3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

CZIZKEJK


Wydrukuj:
4

Składniki

16 kawałek/kawałki/kawałków

PIANKA:

  • 8 białek kurzych
  • 8-10 łyżek cukru kryształu
  • syrop lub olejek waniliowy, (kilka kropel aby nadać aromat piance)

CIASTO:

  • 270 g mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 30 g cukru
  • 3 żółtka kurze
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

MASA SEROWA:

  • 400 g białego sera, (najlepiej tłustego)
  • 5 żółtek kurzych
  • 35 g budyniu waniliowego (lub śmietankowego) w poszku z cukrem
  • 100 g masła
  • 70 g cukru kryształu
  • otarta skórka z 1 pomarańczy
  • kilka kropel aromatu cytrynowego
5

Przygotowanie

    CIASTO:
  1. 1.  Do naczynia miksującego wrzucamy wszystkie składniki na CIASTO. ( obroty 6 / 15-25 sek. )


    2. Wyjmujemy ciasto i wyklejamy nim formę (25-28cm) na tartę (najlepiej z wyjmowanym dnem. Wtedy bajecznie prosto ciasto wyskoczy z formy po upieczeniu.)Wylepiamy ciastem na grubość ok 5-7 milimetrów dno i boki formy.Brzeg ciasta wyrównujemy do wysokości formy, a pozostałe ciasto zamykamy w woreczku foliowym i wrzucamy do zamrażalnika.


     

  2. MASA SEROWA:
  3. Do naczynia miksującego (nie trzeba go myć po cieście) wrzucamy wszystkie składniki na MASĘ SEROWĄ. Obroty 5, czas około 3 min (aż powstanie gładka masa serowa). Wyjmujemy ją do miseczki.


    Naczynie miksujące myjemy i potem osuszamy ręcznikiem papierowym. Na nóż umieszczamy motylek i wlewamy białka (pozostałe z wczesniej rozbijanych jajek - 8 szt.) i szczyptę soli. Ubijamy pianę na sztywno (obroty 3,5 czas około 3 - 3,5 min.) 


    Kiedy piana jest już ubita  połowę odkładamy do miski z masą serową i delikatnie mieszamy.


    Drugą połowę piany ponownie ubijamy (oboroty 3,5 czas okolo 2min.) dodając po 1 łyżce cukru. Gdy powstanie coś "a la pianka bezowa" dolewamy kilka kropel syropu waniliowego lub olejku waniliowego.


    Do foremki wylepionej ciastem przelewamy delikatnie masę serową tak aby prawie całą foremkę wypełniła. Dalej na masę serową nakładamy delikatnie pianę bezową.


    5. Wyjmujemy z zamrażalki pozostałą część ciasta i trzemy na tarce posypując wierzchnią część ciasta. Tak przygotowanie ciacho umieszczamy w rozgrzanym do 180stopni piekarniku na środkową półkę.


    Najpierw 35 min z termoobiegiem. Dalej na kolejne 35 min pieczenie od dołu.
    Po upieczeniu najlepiej pozostawić na 30-50min aby wystygło. Można podawać na ciepło i na zimno. 

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Aby uzyskać walory kolorystyczne (jak na zdjęciu) można do pozostałej części ciasta dodać łyżeczkę kakao (powstanie ciemne ciasto, które wkruszone w odpowiednie miejsca da ciemne paski)

Smacznego!


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Zrobilam dzis i wszyscy sie zachwycali, pomimo...

    Zgłoszony przez aga982 na stycznia 14, 2017 at 21:46.

    Zrobilam dzis i wszyscy sie zachwycali, pomimo tego, ze... mocno sie przypiekl. Chcialam piec wg przepisu, ale po 25 minutach z termoobiegiem, gora byla juz bardzo mocno zarumieniona, wiec przestawilam pieczenie na dolna grzalke. Tu rowniez musialam skrocic czas pieczenia, bo najzwyczajniej ciasto by sie spalilo. Mimo wszystko, jak juz wspomnialam sernik byl bardzo dobry. Dzieki za przepis.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Elluchna najprawdopodobniej

    Zgłoszony przez SAM na czerwca 17, 2015 at 22:33.

    Elluchna najprawdopodobniej musisz dopasować czas pieczenia i temperaturę. Może piekarnik piecze inaczej niż wszystkie.Termoobieg włącz w piekarniku powinno intensywniej wypiekać. Możesz też spróbować po upieczeniu zgasić piekarnik i pozostawić ciasto w nim do wystygnięcia.Jeżeli opada pianka to jest słabo dopieczona lub zbyt duża różnica temperatury po wyjęciu z piekarnika.

    http://www.kielkismaku.pl -> chyba wszystko o hodowli kiełków


    http://www.exbus.pl -> polecam wyjazdy po Europie

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zrobiłam dzisiaj i tylko

    Zgłoszony przez elluchna na czerwca 17, 2015 at 22:15.

    Zrobiłam dzisiaj i tylko połowa zdążyła wystygnąć! Fantastyczny smak, sernik lekki jak puch. Jedynie pianka mi bardzo opadła po wyciągnięciu z piekarnika, właściwie zniknęła pod startym ciastem tmrc_emoticons.) Będę próbować dalej, by było perfect! Może jakieś sugestie autora co do tego co zrobiłam źle? 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Thermoobig bedzie lepszy.

    Zgłoszony przez SAM na grudnia 21, 2014 at 00:35.

    Thermoobig bedzie lepszy. Obserwuj tylko czy nie przypala Ci ciasto od góry. Jezeli bedzie się za szybko zarumienialo obniz temperature nawet do 150 stopni w drugiej części pieczenia.

    http://www.kielkismaku.pl -> chyba wszystko o hodowli kiełków


    http://www.exbus.pl -> polecam wyjazdy po Europie

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wyglada i jak piszecie jest

    Zgłoszony przez Idii na grudnia 21, 2014 at 00:18.

    Wyglada i jak piszecie jest pyszne tmrc_emoticons.) ale ja nie moge w swoim piekarniku wylączyc górnej grzałki .

    Piec cały czas na termo. czy na góra -dół ??

    Pozdrawiam  wszystkich Katarzyna

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto wyglada apetycznie,

    Zgłoszony przez ilonaw na lipca 2, 2013 at 20:52.

    Ciasto wyglada apetycznie, chyba się skuszę  Big Smile tylko jutro kupie produkty na ciacho tmrc_emoticons.;)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciacho wyglada smakowicie

    Zgłoszony przez Monia i Heniu na lipca 2, 2013 at 20:16.

    Ciacho wyglada smakowicie ,dodaję do zrobienia w najbliższym czasie tmrc_emoticons.D 

    Jeśli coś Ci nie wychodzi użyj Thermomixa Wink

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Sam ciasto wygląda apetycznie

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na czerwca 26, 2013 at 18:00.

    Love Sam ciasto wygląda apetycznie tmrc_emoticons.) Dodałam do wypróbowania tmrc_emoticons.) Pozdrawiam Cooking 7

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Aby uzyskać walory

    Zgłoszony przez SAM na lutego 12, 2013 at 10:30.

    Aby uzyskać walory kolorystyczne (jak na zdjęciu) można do pozostałej części ciasta dodać łyżeczkę kakao (powstanie ciemne ciasto, które wkruszone w odpowiednie miejsca da ciemne paski.

    http://www.kielkismaku.pl -> chyba wszystko o hodowli kiełków


    http://www.exbus.pl -> polecam wyjazdy po Europie

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Na zdjęciu na masie serowej

    Zgłoszony przez kinga1s na lutego 7, 2013 at 08:26.

    Na zdjęciu na masie serowej jest ciemny pasek . Co dało ten efekt ?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • szafran napisał:ciasto gorąco

    Zgłoszony przez SAM na listopada 2, 2011 at 23:23.

    szafranciasto gorąco polecam,jest przepyszne!!! Tylko jeżeli chodzi o ubijanie piany to 5minut w 2 nic nie wychodziło.

    -------

    Dużo zależy od temperatury białek. Czas ubijania może być różny też dla różnych wielkości jajek.

     

    http://www.kielkismaku.pl -> chyba wszystko o hodowli kiełków


    http://www.exbus.pl -> polecam wyjazdy po Europie

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • ciasto gorąco polecam,jest

    Zgłoszony przez szafran na sierpnia 21, 2011 at 13:11.

    ciasto gorąco polecam,jest przepyszne!!! Tylko jeżeli chodzi o ubijanie piany to 5minut w 2 nic nie wychodziło.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • zrobie

    Zgłoszony przez karo9999karo na czerwca 6, 2011 at 12:05.

    zrobie tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • 8)  ... bo to była mała

    Zgłoszony przez SAM na czerwca 5, 2011 at 12:34.

    tmrc_emoticons.8)  ... bo to była mała czarna w wiekszej filiżance  tmrc_emoticons.D

    http://www.kielkismaku.pl -> chyba wszystko o hodowli kiełków


    http://www.exbus.pl -> polecam wyjazdy po Europie

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • (No subject)

    Zgłoszony przez Efcia na czerwca 5, 2011 at 12:11.

    Cooking 7

    Efcia

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super nazwa świetne zdjęcia

    Zgłoszony przez Efcia na czerwca 5, 2011 at 12:10.

    Super nazwa tmrc_emoticons.) świetne zdjęcia tmrc_emoticons.) tylko w filiżance nie widzę kawy tmrc_emoticons.( wypróbuję przepis na pewno!

    Efcia

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze