3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

CYTRYNOWIEC


Wydrukuj:
4

Składniki

BISZKOPT

  • 6 jaj
  • 40 g Mąki ZIEMNIACZANEJ
  • 100 g mąki pszennej
  • 170 g cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

krem I

  • sok z dwóch cytryn
  • 2 szklanki wody
  • 2,5 budynie smietankowe
  • 220 g cukru
  • 100 g masła
  • 2 żółtka

KREM II

  • 600 ml śmietanki 30%
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 łyżeczka żelatyny rozpuszczonej w 2 łyzkach wody
  • 25 herbatników petit-bery
  • 1 mała buteleczka wódki cytrynówki

lukier

  • 200 g cukru pudru
  • 3 łyzki wódki cytrynówki
  • sok z cytryny
  • 6
    20min
    Czas całkowity 20min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

  1. załozyć motylek, wlać białka, dodać szczyptę soli ustawić thermomix na 4 min/obr4,


    po dwóch minutach wsypać cukier z cukrem wanilinowym, po kolejnej minucie zmiejszyć obroty na 1,5 


    wlać żółtka, wsypac mąkę, wylać na blachę, upiec ok 20-25 min

  2. KREM I:


    do naczynia miksującego wlać szklankę wody, dodać sok z dwóch cytryn, 110g cukru, zagotować 3 min/100stopni.obr1,5


    budyń rozpuścic w szklance wody, wlać przez otwór do gotującej masy, gotować dalej 3 min/100stopni/obr2


    do gorącej masy dodać masło i zmiksować 15 sekund /obr5


    przestudzić, dodać 110g cukru i dwa żółtka, zmiksować 20 sek/obr5, wylać na upieczony biszkopt


     

  3. KREM II:


    do suchego i czystego naczynia włożyćmotylek, wlać  schłodzona śmietankę, ubijać 30 sekund obr4, wlać żelatynę i cukier wanilinowy ubić na sztywno, wyłożyc na krem budyniowy


    na wierzchu ułożyc herbatniki, każdy polać wódką

  4. LUKIER:


    do naczynia miksującego wsypać cukier, dodać wódkę i sok z cytryny wymieszać 20 s/obr4, wylać na wierzch ciasta

10
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Ciasto bardzo dobre, Polecam

    Zgłoszony przez ewelinka19895 na stycznia 30, 2016 at 08:16.

    Ciasto bardzo dobre, Polecam ten przepis

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto bardzo dobre! Nie jest

    Zgłoszony przez Kocica na marca 3, 2015 at 16:49.

    Ciasto bardzo dobre! Nie jest słodkie, aromat cytrynowy.

    Ja robiłam z identycznego prawie przepisu z książki = 100 nowych ciast siostry Anastazji.

    Kilka uwag: śmietanka powinna być chłodna, można ją włożyć do zamrażarki na 10-15 minut przed ubiciem. Naczynie musi być suche i je również można włożyć na chwilę do lodówki.

    Jestem Agata tmrc_emoticons.)

    Przyjaciele są jak ciche anioły, które podnoszą nas, kiedy nasze skrzydła zapominają jak latać.

    Antoine de Saint-Exupéry

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo się ciesze że

    Zgłoszony przez alicj@ na stycznia 2, 2015 at 23:35.

    Bardzo się ciesze że smakowało, pozdrawiam tmrc_emoticons.)

    Alicj@

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Witam!Ciast bardzo

    Zgłoszony przez barpop na stycznia 2, 2015 at 15:06.

    Witam!Ciast bardzo dobre-mialam jeszcze troche smietany(mniej niz w przepisie-ale co tam!)-na pewno zrobie go w najbliższym czasie jeszcze raz żeby sobie utrwalic nawyki tmrc_emoticons.p.Fakt -w sumie robi sie go szybko łatwo i przyjemnie.Dziekuje za pomoc. POZDRAWIAM

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bedzie dobrze:))

    Zgłoszony przez alicj@ na stycznia 1, 2015 at 16:15.

    Bedzie dobrzetmrc_emoticons.))

    Alicj@

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto upieklam chociaż nie

    Zgłoszony przez barpop na stycznia 1, 2015 at 15:19.

    Ciasto upieklam chociaż nie bez kłopotów. Biszkopt rewelacja, ale nie wyszla mi warstwa ze śmietaną-zrobilam masłotmrc_emoticons.(.Lukier jest plynny i splywa po cieście, a masę budyniowa nalezy wylewac na ciasto jak dość dobrze przestygnie bo te tez spływa-no coz to sa sugestie dla mniej wprawnych w pracy z termomixem.Teraz czekam żeby wszystko przeszło i będę próbować o rezultatach poinformujetmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • witam, 180 stopni, pozdrawiam

    Zgłoszony przez alicj@ na grudnia 30, 2014 at 16:23.

    witam, 180 stopni, pozdrawiam tmrc_emoticons.)

     

    Alicj@

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • W jakiej temperaturze

    Zgłoszony przez barpop na grudnia 29, 2014 at 20:46.

    W jakiej temperaturze pieczemy ciasto?Chcę go zrobic jutrotmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciacho wspaniałe polecam:)

    Zgłoszony przez doris 66-66 na kwietnia 10, 2014 at 17:22.

    Ciacho wspaniałe polecamtmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • bardzo się cieszę, dziękuję ,

    Zgłoszony przez alicj@ na lutego 10, 2014 at 21:01.

    bardzo się cieszę, dziękuję , pozdrawiam

    Alicj@

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • puszne ciasto, szybko sie

    Zgłoszony przez Ewa122 na maja 8, 2012 at 22:35.

    puszne ciasto, szybko sie robi . I naprawde wyszedł . polecam tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dobre:p

    Zgłoszony przez veronicab71 na maja 8, 2012 at 20:52.

    Bardzo dobretmrc_emoticons.p tmrc_emoticons.p

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.;)                            

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Świetny przepis! Polecam

    Zgłoszony przez mejshek na maja 8, 2012 at 18:42.

    Świetny przepis! Polecam każdemu.  Bardzo prosty do zrobienia tmrc_emoticons.;)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • SUPER CIASTO - NARESZCIE COŚ

    Zgłoszony przez Jerzyha na maja 6, 2012 at 19:15.

    SUPER CIASTO - NARESZCIE COŚ NOWEGO I WSZYSTKIM SMAKUJE - POLECAM!!!! I ŁATWE DO ZROBIENIA

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Fajne ciacho 

    Zgłoszony przez Anna500 na maja 6, 2012 at 13:23.

    Fajne ciacho  Cooking 7

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Koniecznie wypróbuje, ciasto

    Zgłoszony przez magi1 na maja 6, 2012 at 13:18.

    Koniecznie wypróbuje, ciasto wygląda apetycznie tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.)

    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/

    Dziękuję tmrc_emoticons.-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • To na zdjęciu robiłam na

    Zgłoszony przez alicj@ na maja 6, 2012 at 09:43.

    To na zdjęciu robiłam na formie o wym. 25,5na 35,5, jak ktoś woli grubszy biszkopt to może byc oczywiscie mniejsza tmrc_emoticons.)

    Alicj@

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • jaka powinna być wielkość

    Zgłoszony przez hali na maja 5, 2012 at 23:29.

    jaka powinna być wielkość formy do ciasta

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Witam - bardzo się cieszę że

    Zgłoszony przez alicj@ na maja 5, 2012 at 22:56.

    Witam - bardzo się cieszę że smakuje, dziękuję za opinię, pozdrawiam

    Alicj@

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dzisiaj zrobiłam. Bardzo

    Zgłoszony przez ewaks na maja 5, 2012 at 17:09.

    Dzisiaj zrobiłam. Bardzo wszystkim smakuje. Dziękuję za przepis.

    Ewa K-S

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto pyszne - inne od tych

    Zgłoszony przez HonKoLL na maja 5, 2012 at 08:07.

    Ciasto pyszne - inne od tych wszystkich, ktore na codzien jemytmrc_emoticons.-) polecam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze