thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
-- --
Poziom
--
  • TM 21
opublikowany: 20/04/13
zmieniono dnia: 20/04/13

Składniki

  • 100 g cukru
  • ćwiartka łyżeczki soli
  • 80 g masła
  • 1 jajko kurze
  • 600 g mąki pszennej
  • 30 g świeżych drożdży
  • 300 g mleka
  • 300 g gotowej masy makowej
  • 50 g szklanki płatków migdałów
  • 2 g łyżeczki skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • 1 jajko do posmarowania

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Do naczynia wlac mleko i włożyć masło, podgrzać czas 1 min/ 37 st, obr.2. Następnie dodać jajko, 100 g cukru, sól, drożdże i mąkę i wyrobić ciasto czas 1 min/ Interwał.

    Ciasto przełozyć do miski i przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny.

    Masę makową wymieszać kopystką ze skórką pomarańczową i płatkami migdałowymi.

    Po dwóch godzinach ciasto przełozyć na podsypaną mąką stolnicę, podzielić na 2 części, jedną rozwałkować na cieńki placek owalny, posmarować połową masy, zawinąć jak roladkę, pokroić na kawałki - z jednej porcji wychodzi 14-16 części. Bułeczki układać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia przekrojoną stroną do dołu i lekko spłaszczyć dłonią, posmarować rozbełtanym jajkiem. Tak samo zrobić z drugą porcją ciasta.

    Z podanych składników wychodzi 28-32 bułeczki.

    Bułeczki pieczemy w 190 stopniach w nagrzanych piekarniku przez 25 minut.

    Smacznego tmrc_emoticons.-)

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 21 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 21

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Drożdżówki z makiem i skórką pomarańczową :-)

Wydrukuj:

Komentarze

  • maja 12, 2019 at 14:31

    Dziękuję bardzo za przepis Smile wyszły pyszne Smile

  • marca 9, 2017 at 17:14

    Cooking 10Love bardzo fajne i smaczne tmrc_emoticons.)

  • kwietnia 10, 2016 at 16:55
    5.0

    Bardzo dobre ciasto - elastyczne, plastyczne. Farszu dałam więcej, nie używałam dodatkowej skórki pomarańczowej. Objedliśmy się jeszcze ciepłymi drożdżówkami i teraz pękamy tmrc_emoticons.;) 

  • maja 7, 2013 at 14:59

    Bardzo sie ciesze Haniu ze smakowaly i dziekuje za komentarz. A mroze juz upieczone tmrc_emoticons.D pozdrawiam tmrc_emoticons.D

  • maja 7, 2013 at 14:11
    5.0

    magi1

    Dziękuję Moniczko tmrc_emoticons.-) my już połowę zjedliśmy a drugą połowę zamroziłam dla rodziców tmrc_emoticons.D na spróbowanie tmrc_emoticons.D dziekuję za komentarz i pozdrawiam tmrc_emoticons.D

    Mrozisz surowe czy upieczone ?

  • maja 7, 2013 at 14:11
    5.0

    tmrc_emoticons.;)Marzenko bułeczki zrobione ,ocenione i zjedzone. tmrc_emoticons.;) Jak mówią moi panowie "ktoś mi zjadł"Są przepyszne i często będą gościć na moim stole.Dziękuję za przepis tmrc_emoticons.p Love Love Love 

  • kwietnia 20, 2013 at 21:56

    Dziękuję Moniczko tmrc_emoticons.-) my już połowę zjedliśmy a drugą połowę zamroziłam dla rodziców tmrc_emoticons.D na spróbowanie tmrc_emoticons.D dziekuję za komentarz i pozdrawiam tmrc_emoticons.D

  • kwietnia 20, 2013 at 20:27

     Love" alt=Love src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/love.png" width=19 height=19> Drożdżóweczki powędrowały do kolejki oczekujących na wypróbowanie Love" alt=Love src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/love.png" width=19 height=19>

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: