3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
  • thumbnail image 3
  • thumbnail image 4
  • thumbnail image 5
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Drożdżowe inaczej


Wydrukuj:
4

Składniki

20 porcja/porcje/porcji

Nadzienie

  • 2-3 płaskie łyżki cukru waniliowego
  • 1-2 płaskie łyżki cynamonu
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 70 g roztopionego masla
  • 1 ziarenko lub szczypta kardamonu
  • 50-100 g rodzynek lub żurawiny, opcjonalnie (jeśli są suche namoczyć)

Na ciasto

  • 50 g roztopionego masla
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 400 g mąki pszennej typ 650
  • 50 g cukru dowolnego
  • 20 g świeżych drożdży, 30g, jeśli dodamy rodzynki
  • 150 g mleka
  • 6
    1h 20min
    Czas całkowity 50min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

  1. 1. DoClosed lid wlać mleko, dodać pokruszone drożdże i cukier - 2min30sek/37st/obr1

    2. Dodać pozostałe składniki ciasta: mąkę, sól, masło i jajka, wyrabiać 2minDough mode.Ciasto będzie elastyczne, dosyć luźne. Pozostawić w TM do wyrośnięcia - podniesie miarkę TM



    W tym czasie roztopić masło do nadzienia. Przygotować 2 keksówki o dł 25cm lub formę o śr.23-26cm z kominkiem.

    W miseczce przygotować mieszankę:cukier, cukier waniliowy, cynamon i kardamon.

    Piekarnik nagrzać do temp 180st.



    3. Wyjąć ciasto zClosed lid na stolnicę i rozwałkować na prostokąt 30x60cm. grubości 3-4mm, posmarować roztopionym masłem przy pomocy pędzelka (zostawić łyżkę) i posypać mieszanką (zostawić łyżkę)
  2. 4. Pokroić ciasto wzdłuż krótszego boku na pasy szr 10cm, ułożyć jeden pas na drugim (jak do krojenia makaronu i pokroić na 6 szer 5cm.
  3. Otrzymane kawałki układać w formie bokiem, czyli tak, żeby były widoczne pasy. Wierzch ciasta posmarować zostawionym masłem i posypać odłożoną mieszanką

    5. Odstawić do wyrośnięcia przykryte ściereczką. Piec 30-35 min w temp 180st góra/dół (ew. sprawdzić patyczkiem). Pozostawić w formie 10-15 min, wyjąć na kratkę do ostygnięcia.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Ciasto robi się szybko. Zawsze się udaje. Gdyby wierzch za bardzo się rumienił można przykryć folią aluminiową. Wielkości pasków,kawałków i grubość podałam orientacyjnie, nie warto się przejmować, bo podczas pieczenia "wyrównają" się (np. tak jak u mnie pieczone jednocześnie wyszły... całkiem inne).

Do "świątecznego" dodałam rodzynki, powciskałam po rozwałkowaniu, do tej wersji nalęży dać 30g drożdży.

Ciasto długo jest świeże, można zamrażać.

SMACZNEGOtmrc_emoticons.)


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Super wygląda, właśnie się upiekło. I tylko...

    Zgłoszony przez Aluna na października 28, 2017 at 19:53.

    Super wygląda, właśnie się upiekło. I tylko jak tu wytrzymać do wystygnięcia 😉😘

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pychotka. Właśnie wyciągnęłam

    Zgłoszony przez renamar na czerwca 19, 2016 at 19:45.

    Pychotka. Właśnie wyciągnęłam z piekarnika. Nie zdążyło ostygnąć...  tmrc_emoticons.D Wyszło idealne, z wierzchu chrupiące, w środku mięciutkie. Cały dom tak pachniał cynamonem, że dziatwa przy piekarniku już nóżkami przebierała  Big Smile Ledwo się załapałam na jeden malutki odłamek (ciasto zyskało nazwę "łamaniec", bo się nim łamali odrywając kawałek po kawałku. Za gorące było, żeby kroić tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze