3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

CZEKOLADOWE CIASTKA BEZGLUTENOWE


Wydrukuj:
4

Składniki

0 porcja/porcje/porcji

skórka pomarańczowa wykonana w Thermomixie (opcjonalnie)

CIASTKA

  • 100 g pestek dyni
  • 200 g czekolady (60 lub 70%), u mnie Lindt 70%
  • 75 g masła, (można zastąpić twardym olejem kokosowym w il. w ilości 60g)
  • 2 jajka
  • 50 g ksylitolu (lub 100 cukru trzcinowego)
  • płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej (opcjonalnie)
  • 100 g orzechów z nerkowca
  • 100 g migdałów w słupkach, (lub całych)
  • 6
    30min
    Czas całkowity 20min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

  1. 1. do naczynia miksującego włożyć: migdały, orzechy i dynię, zmiksować na mąkę 10s/obr.10 (gdy są całe migdały należy przedłużyć miksowanie do momentu aż powstanie mąka) gotową mąkę przełożyć do innego naczynia

    2. do naczynia miksującego włożyć połamaną czekoladę, zmiksować 5s/obr.8, + masło, podgrzewać 2.30 min/temp. 40 st/obr.3

    3. + jajka, cukier i mąkę z ziaren (opcjonalnie mąkę ziemniaczaną), ucierać 20s/obr.4

    4. + skórkę pomarańczową (ilość wg uznania, u mnie 15g), wymieszać 3s/obr.1Obroty wsteczne

    5. papier do pieczenia wyłożyć na blachę, formować ciastka - 1 ciastko = 1 łyżka masy, wilgotną dłonią spłaszczać masę

    6. wstawić do rozgrzanego piekarnika, piec 10 min w temp. 180 st

     

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

skórkę pomarańczową zrobiłam wg przepisu //www.przepisownia.pl/dodatki-przepisy/sk%C3%B3rka-pomara%C5%84czowa-do-ciast-i-deser%C3%B3w/453402

użyłam cukru trzcinowego 70g (można też użyć ksylitolu w ilości 40g)


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Te ciastka sa pyszne;

    Zgłoszony przez Vil na stycznia 5, 2016 at 16:25.

    Te ciastka sa pyszne;  tresciwe i wyraziste. Moja rodzina je uwielbia. Tak ze polecam !

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze