3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Drożdżówki z truskawkami i lukrem


Wydrukuj:
4

Składniki

11 kawałek/kawałki/kawałków

Ciasto

  • 300 g mleka
  • 50 g masła pokrojonego na kawałki
  • 60 g cukru
  • 20 g drożdży świeżych
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 1 jajko do posmarowania bułek
  • 550 g mąki pszennej typ 500

Nadzienie

  • 220 g truskawek pokrojonych na kawałki
  • 2 łyżeczki cukru

Lukier

  • 1 białko z jajka
  • 200 g cukru
  • 10 kropel soku z cytryny
  • 6
    2h 0min
    Czas całkowity 1h 30min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
5

Przygotowanie

  1. Do Blokada naczynia miksującego wlac mleko, dodać drożdże, cukier, masło - podgrzewać 3min/37stopni/obr.2.

    Dodać mąkię, wyrabiac 3 min/interwał.

    Ciasto przełożyć do natłuszczonej miski. Zostawić do wyrośnięcia na ok. 1 godz.
  2. Ciasto podzielić na 11-12 częsci, z każdej uformowac kulkę, a następnie spłaszczyć i literatką na środku, dociskając zrobić wgłębienie. Tak jak na zdjęciu.
  3. Takim sposobem uformować 11-12 krążków i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawic na 30 minut do ponownego podrośnięcia.
  4. Po tym czasie, jeszcze raz literatką poprawić wgłebienia i w każde powkłądać pokrojone i wymieszane z cukrem truskawki. Posmarować brzegi, ciasto - jajkiem.
  5. Nagrzać piekarnik do ok. 170-180 stopni i piec ok 20-25 minut. Uwaga: każdy piekarnik piecze inaczej, proszę zdać się na właśne doświaczenie i nie trzymać się ściśle wytycznych.

    Ja piekę 20 minut na 170 stopni na termoobiegu. Sprawdzam cały czas stopień zarumienienia.
  6. Drożdżówki wyjmujemy z piekarnika i studzimy najlepiej na kratce. W tym czasie jak drożdżówki stygną robimy lukier. Do naczynia Blokada naczynia miksującego wsypujemy cukier i milimy 20 sek/obr. 10. Zgarniamy cukier puder na dno naczynia, dodajemy jedno białko z jajka kurzego i do 10 kropli soku z cytryny. Miksujemy 10 sek/obr.5. Lukrujemy wystudzone drożdżówki. SMACZNEGO!
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Miarka MT
    Miarka MT
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Można pominąć lukier jeśli dla kogoś to zbyt dużo słodyczy, też będą smaczne.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Rewelacyjne, będę robiła z różnymi owocami ....

    Zgłoszony przez ula62 na lipca 14, 2020 at 09:20.

    Rewelacyjne, będę robiła z różnymi owocami . Z ciastem cudownie się pracuje..

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Do ciasta nie dodajemy jajka? Tylko do...

    Zgłoszony przez Evelines na maja 26, 2019 at 10:02.

    Do ciasta nie dodajemy jajka? Tylko do posmarowania bułek?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepyszne moje ulubione 😍

    Zgłoszony przez Sygudzina na sierpnia 11, 2018 at 09:47.

    Przepyszne Smile moje ulubione 😍

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Są przepyszne. Ja zrobiłam z borókami.Polecam

    Zgłoszony przez malina11 na lipca 30, 2018 at 21:37.

    Są przepyszne. Ja zrobiłam z borókami.Polecam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zrobiłam i ja z mrozonymi borowkami i znikły w...

    Zgłoszony przez AnnaB18 na lipca 9, 2018 at 22:50.

    Zrobiłam i ja Big Smile z mrozonymi borowkami i znikły w mgnieniu oka A domownicy domagają się o więcej Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dobre. Zrobilam z mrożonymi jeżynami, bez...

    Zgłoszony przez Ola45 na marca 12, 2018 at 09:35.

    Bardzo dobre. Zrobilam z mrożonymi jeżynami, bez lukru.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super przepis .dziekuje

    Zgłoszony przez Magi 79 na marca 1, 2018 at 21:44.

    Super przepis .dziekuje

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Są świetne ja nadzienie do nich robię takie: 2...

    Zgłoszony przez NY84NB29VC na listopada 15, 2017 at 14:13.

    Są świetne ja nadzienie do nich robię takie: 2 kostki twarogu, trochę mrożonych malin i cukru. Miksuje to i wkładam do dziurek. Są przepyszne i oczywiście bez lukru tmrc_emoticons.;-) 2

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • pyszne

    Zgłoszony przez patrycjakowalska na sierpnia 23, 2017 at 11:16.

    pyszne Big Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo udany przepis:smile: pycha...

    Zgłoszony przez Jaguar4-2006 na sierpnia 1, 2017 at 16:35.

    Bardzo udany przepisSmile pycha
    Moja modyfikacja 500 g mąki (pól na pół - tortów z orkiszową białą)
    40 g cukru trzycinowgo
    Lukier zrobiłam z odrobiny wrzątku i 3 łyżek cukru pudru, dodałam otwarta skórkę sparzonej cytryny i troszkę soku z cytryny

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Rewelacyjne drozdzowki, zobilam kilka razy i za...

    Zgłoszony przez belua2 na lipca 27, 2017 at 18:43.

    Rewelacyjne drozdzowki, zobilam kilka razy i za kazdym razem wyszly swietne.Wszystkim b smakuja i moment znikaja.Zamiast truskawek czasem daje dzem pozeczkowy i nie daje lukru . Dziekuje za przepis tmrc_emoticons.;-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Czy nie ma pomyłki, jeżeli chodzi o ilość...

    Zgłoszony przez Wrzoska69 na lipca 20, 2017 at 10:25.

    Czy nie ma pomyłki, jeżeli chodzi o ilość soli. Mają być 2 łyzeczki?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super drożdżóweczki. Dużo lepsze niż kupne...

    Zgłoszony przez Leonek2013 na lipca 10, 2017 at 16:56.

    Super drożdżóweczki. Dużo lepsze niż kupne Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Rewelacyjne mona je bez koca Robiam bez lukru i...

    Zgłoszony przez Patunia23 na czerwca 26, 2017 at 14:12.

    Rewelacyjne, można jeść bez końca. Robiłam bez lukru i jak dla mnie wystarczająco słodkie.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wygldaj bardzo apetycznie Na pewno wyprbuj ten...

    Zgłoszony przez PaulinkaTM5 na czerwca 20, 2017 at 21:15.

    Wyglądają bardzo apetycznie. Na pewno wypróbuję ten przepis.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze