Składniki
BISZKOPT
- 6 jaj
- 40 g Mąki ZIEMNIACZANEJ
- 100 g mąki pszennej
- 170 g cukru
- 1 cukier wanilinowy
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
krem I
- sok z dwóch cytryn
- 2 szklanki wody
- 2,5 budynie smietankowe
- 220 g cukru
- 100 g masła
- 2 żółtka
KREM II
- 600 ml śmietanki 30%
- 1 cukier wanilinowy
- 1 łyżeczka żelatyny rozpuszczonej w 2 łyzkach wody
- 25 herbatników petit-bery
- 1 mała buteleczka wódki cytrynówki
lukier
- 200 g cukru pudru
- 3 łyzki wódki cytrynówki
- sok z cytryny
-
6
45min
Czas całkowity 20minPieczenie / Gotowanie -
7Czas całkowity
-
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
-
9
Przygotowanie
załozyć motylek, wlać białka, dodać szczyptę soli ustawić thermomix na 4 min/obr4,
po dwóch minutach wsypać cukier z cukrem wanilinowym, po kolejnej minucie zmiejszyć obroty na 1,5
wlać żółtka, wsypac mąkę, wylać na blachę, upiec ok 20-25 min
KREM I:
do naczynia miksującego wlać szklankę wody, dodać sok z dwóch cytryn, 110g cukru, zagotować 3 min/100stopni.obr1,5
budyń rozpuścic w szklance wody, wlać przez otwór do gotującej masy, gotować dalej 3 min/100stopni/obr2
do gorącej masy dodać masło i zmiksować 15 sekund /obr5
przestudzić, dodać 110g cukru i dwa żółtka, zmiksować 20 sek/obr5, wylać na upieczony biszkopt
KREM II:
do suchego i czystego naczynia włożyćmotylek, wlać schłodzona śmietankę, ubijać 30 sekund obr4, wlać żelatynę i cukier wanilinowy ubić na sztywno, wyłożyc na krem budyniowy
na wierzchu ułożyc herbatniki, każdy polać wódką
LUKIER:
do naczynia miksującego wsypać cukier, dodać wódkę i sok z cytryny wymieszać 20 s/obr4, wylać na wierzch ciasta
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzDzien dobry, 2,5budynia w jednej szklance wody??...
Dzien dobry, 2,5budynia w jednej szklance wody??
alicj@:
Czy uzywal ktos zelatyny w tych zelowych platach?...
Czy uzywal ktos zelatyny w tych zelowych platach? Mam dostep tylko do takiej a nie wiem ilosciowo jak to odpowiada normalnej zelatynie w proszku:/ dziekuje z gory za pomoc
Ciasto bardzo dobre, Polecam
Ciasto bardzo dobre, Polecam ten przepis
Ciasto bardzo dobre! Nie jest
Ciasto bardzo dobre! Nie jest słodkie, aromat cytrynowy.
Ja robiłam z identycznego prawie przepisu z książki = 100 nowych ciast siostry Anastazji.
Kilka uwag: śmietanka powinna być chłodna, można ją włożyć do zamrażarki na 10-15 minut przed ubiciem. Naczynie musi być suche i je również można włożyć na chwilę do lodówki.
Jestem Agata
Przyjaciele są jak ciche anioły, które podnoszą nas, kiedy nasze skrzydła zapominają jak latać.
Antoine de Saint-Exupéry
Bardzo się ciesze że
Bardzo się ciesze że smakowało, pozdrawiam
Alicj@
Witam!Ciast bardzo
Witam!Ciast bardzo dobre-mialam jeszcze troche smietany(mniej niz w przepisie-ale co tam!)-na pewno zrobie go w najbliższym czasie jeszcze raz żeby sobie utrwalic nawyki
.Fakt -w sumie robi sie go szybko łatwo i przyjemnie.Dziekuje za pomoc. POZDRAWIAM
Bedzie dobrze:))
Bedzie dobrze
)
Alicj@
Ciasto upieklam chociaż nie
Ciasto upieklam chociaż nie bez kłopotów. Biszkopt rewelacja, ale nie wyszla mi warstwa ze śmietaną-zrobilam masło
.Lukier jest plynny i splywa po cieście, a masę budyniowa nalezy wylewac na ciasto jak dość dobrze przestygnie bo te tez spływa-no coz to sa sugestie dla mniej wprawnych w pracy z termomixem.Teraz czekam żeby wszystko przeszło i będę próbować o rezultatach poinformuje
witam, 180 stopni, pozdrawiam
witam, 180 stopni, pozdrawiam
Alicj@
W jakiej temperaturze
W jakiej temperaturze pieczemy ciasto?Chcę go zrobic jutro
Ciacho wspaniałe polecam:)
Ciacho wspaniałe polecam

bardzo się cieszę, dziękuję ,
bardzo się cieszę, dziękuję , pozdrawiam
Alicj@
puszne ciasto, szybko sie
puszne ciasto, szybko sie robi . I naprawde wyszedł . polecam
Bardzo dobre:p
Bardzo dobre

Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni

Świetny przepis! Polecam
Świetny przepis! Polecam każdemu. Bardzo prosty do zrobienia
SUPER CIASTO - NARESZCIE COŚ
SUPER CIASTO - NARESZCIE COŚ NOWEGO I WSZYSTKIM SMAKUJE - POLECAM!!!! I ŁATWE DO ZROBIENIA
Fajne ciacho
Fajne ciacho
Koniecznie wypróbuje, ciasto
Koniecznie wypróbuje, ciasto wygląda apetycznie

Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
To na zdjęciu robiłam na
To na zdjęciu robiłam na formie o wym. 25,5na 35,5, jak ktoś woli grubszy biszkopt to może byc oczywiscie mniejsza
Alicj@
jaka powinna być wielkość
jaka powinna być wielkość formy do ciasta
Witam - bardzo się cieszę że
Witam - bardzo się cieszę że smakuje, dziękuję za opinię, pozdrawiam
Alicj@
Dzisiaj zrobiłam. Bardzo
Dzisiaj zrobiłam. Bardzo wszystkim smakuje. Dziękuję za przepis.
Ewa K-S
Ciasto pyszne - inne od tych
Ciasto pyszne - inne od tych wszystkich, ktore na codzien jemy
polecam