thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
20min
Czas całkowity
45min
porcja/porcje/porcji
-- --
Poziom
--
  • TM 31
opublikowany: 04/05/12
zmieniono dnia: 07/05/12

Składniki

BISZKOPT

  • 6 jaj
  • 40 g Mąki ZIEMNIACZANEJ
  • 100 g mąki pszennej
  • 170 g cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

krem I

  • sok z dwóch cytryn
  • 2 szklanki wody
  • 2,5 budynie smietankowe
  • 220 g cukru
  • 100 g masła
  • 2 żółtka

KREM II

  • 600 ml śmietanki 30%
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 łyżeczka żelatyny rozpuszczonej w 2 łyzkach wody
  • 25 herbatników petit-bery
  • 1 mała buteleczka wódki cytrynówki

lukier

  • 200 g cukru pudru
  • 3 łyzki wódki cytrynówki
  • sok z cytryny

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. załozyć motylek, wlać białka, dodać szczyptę soli ustawić thermomix na 4 min/obr4,


    po dwóch minutach wsypać cukier z cukrem wanilinowym, po kolejnej minucie zmiejszyć obroty na 1,5 


    wlać żółtka, wsypac mąkę, wylać na blachę, upiec ok 20-25 min

  2. KREM I:


    do naczynia miksującego wlać szklankę wody, dodać sok z dwóch cytryn, 110g cukru, zagotować 3 min/100stopni.obr1,5


    budyń rozpuścic w szklance wody, wlać przez otwór do gotującej masy, gotować dalej 3 min/100stopni/obr2


    do gorącej masy dodać masło i zmiksować 15 sekund /obr5


    przestudzić, dodać 110g cukru i dwa żółtka, zmiksować 20 sek/obr5, wylać na upieczony biszkopt


     

  3. KREM II:


    do suchego i czystego naczynia włożyćmotylek, wlać  schłodzona śmietankę, ubijać 30 sekund obr4, wlać żelatynę i cukier wanilinowy ubić na sztywno, wyłożyc na krem budyniowy


    na wierzchu ułożyc herbatniki, każdy polać wódką

  4. LUKIER:


    do naczynia miksującego wsypać cukier, dodać wódkę i sok z cytryny wymieszać 20 s/obr4, wylać na wierzch ciasta

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

CYTRYNOWIEC

Wydrukuj:

Komentarze

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: