3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

fondant czekoladowy - czyli kraina czekoladą płynąca


Wydrukuj:
4

Składniki

dwie porcje (ale to zależy od wielkości foremek)

  • 1 jajko klasy M
  • 1 żółtko
  • 20 g mąki tortowej, przesianej
  • 50 g gorzkiej czekolady, ja czasem podmieniam 5g na mleczną czekoladę
  • 25 g cukru
  • 50 g masła, najlepiej robionego w TM :)
  • odrobina masła do wysmarowania foremek
  • trochę kakao sypkiego do wysypania foremek, - jak ktoś ma dostęp do ziaren kakaowca - to może sobie sam w TM zmielić, jeśli nie - każde kakao się nada
  • 6
    40min
    Czas całkowity 40min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

  1. 1. czekolada + masło -> rozpuścić nad kąpielą wodną (można w TM, ale trzeba mieć dwa dzbanki, jak się ma jeden to ten punkt zrobić nad kąpielą wodną)

    2. jajka + żółtka + cukier -> utrzeć na gładko (motylek, i naprzód - ja dałam obr3 na 3min - potem zaglądam, niewiele dłużej to trwa)

    3. wyjąć motylek i do 2 dodać 1 -> obroty 2, wlewać czekoladę powoli

    4. do 3 dodawać powoli mąkę - nadal obroty 2

     

    wlać ciasto do foremek - można ponad 3/4 bo mało rośnie - i wstawić do lodówki - min 30 min(można dłużej, albo krócej)

     

    nagrzać piekarnik do 200 stopni wstawić ciastka i 20 minut później można się delektować... (czas pieczenia tak naprawdę trzeba dopasować do swojego piekarnika, w moim jest to tak, jak opisałam, ale w innym może być nieco inny czas - najlepiej zacząć od mniejszej blaszki/foremki na muffinkę i testować pieczenie od 15 minut w górę dodając po 2 minuty, aż ustali się czas właściwy dla własnego piekarnika.

    laczego to takie ważne? no bo jak za krótko siedzi w piekarniku, to nie da się w całości wyciągnąć z foremki - a to bardzo ważna rzecz.

  2. sos lub sorbet wiśniowy, ew malinowy
  3. jest w przepisach podstawowych TM tmrc_emoticons.) powodzenia tmrc_emoticons.)

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

podawać koniecznie na gorąco!!! i nie oglądać się na kalorie


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy