zgłoszony przez elabonczak na sierpnia 22, 2015 at 14:18.

    właśnie ciasto już się pieczetmrc_emoticons.) a proszę o informację, ile cukru pudru użyć do lukru?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Piekłam już kilka razy i jest

    Zgłoszony przez basieczka2125 na sierpnia 4, 2015 at 22:16.

    Piekłam już kilka razy i jest to moje ulubione cisto  Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • No to biore sie za pieczenie

    Zgłoszony przez andagus na czerwca 2, 2015 at 19:05.

    No to biore sie za pieczenie tmrc_emoticons.)tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zaraz wyjmuję z piekarnika.

    Zgłoszony przez ququ25 na kwietnia 3, 2015 at 22:36.

    Zaraz wyjmuję z piekarnika. Zamiast pokruszyć ciasto na wierzchu to ja go starłam na tarce tmrc_emoticons.)Pachnie smakowicie tmrc_emoticons.D

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dziękuję i pozdrawiam

    Zgłoszony przez Aganiok na marca 30, 2015 at 21:42.

    Dziękuję i pozdrawiam tmrc_emoticons.)

    Kocham gotować Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dobre ciasto.

    Zgłoszony przez alinka na marca 29, 2015 at 21:06.

    Bardzo dobre ciasto. Wspaniale się udało. Dodaje do moich ulubionych.Następnym razem gdy będę robiła to ciasto to zetrę jabłka jak na jabłecznik.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Serdecznie dziękuję

    Zgłoszony przez Aganiok na lutego 3, 2015 at 22:28.

    Serdecznie dziękuję tmrc_emoticons.) zapraszam do wypróbowania innych moich przepisów tmrc_emoticons.) pozdrawiam 

    Kocham gotować Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Polecam! Prosty i szybki

    Zgłoszony przez magierka na lutego 2, 2015 at 10:22.

    Polecam!

    Prosty i szybki przepis. Ciasto jest pyszne. Daję trochę więcej jabłek, a mniej ciasta

    Dziękuję za przepis.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dodany do wypróbowania. Synek

    Zgłoszony przez Asiak1 na lutego 1, 2015 at 21:05.

    Dodany do wypróbowania. Synek będzie zachwycony bo uwielbia jabłecznik.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dziękuję to mój

    Zgłoszony przez Aganiok na stycznia 30, 2015 at 19:28.

    Bardzo dziękuję tmrc_emoticons.) to mój pierwszy komentarz jaki otrzymalam. Goszczę tu od wczoraj. Zapraszam na inne moje propozycje kulinarne.

    Kocham gotować Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wypróbowałam i polecam!

    Zgłoszony przez gufo na stycznia 30, 2015 at 15:48.

    Wypróbowałam i polecam! Niewątpliwym atutem jest lukier. Nadaje szyku szarlotce.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze