Składniki
15 porcja/porcje/porcji
ciasto
- 100 g cukru
- 2 jajka
- 650 g maki tortowej lub wroclawskiej typ 500
- 1 płaskiej łyżeczki soli
- 10 g suchych drożdży, lub 35 g świeżych
- 65 g masła
- 240 g mleko
wypełnienie
- 250 g cukru trzcinowego
- 65 g masła
- 2 czubate łyżki cynamonu mielonego
polewa
- 65 g cukru
- 55 g masła
- 125 g serka typu Philadelphia, może być inny cream cheese
- 1 centymetra laski wanilii, lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 szczypty soli
-
6
2h 0min
Czas całkowity 1h 45minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
-
9
Przygotowanie
1. odważyć mleko i masło w TM. Podgrzać do 50 st C/ 3 min/ obr.1
2. dodać pozostałe składniki CIASTA 15s/Obr. 7.
3. Następnie 2 min/interwał
4.odstawić na 1 h w ciepłe, spokojne miejsce, aż podwoi swoją objętość
5. rozwałkować na 35x50, najlepiej na macie silikonowej.
wypelnienie:
1. odważyć składniki w TM 10 s/ Obr.4
2. rozsmarować na prostokącie ciasta
3. zrolować ciasto, smarowaniem do środka, przeciąć na 12 kawałków, super to się udaje szpatułką TM.4. (mnie zwykle wychodzi ok 15, zalezy jakie wysokie bedziemy chcieli)
4. położyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce 23x33, przykryć i odstawić na 30 min
5. nagrzać piekarnik do 200 st C
6. piec 15 min aż zrobią się złote
polewa:
1. zmielić cukier z wanilią 20 s/ Obr 9
2. dodać resztę składników 37 st C/ 2 min./Obr.2
3. polać jeszcze ciepłe cinnamonsy.
SMACZNEGO
4. jeżeli coś wam zostanie na później
to przed podaniem można je podgrzać w mikrofali, odzyskują wtedy świeżość
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzPrzepyszne. Faktycznie na następny dzień...
Przepyszne. Faktycznie na następny dzień podgrzane smakują wyśmienicie.
Pycha!!!
Pycha!!!
Przepyszne! Ograniczyłam cukier do 150g tak jak...
Przepyszne! Ograniczyłam cukier do 150g tak jak radzili poprzednicy ale niepotrzebnie! Mąż zły, bo jakbym trzymała się oryginału to wyszłyby idealne z plusem. A tak to wyszły idealne z minusikiem. Wg niego powinny być bardziej słodkie. Jednak ta słodycz robi swoje - o to tu chodzi! Także trzymajcie się oryginalnego przepisu i probujcie, bo warto! Wyszły mokrutkie, słodkie i cynamonowe. Nawet przeciwnicy cynamonu się zajadali
Wszystko wyszło, przepyszne. Ograniczyłam cukier...
Wszystko wyszło, przepyszne. Ograniczyłam cukier do 150 g w nadzieniu.
Odnośnie ilości cukru w przepisie...jest spora,...
Odnośnie ilości cukru w przepisie...jest spora, przyznaje, ponieważ miały być jak najbardziej zblizone do pierwowzoru, jakim sa CINNABON, a te sa mega slodkie. Nie przeszkadza to oczywiście temu, aby każdy dodał taką ilość jaka mu osobiście odpowiada
Rewelacja! Przepyszne!...
Rewelacja! Przepyszne!
Ja też po przeczytaniu komentarzy zmniejszyłam ilość cukru do 150g. Jeszcze z pewnością nie raz cynamonki zagoszczą u mnie w domu.
Meeeeega przepis ...
Meeeeega przepis
Baaaardzo Ci dziekuje
Pyszne, pachną cudownie. Robiłam bez polewy,a i...
Pyszne, pachną cudownie. Robiłam bez polewy,a i tak wszyscy byli zachwyceni!
Ale faktycznie, zmniejszyłam ilość cukru, bo w przepisie jest go zdecydowanie za dużo!
Bardzo dobre Nawet na drugi dzie
Bardzo dobre. Nawet na drugi dzień 😊
Jakie pyyyszne!!! Mega bułeczki. Również...
Jakie pyyyszne!!! Mega bułeczki. Również zmniejszyłam ilość cukru do 150 g. W pracy się zajadali. Następne będą z makiem
Przepyszne!!!!!!!! Polecam w 100% tylko...
Przepyszne!!!!!!!! Polecam w 100% tylko rzeczywiście dać mniej tego cukru trzcinowego, ja dałam 150g i były cudowne 😀
Przepyszne!!!Rewelacyjny przepis...ale...
Przepyszne!!!Rewelacyjny przepis...ale zdecydowanie mniej cukru
bardzo smaczne ale następnym razem dam mniej...
bardzo smaczne ale następnym razem dam mniej cukru
polecam
Pyszności!
Pyszności!
Świetne ciasto. robiłam bez polewy
Świetne ciasto. robiłam bez polewy
Bardzo Dobre
Bardzo Dobre
DODAŁAM 100 G CUKRU DO WYPEŁNIENIA MNIEJ, POZA...
DODAŁAM 100 G CUKRU DO WYPEŁNIENIA MNIEJ, POZA TYM ZROBIŁAM JAK W PRZEPISIE I SĄ PRZEPYSZNE !!!!
Przepyszne !
Przepyszne !
Są przepyszne, też zmniejszyłam ilość cukru
Są przepyszne, też zmniejszyłam ilość cukru
Super przekąska
Super przekąska
super
super
Ciasto bardzo dobre ale
Ciasto bardzo dobre ale polecam dać o wiele mnie cukru
Zamiast serka typu Philadelphia dałam serek Mascarpone.
Baaaaardzo dobre
Baaaaardzo dobre
Pycha;)Juz nigdy ich nie
Pycha
Juz nigdy ich nie kupie bo teraz mam je w domu i sa zajebiste mniammmmm
Przepyszne, jedyne z czego
Przepyszne, jedyne z czego zrozygnowałam to dodatkowa polewa, bo bułeczki i bez niej są już bardzo slodkie. Ale tak same w sobie wspaniałe, pulchne, rozpływające się w ustach. Na drugi dzień po podgrzaniu równie wspaniałe. Dziękuję za przepis!
Ja do masy dałam 2 serki
Ja do masy dałam 2 serki "łaciaty" oraz prawie całą czekoladę gorzką. Masę cynamonową wykorzystałam 3/4. Przepyszne..... Polecam!
Monika
Super
Super