Składniki
15 kawałek/kawałki/kawałków
Składniki:
- 500 g jabłek, 4 szt
- 2 jajka
- 40 g cukru
- 1 łyżeczek cynamonu
- 1 łyżeczek proszku do piecz
- 200 g masła, miękkiego
- 330 g mąki
-
6
1h 30min
Czas całkowity 45minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
Przygotowanie
1. Mąkę, proszek do pieczenia, cukier – mieszamy czas 6 sekund /obrót poz. 6
2.Dodajemy jajka oraz masło w kawałkach (masło miękkie) mieszamy - czas 2 min/ obr. "Ciasto"
3. Zawijamy ciasto w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut
4. W tym czasie obieramy jabłka. ( Kroimy je bezpośrednio na ciasto).
5. Następnie ciasto dzielimy na dwie części 3/4 i 1/4. Większą część rozkładamy na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia ( forma śr. 28 cm) , wstawiamy na 10 – 12 minut do nagrzanego piekarnika 180 st. C
4. Po przestygnięciu spodu kroimy jabłka, posypujemy cynamonem, pozostałą część ciasta kruszymy lub układamy w krateczkę.
5. Wkładamy do nagrzanego piekarnika 180 stopni czas. 45 min.
Smacznego
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Jeżeli jałbka są kwaskowate należy posypać je łyżką cukru - najlepiej brązowego.
Coś na dokładkę
Lukier cutrynowy:
Zmiksować cukier na cukier puder, dodać sok z cytryny tyle, aby masa nie byla płynna tylko lekko zwarta, następnie wlać łyżkę czubatą wrzącego masła 82% ( podgrzewam w filiżance w kuchence mikrofalowej). Lukier jest kwaskowy i biały.
Możemy wykonać w TM 21
Miłego gotowania Aganiok
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzJest mega pyszny i szybko się robi. Ja dodałam...
Jest mega pyszny i szybko się robi. Ja dodałam 2 jabłka więcej niż w przepisie, i zrobiłam polewę chałwową. Coś fantastycznego, dziękuję za przepis
ulubione!
ulubione!
Fantastyczne w smaku, szybkie i łatwe w wykonaniu...
Fantastyczne w smaku, szybkie i łatwe w wykonaniu ciasto. Z całego serca polecam 😊
Jak dla mnie taki sobie. Zasugerowałam się...
Jak dla mnie taki sobie. Zasugerowałam się opiniami, jednak jakoś mnie nie zachwycił.
i tez dałam więcej jablek, prawie kilogram I...
i tez dałam więcej jablek, prawie kilogram I zrobilam w blaszce do tarty
Pyszny JAbłecznik! ja z jabłek zrobilam mus a na...
Pyszny JAbłecznik! ja z jabłek zrobilam mus a na wierzchu z pozostałego CIASTA zrobilam krateczkę pyszota! dodaje do ulubionych!
Wypróbowane. wyszedł pyszny.
Wypróbowane. wyszedł pyszny. Polecam
Rewelacyjny przepis! Robiłam
Rewelacyjny przepis! Robiłam już ten jabłecznik kilka razy. Jedyna modyfikacja: daję 1000g jabłek (waga już po obraniu i wydrążeniu), ktore najpierw rozdrabniam w TM i podgrzewam (10 min/ 100 stopni). W pierwotnej wersji ciasto jest zdecydowania za "ubogie", wręcz suche.
Ciasto super, ale następnym
Ciasto super, ale następnym razem dodam trochę więcej cukru lub poleje lukrem.☺
Pyszne, proste i szybkie.
Pyszne, proste i szybkie. Polecam
Świetny przepis na szybkie
Świetny przepis na szybkie ciasto. Pyyycha
właśnie ciasto już się
właśnie ciasto już się piecze a proszę o informację, ile cukru pudru użyć do lukru?
Piekłam już kilka razy i jest
Piekłam już kilka razy i jest to moje ulubione cisto
No to biore sie za pieczenie
No to biore sie za pieczenie
Zaraz wyjmuję z piekarnika.
Zaraz wyjmuję z piekarnika. Zamiast pokruszyć ciasto na wierzchu to ja go starłam na tarce Pachnie smakowicie
Dziękuję i pozdrawiam
Dziękuję i pozdrawiam
Kocham gotować
Bardzo dobre ciasto.
Bardzo dobre ciasto. Wspaniale się udało. Dodaje do moich ulubionych.Następnym razem gdy będę robiła to ciasto to zetrę jabłka jak na jabłecznik.
Serdecznie dziękuję
Serdecznie dziękuję zapraszam do wypróbowania innych moich przepisów pozdrawiam
Kocham gotować
Polecam! Prosty i szybki
Polecam!
Prosty i szybki przepis. Ciasto jest pyszne. Daję trochę więcej jabłek, a mniej ciasta
Dziękuję za przepis.
Dodany do wypróbowania. Synek
Dodany do wypróbowania. Synek będzie zachwycony bo uwielbia jabłecznik.
Bardzo dziękuję to mój
Bardzo dziękuję to mój pierwszy komentarz jaki otrzymalam. Goszczę tu od wczoraj. Zapraszam na inne moje propozycje kulinarne.
Kocham gotować
Wypróbowałam i polecam!
Wypróbowałam i polecam! Niewątpliwym atutem jest lukier. Nadaje szyku szarlotce.