3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Drożdżówki z truskawkami i lukrem


Wydrukuj:
Stwórz wariant
4

Składniki

11 kawałek/kawałki/kawałków

Ciasto

  • 300 g mleka
  • 50 g masła pokrojonego na kawałki
  • 60 g cukru
  • 20 g drożdży świeżych
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 1 jajko do posmarowania bułek
  • 550 g mąki pszennej typ 500

Nadzienie

  • 220 g truskawek pokrojonych na kawałki
  • 2 łyżeczki cukru

Lukier

  • 1 białko z jajka
  • 200 g cukru
  • 10 kropel soku z cytryny
  • 6
    1h 30min
    Czas całkowity 1h 30min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
5

Przygotowanie

  1. Do Closed lid wlac mleko, dodać drożdże, cukier, masło - podgrzewać 3min/37stopni/obr.2.

    Dodać mąkię, wyrabiac 3 min/interwał.

    Ciasto przełożyć do natłuszczonej miski. Zostawić do wyrośnięcia na ok. 1 godz.
  2. Ciasto podzielić na 11-12 częsci, z każdej uformowac kulkę, a następnie spłaszczyć i literatką na środku, dociskając zrobić wgłębienie. Tak jak na zdjęciu.
  3. Takim sposobem uformować 11-12 krążków i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawic na 30 minut do ponownego podrośnięcia.
  4. Po tym czasie, jeszcze raz literatką poprawić wgłebienia i w każde powkłądać pokrojone i wymieszane z cukrem truskawki. Posmarować brzegi, ciasto - jajkiem.
  5. Nagrzać piekarnik do ok. 170-180 stopni i piec ok 20-25 minut. Uwaga: każdy piekarnik piecze inaczej, proszę zdać się na właśne doświaczenie i nie trzymać się ściśle wytycznych.

    Ja piekę 20 minut na 170 stopni na termoobiegu. Sprawdzam cały czas stopień zarumienienia.
  6. Drożdżówki wyjmujemy z piekarnika i studzimy najlepiej na kratce. W tym czasie jak drożdżówki stygną robimy lukier. Do naczynia Closed lid wsypujemy cukier i milimy 20 sek/obr. 10. Zgarniamy cukier puder na dno naczynia, dodajemy jedno białko z jajka kurzego i do 10 kropli soku z cytryny. Miksujemy 10 sek/obr.5. Lukrujemy wystudzone drożdżówki. SMACZNEGO!
10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Można pominąć lukier jeśli dla kogoś to zbyt dużo słodyczy, też będą smaczne.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • pyszne

    Zgłoszony przez patrycjakowalska na sierpnia 23, 2017 at 11:16.

    pyszne Big Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo udany przepis:smile: pycha...

    Zgłoszony przez Jaguar4-2006 na sierpnia 1, 2017 at 16:35.

    Bardzo udany przepisSmile pycha
    Moja modyfikacja 500 g mąki (pól na pół - tortów z orkiszową białą)
    40 g cukru trzycinowgo
    Lukier zrobiłam z odrobiny wrzątku i 3 łyżek cukru pudru, dodałam otwarta skórkę sparzonej cytryny i troszkę soku z cytryny

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Rewelacyjne drozdzowki, zobilam kilka razy i za...

    Zgłoszony przez belua2 na lipca 27, 2017 at 18:43.

    Rewelacyjne drozdzowki, zobilam kilka razy i za kazdym razem wyszly swietne.Wszystkim b smakuja i moment znikaja.Zamiast truskawek czasem daje dzem pozeczkowy i nie daje lukru . Dziekuje za przepis tmrc_emoticons.;-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Czy nie ma pomyłki, jeżeli chodzi o ilość...

    Zgłoszony przez Wrzoska69 na lipca 20, 2017 at 10:25.

    Czy nie ma pomyłki, jeżeli chodzi o ilość soli. Mają być 2 łyzeczki?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super drożdżóweczki. Dużo lepsze niż kupne...

    Zgłoszony przez Leonek2013 na lipca 10, 2017 at 16:56.

    Super drożdżóweczki. Dużo lepsze niż kupne Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Rewelacyjne mona je bez koca Robiam bez lukru i...

    Zgłoszony przez Patunia23 na czerwca 26, 2017 at 14:12.

    Rewelacyjne, można jeść bez końca. Robiłam bez lukru i jak dla mnie wystarczająco słodkie.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wygldaj bardzo apetycznie Na pewno wyprbuj ten...

    Zgłoszony przez PaulinkaTM5 na czerwca 20, 2017 at 21:15.

    Wyglądają bardzo apetycznie. Na pewno wypróbuję ten przepis.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze