3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Domowe pączki


Wydrukuj:
4

Składniki

20 porcja/porcje/porcji

70 g cukru

  • 50 g świeżych drożdży
  • 200 g mleka
  • 5 żółtka
  • 100 g margaryny lub masła
  • 500 g mąki
  • szczypta soli
  • 4 łyżki spirytusu
  • 70 g cukru
5

Przygotowanie

    Pączki
  1. Do Closed lid wkładamy cukier, drożdże i mleko. Podgrzewamy 2min/ 37C/obr. 2. Uzyskany płyn wlewamy do miseczki i odkładamy w ciepłe miejsce na 10-15min.

  2. Następnie do naczynia wkładamy margarynę lub masło i żółtka. Podgrzewamy 2min/50C/ obr.5. Kiedy ostrza rozbiją margarynę skręcamy na obr.2. Kiedy drożdże wyrosną wlewamy je do naczynia. Dodajemy przesianą mąkę i sól. Wyrabiamy 2minClosed lidDough mode. Po tym czasie dodajemy 2 łyżki spirytusu i wyrabiamy jeszcze przez 1min.

  3. Cisto kładziemy na miseczkę. Odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę. Po tym czasie zaczynamy wyrabianie. Nie wałkujemy ciasta tylko nabieramy dłonią bezpośrednio z miski i wyrabiamy na równe kule. Zostawiamy do wyrośnięcia na okolo 15min. 

    2łyżki spirytusu dodajemy do oleju. Pieczemy w glębokim oleju w temp. 160-170C po około 2min na stronę. Czas pieczenia zależy od wielkości pączków.

  4. Gotowe i przestygnięte pączki nadziewamy marmoladą za pomocą szprycy lub strzykawki. Aby ułatwić sobie nadziewanie marmolade można podgrzać w garnku z odrobiną wody. 

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Do wyrabiania poczków dłonie nalży posmarować olejem jadalnym.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz