thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
1h 40min
Czas całkowity
2h 0min
porcja/porcje/porcji
8 kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
--

Składniki

Estonian Kringle

  • 30 gramy cukier
  • 120 gramy mleka
  • 30 gramy masło, niesolone
  • 15 gramy drożdży świeżych
  • 1 żółtko
  • 300 gramy mąki
  • 1 szczypty soli morskiej
  • 50 gramy orzechów włoskich, łuskanych
  • 50 gramy masło
  • 60 gramy cukru
  • 2 łyżki cynamonu, mielonego
  • 20 gramy białek
  • 50 gramy cukru pudru

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Ciasto

    Cukier i skórkę z cytryny (jeśli używasz) umieść w misie miksera i ucieraj przez 15 sekund na prędkości 10. Zeskrobać łopatką boki miski.

    Dodać mleko, masło i drożdże, podgrzewać 1 min/37°C/prędkość 2.

    Dodaj żółtko i wymieszaj 4 sekundy/prędkość 3.

    Dodać mąkę i sól, a następnie zagnieść ciasto /2 min. Wyciągnąć ciasto, uformować w kulę i zawinąć luźno w folię wielokrotnego użytku lub folię spożywczą. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, aż podwoi swoją objętość (ok. 1-2 godziny). W międzyczasie przygotuj nadzienie.

    Nadzienie

    Umieść orzechy włoskie w misce miksera i posiekaj 2 sekundy/prędkość 5. Przełóż do miski i odstaw.

    Umieść masło, cukier i cynamon w misce i wymieszaj przez 30 sekund z prędkością 2.

    Rozgrzej piekarnik do 180°C i wyłóż blachę papierem do pieczenia.

    Kiedy ciasto wyrośnie, rozwałkuj je na posypanej mąką powierzchni roboczej na prostokąt (ok. 40 cm x 50 cm).

    Rozsmaruj cienko nadzienie na cieście i posyp odłożonymi posiekanymi orzechami. Zwinąć w rulon wzdłuż, a następnie przeciąć środek rulonu, ale nie do końca przez jeden koniec (tak, aby pasma były połączone na górze). Każdą połówkę skręcić tak, aby przecięta strona była skierowana do góry, a następnie połączyć końce w koło. Umieść na przygotowanej blasze.

    Piecz przez 20 minut (180°C) lub do uzyskania złotego koloru. W międzyczasie przygotuj lukier.

    Lukier

    Umieść małą miskę na pokrywie miksera i odważ białka i cukier puder. Zdejmij miskę i dobrze wymieszaj.

    Wyjmij kringle z piekarnika, przełóż na drucianą półkę i posmaruj lukrem. Podawaj po ostudzeniu kringle.

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Estonian Kringle

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy
Are you sure to delete this comment ?