Składniki
0 porcja/porcje/porcji
Śliwki
- 20-30 śliwek węgierek
Beza
- 2 łyżki mąki kartoflanki, płaskie
- 150 g cukru
- 5 białek
Ciasto
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia, płaskie
- 5 żółtek
- 50 g cukru
- 250 g masła
- 400 g mąki pszennej
-
6
-
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
-
9
Przygotowanie
1. W naczyniu miksującym umieść wszystkie składniki na ciasto w podanej kolejności.obr. 5, czas 40 sek.
Jedą trzecia wyrobionego ciasta wkładamy do lodówki a pozostałą częścią wylepiamy formę do pieczenia.
2. Śliwki umyte, osuszone i wypestkowane, kroimy na połówki. Układamy skórką do dołu na całej powierzchni przygotowanego ciasta.
3.W suchym i czystym naczyniu miksującym umieszczamy białka i szczyptę soli. Zakładamy motylek.obr. 4 - czas 2-3 min. Kiedy piana jest już ubita dosypujemy po łyżce cukru nadal ubijając obr. 4 - czas 1-2 min. (aż piana będzie sztywna). Pod koniec ubijania dodajemy 2 łyżki mąki kartoflanki i jeszcze kilka sekund mieszamy.
4. Ubitą piane rozprowadzamy na śliwki i całość posypujemy kruszonką zrobioną z 1/3 przygotowanego ciasta z lodówki.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 60 min.
Smacznego
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzBardzo dobry przepis!
Bardzo dobry przepis!
Jak dla mnie zbyt kruche, ale
Jak dla mnie zbyt kruche, ale w smaku ok.
pycha, najlepsze ciasto ze
pycha, najlepsze ciasto ze śliwkami jakie jadłam
Ciasto wyszło piękne i
Ciasto wyszło piękne i smaczne ( niektóre domowe lakomczuchy to nawet popaprzyly paszcze bo za szybko dobrały się do ciasta)
Przepyszne. Dzis robilam.
Przepyszne. Dzis robilam. niebo w gebie wg mojego wybrednego mezczyzny
Ciasto przepyszne polecam...
Ciasto przepyszne polecam...
Ja mam zdjęcie, ale nie wiem
Ja mam zdjęcie, ale nie wiem jak dorzucić. Przepis super.
Szkoda że nie ma zdjęcia
Szkoda że nie ma zdjęcia Pozdrawiam autorkę przepisu