Tu jesteś:
4
Składniki
150 kawałek/kawałki/kawałków
Ciasto na faworki
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki cukru
- 15 g rumu lub spirytusu
- 10 g oleju
- 100 g śmietany 30%
- 1 jajko całe
- 3 żółtka
- 350 g mąki
Pozostałe
- 50 g cukru pudru
- 3-5 kostki smalcu
-
6
-
7Czas całkowity
-
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
-
9
5
Przygotowanie
- Wszystkie składniki włożyć do naczynia i wyrobić, czas 8 min, obr.poz
"Ciasto"
- Ciasto podzielić na części i bardzo cienko rozwałkować
- Kroić paski szerokości ok. 3 cm i długości ok. 8-10 cm, w każdym pasku zrobić nacięcie
- Uformować faworki
- Smażyć z obu stron na jasnozłoty kolor i osączyć na ręczniku, przed podaniem posypać cukrem pudrem
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzPYSZNE, KRUCHE , dodałam 20g rumu Havana Club
PYSZNE, KRUCHE , dodałam 20g rumu Havana Club
Lamka
Pyszne polecam
Pyszne i szybko do przygotowania. Ciasto...
Pyszne i szybko do przygotowania. Ciasto przygotowałam dzień wcześniej i włożyłam do lodówki. Ze względu na małe dzieci, które też je jadły, zamiast wódki dałam 10%ocet (w moim starym przepisie też on jest ). Wszystkim bardzo smakowały faworki, dziękuję za przepis
AgaSkr napisał:...
Właśnie przyszła pora faworków
besti:Bardzo się cieszę że smakują!
besti:Bardzo się cieszę że smakują!
Pyszne !!! Juz znikneła połowa
Pyszne !!! Juz znikneła połowa
Polecam super faworki
Polecam super faworki
Super!!! Na przepis trafiłam przypadkiem i jest...
Super!!!
Na przepis trafiłam przypadkiem i jest bezkonkurencyjny
faworki rozpływają się w ustach, kruchutkie i delikatne. Bardzo szybko się robią i jeszcze szybciej znikają
Są przepyszne, bardzo delikatne, kruche teraz...
Są przepyszne, bardzo delikatne, kruche
teraz tylko z tego przepisu robę! Bardzo dziękuję za super przepis!
przepis rewelacyjny ja wałkuję bardzo cieniutko...
przepis rewelacyjny ja wałkuję bardzo cieniutko polecam gorąco,no i plusogromny maja bardzo durzo wtłoczonego powietrza co widam po upieczeniu w postaci bąbelków na chrustach
Czy można smażyć na oleju zamiast smalcu?
Czy można smażyć na oleju zamiast smalcu?
Dziękuje wszystkim za super komentarze!
Dziękuje wszystkim za super komentarze!
Kruche, idealne, polecam
Kruche, idealne, polecam
Przepis zdecydowanie na TAK! ...
Przepis zdecydowanie na TAK!
Przepyszne, kruchę wręcz rozpływające się w ustach - jednym słowem REWELACJA
...ocena 6 z plusem.
...ocena 6 z plusem.
Robiłam już kilka razy
Robiłam już kilka razy faworki z tego przepisu ,są pyszne ,kruchutkie .Ciasto wałkuję maszynką do makaronu. Wychodzi ich bardzo dużo ,można obdarować rodzinkę.

super!
super!
właśnie się zajadamy
właśnie się zajadamy
przepis świetny i superszybki - wsypać, wymieszać i gotowe do faworkowania. Wychodzą cieniutkie jak pergami i bardzo kruche
rewelacyjny przepis wyszło
rewelacyjny przepis wyszło super dziękuje
zgadzam się, że są delikatne
zgadzam się, że są delikatne
Delikatne, chrupiące,
Delikatne, chrupiące, rozpływające się w ustach...POLECAM
Zgadzam się z renetre
Zgadzam się z renetre
faworki znikają w tempie błyskawicznym
Cieszę się że Ci się udały i smakowały 
Faworki po prostu pyszne,
Faworki po prostu pyszne, jedyna moja obawa jest taka,że nie dotrwają do wieczora, kiedy to reszta ferajny wraca do domu....
" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/cool.png" alt="
" width="19" height="19">
Świetny przepis, faworki
Świetny przepis, faworki wychodzą bardzo kruche, pyszne w smaku, polecam
Należy cienko rozwałkować ciasto. Nie posiadałam śmietany 30%, użyłam 18% i super 
Rewelacja!!
Rewelacja!!