3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Drożdżówki z budyniem i twarożkiem :-)


Wydrukuj:
4

Składniki

18 kawałek/kawałki/kawałków

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 40 g drożdży świeżych
  • 200 g mleka
  • 120 g cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 jajko + 4 żółtka
  • 60 g śmietany
  • 140 g Miękkiego masła
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 200 g twarogu
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka śmietany

Kruszonka:

  • 70 g mąki pszennej
  • 60 g cukru
  • 50 g masła
  • 6
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 21 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 21
  • 9
5

Przygotowanie

  1. Do naczynia wlewamy mleko i podgrzewamy czas 1 min/ 37 st/ obr.2. Wkruszamy drożdże i odstawaimy na 15 minut do wyrośnięcia.

    W tym czasie gotujemy budyń wykorzystując 400 ml mleka (350 zagotowujemy z cukrem a w 50 ml rozpuszczamy proszek budyniowy), odstawiamy do wystudzenia.

    Nastepnie dodajemy do drożdży resztę składników i mieszamy czas 30 sek, obr.4, potem 2 min/ poz. Interwał. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na 1,5 godziny.

    Do czystego naczynia wkładamy twaróg, cukier i żółtko i mieszamy czas 30 sek, obr.3. Następnie przy włączonym urządzeniu na pozycji 3 dodajemy budyń i mieszamy ok 1 minuty.

    Kruszonka - do naczynia wkładamy wszystkie składniki i mieszamy czas 20 sek, obr. 4.

    Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy łyżką porcję ciasta, robimy zagłębienie łyżeczką i nakładamy porcję nadzienia - budyniu. Posypujemy kruszoną.

    Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 25 minut do zarumienienia, grzanie góra/dół.

    Smacznego tmrc_emoticons.-)

10
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz