3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Eklery z kremem mascarpone


Wydrukuj:
4

Składniki

12 kawałek/kawałki/kawałków

Ciasto ptysiowe

  • 150 g woda
  • 80 g masło, niesolone
  • 1 szczypty sól
  • 120 g mąka pszenna
  • 3 jajko

Krem mascarpone

  • 330 gramów śmietana, min. 30% tłuszczu, ja użyłam angielską whipping
  • 250 gramów sera mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru

Polewa

  • 50 gramów mleczna czekolada
  • cukierkowa posypka do dekoracji
  • 6
    2h 25min
    Czas całkowity 2h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

    Ciasto ptysiowe
  1. Do naczyniaBlokada naczynia miksującego wlać wodę, dodać masło i sól. Gotować 5 min/100°C/obr.1
    Dodać mąkęBlokada naczynia miksującego wymieszać 20s/obr.4
    Wyciągnąć naczynieBlokada naczynia miksującegoz obudowy i odstawić na 10 min w chłodne miejsce do ostudzenia
    Rozgrzać piekarnik do 200°C
    Wyłożyć blachę papierem do pieczenia i odstawić
    Po ostudzeniu masy wsadzić ponownie Blokada naczynia miksującego do obudowy. powoli dodawać jajka na obr.5. Kiedy dodasz juz ostatnie jajko wymieszaj jeszcze 30s/obr.5
    Ciasto przełożyć do worka cukierniczego z karbowaną tylką(końcówką) i wyciskaj podłużne ciasteczka ok. 5 centymetrowe. Mogą być mniejsze to zależy od ciebie.
    Piec 200°C aż do zrumienienia ok. 20 minut.
    Wystudzić.
    Przekroić .
  2. Krem mascarpone
    Wlać śmietanę doBlokada naczynia miksującego. Założyć motylek. Ustawić obr.3,5. ubijać aż do zgęstnienia śmietany. Pilnować gdyż czym bardziej tłusta smietana tym szybciej się ubije.
    w osobnej miseczce wymieszać ser mascarpone z cukrem pudrem za pomocą łyżki.
    wyciągnąć motylek. Dodać wymieszany ser z cukrem pudrem do śmietany. Ustawić Thermomix na wsteczne obroty. Ustawić obr.3,5 i przez chcwilkę mieszać.
    wyłączyć.
    za pomocą kopystki wymieszać dokładnie krem . przełożyć do worka cukierniczego i wyciskać krem dolną część przekrojonych korpusów. przykryć drugą częścią ciasteczka..
  3. Polewa.
    Czekoladę włożyć do Blokada naczynia miksującego. Nastawić 80°C i podgrzewać chwilkę aż do rozpuszczenia.. Z papieru po pieczenia zrobić tulejkę i wlać tak rozpuszczoną czekoladę. wyciąć małą dziurkę na samym końcu i pochlapać przygotowane eklerki. Możesz rówiez pomalować pędzelkiem jeżeli będzie ci wygodniej. posypać kolorowymi cukierkami. I gotowe. Smacznego
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz