3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Drożdżówki z jabłkiem


Wydrukuj:
4

Składniki

Ciasto drożdżowe

  • 250 g mleko
  • 70 g cukier
  • 70 g masło, niesolone
  • 20 g drożdże świeże
  • 450 g mąka pszenna
  • 1 jajko
  • 1 szczypty sól

Nadzienie jabłkowe

  • 650 g jabłek, bez gniazd nasiennych, bez skórki, pokorojone na kawałki
  • 130 g Miód
  • 50 g masło, niesolone
  • 1 łyżeczek cynamonu, mielonego

Dodatkowo

  • 1 jajko
  • 1 galaretka bezbarwna
  • 250 g woda
  • 6
    2h 40min
    Czas całkowity 2h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

    Ciasto drożdżowe
  1. Do Blokada naczynia miksującegowlać mleko,dodać 20g cukru, masło i drożdże. podgrzewać 4min./37°C/obr.1
    Dodać resztę składników,cukier,mąkę, jajko, sól
    Wyrobić 3min.Ciasto
    Przełożyć do natłuszczonej miski przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia. ok.30 minut (niech podwoi swoją objętość). Czas zależny od temperatury w domu.
  2. Nadzienie
    DoBlokada naczynia miksującegowłożyć jabłka. Rozdrobnić 2s./obr.6
    Dadaj miód, masło, cynamon
    Dusić 10min./120°C/.Obroty wsteczneobr.0.5
    przełóż do innej miseczki i zostaw do ostudzenia
    Teraz włącz piekarnik.
    200°C
  3. Przygotuj galaretkę bezbarwną z połową wody z przepisu. czyli 1 opakowanie galaretki zalej 250 g wody i wymieszaj. Odstaw do ostudzenia ale nie do całkowitego zgęstnienia.( Będzie ci potrzebnea tylko połowa więc przelej sobie do innej miseczki połowę przygotowanej galaretki i wsadz do lodówki. będzie fajny deserek dla dzieciakow na potem gdy pokroisz ją w kosteczkę)
    Drugą połowę zostaw na wierzchu aby całkiem nie zgęstniała.
  4. Do innej miseczki rozbij jajko i roztrzep. zostaw na potem do posmarowania drożdżowek.
  5. Przygotuj 2 blachy. Najlepiej wyłożyć papierem do pieczenia.
  6. Kiedy ciasto nam już urosło wyciągamy z miski na oprószony mąką blat i dzielimy je na pół. Z tej jednej połowy robimy około 6 kuleczek które rozwałkowujemy na większe placki. Na środek każdego placuszka dajemy nasze jabłuszka. Zawijamy jak jagodzianki tak aby nigdzie nam jabłka po bokach nie wychodziły.
    Układamy na blaszce i lekko przyciskamy.
    Smarujemy wcześniej przygotowanym jajkiem i odstawiamy do wyrośnięcia
    Teraz z resztą ciasta robimy to samo.
    Formujemy następne bułeczki, smarujemy i odstawiamy.
  7. Pamiętaj pierwsza blacha bułeczek wyrośnie ci szybciej. Co jakiś czas sprawdzaj czy wierzch nie jest suchy jeżeli tak to pomaluj ponownie jajkiem. Gdy bułeczki urosną (mniej wiecej podwójnie) wsadz do piekarnika i piecz około 15 minut aż do zrumienienia.
    to samo z drugą blachą bułeczek. Kiedy jedne wyjdą z piekarnika drugie powinny być gotowe do wypieku.
  8. Kiedy bułeczki lekko ostygną pomaluj je za pomocą pędzelka wcześniej przygotowaną galaretką. Będą się pięknie świecić.

    Smacznego
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz