- TM 31
Składniki
- Ciasto:
- • 250 g mąki
- • 100 g cukru
- • 125 g margaryny
- • 3 żółtka
- • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- • szczypta soli
- Masa bezowa:
- • 5 białek
- • 150 g cukru
- • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- • 400 g porzeczek (malin)
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. do naczynia wsypać mąkę, cukier, dodać margarynę, żółtka, proszek do pieczenia i sól, wymieszać – czas 1 min, obr. poz.5
2. przy pomocy kopystki wyłożyć ciasto na blachę o wymiarach 25x30 cm
3. piec – czas ok.20 min, temp. 200
4. do suchego naczynia wlać białka, ubić przy pomocy motylka – czas ok.3 min, obr. poz. 4
5. dodać cukier, mąkę ziemniaczaną, ubić – czas ok. 1.5 min, obr. poz.4
6. wyjąć motylek, dodać porzeczki i wymieszać – czas ok.1 min, obr. wsteczne
7. masę wyłożyć na ciasto
8. piec – czas ok.20 min, temp.150
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Miałam identyczną sytuację. Ciasto upiekło się bardzo ładnie ale piana po dodaniu dodatków, padła. Upiekłam mimo wszystko całość, smakowo ok, wizualnie średnio.
O ile ciasto w smaku jest ok, o tyle wykonanie przepisu nie było już ok... Piana z białek ubiła się wspaniale, jednak po dodaniu cukru i mąki zrobiło się z masy rzadkie nie-wiadomo-co
Albo coś źle zrobiłam (w co wątpię, robiłam wszystko ściśle wg przepisu), albo opis jest niedokładny, albo zacznę wierzyć, że TM nie ogarnia tematu ubijania białek z dodatkami.
Ciasto wysmienite. Ja piekłam je dzień po dniu, tak szybko znikało. Spód trochę zawsze namoknie od owoców, ale to nie jest zakalec. Ja dałam porzeczki mrożone.
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Kto mi powie dlacze3go ten spód ciasta tak jakby namókł tą pianką i zamiast ładny złoty kolor to zrobił sie zgniło brazowy. W smaku bardzo dobre ciasto i faktycznie szybkie, szkoda tylko ze cos mi tam nie wyszlo nie wiem co bo chętnie zrobiłabym go ponownie
Robiłam juz z 5 ciast w tym stylu z przepisowni, ale to jest najlepszy przepis, ciasto jest proste do zrobienia, a tak pyszne, że znika w pół godziny ;D
Ciacho całej rodzince bardzo smakowało a na dodatek proste i szybkie
A mi swyszedł taki sobie Ciasto zakalcowane i rodzinie pestki w zębach za bardzo zgrzytały. Synek mnie nawet poprosił żebym już nigdy więcej nie piekła ciasta z malinami
patisoon
Jak dla mnie 5 gwiazdek Pycha!!!
lilly20
Pychota!!! Również z rabarbarem.
Jak do tej pory zawsze robiłam to ciasto z porzeczkami lub malinami (w zimie korzystam z mrożonych)
Are you sure to delete this comment ?