3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Cyganiony sernik


Wydrukuj:
4

Składniki

1 porcja/porcje/porcji

CIASTO

  • 450 gramy mąki pszennej
  • 5 jajek, same białka
  • 200 gramy masła, 1 kostka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki cukru

MASA SEROWA

  • 300 gramy jogurtu greckiego, 1 duże opakowanie
  • 300 gramy jogurt naturalny, 1 duże opakowanie
  • 300 gramy śmietana 30%, 1 duże opakowanie
  • 140 gramy serek waniliowy np. Danio, małe opakowanie
  • 5 białek
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 szt. budyniu śmietankowego
  • 1 dżem porzeczkowy
  • 6
    1h 30min
    Czas całkowity 40min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 6 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 6
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

    CIASTO
  1. Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia do naczynia Blokada naczynia miksującego.
    Do całości wbijamy żółtka (białka odkładamy osobno do masy serowej).
    Masło zimne/twarde) siekamy na mniejsze kawałki i dodajemy do reszty składników.
    Całość mieszamy Ciasto (interwał) około 3/4 minut.
    około pół porcji wysypujmy na blachę wyłożoną papierem i uklepujemy na gładko na spodzie.
    Resztę ciasta zawijamy w folie i do zamrażalnika.
  2. Wyłożony spód ciasta smarujemy dżemem porzeczkowym.
  3. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
  4. MASA SEROWA
  5. Ubijamy Mieszanie z motylkiem białka ze szczyptą soli. Czas do ubicia sztywnej piany.
    Dodajemy powoli 1/3 szklanki cukru, następnie dwa budynie śmietankowe.
    Dodajemy po łyżcze jogurty i śmietanę oraz (opcjonalnie) serek Danio.
  6. Całość masy wylewamy powoli na ciasto.
    Ja wylewam na dużą łyżke i dopiero leci na ciasto aby nie naruszyć dżemu.
  7. Na masę serową wysypujemy resztę ciasta z zamrażalnika.

    Pieczemy 180 stopni
    +/- 50 minut

    Po upieczeniu uchylamy drzwiczki i czekamy 30 minut aż ciasto opadnie.

    Smacznego
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy