thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
20min
Czas całkowity
1h 0min
porcja/porcje/porcji
16 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

Ciasto

  • 1 łyżki czyli 15g proszku do pieczenia
  • 200 g mąki
  • 30 g koniaku lub brandy lub whiskey
  • 150 g cukru
  • 3 jajka
  • 4 jabłka, obrane, wydrążone i bez pestek, pokrojone w ćwiartki
  • 130 g miękkiego masła, w kawałkach
  • odrobina soli
  • cukier puder do posypania

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Przygotowanie ciasta
  1. 1.Rozgrzej piekarnik do 180C. Wyłóż okrągłą formę do ciasta o średnicy 26-28cm (może byc 24cm - wtedy ciasto bardziej urośnie)

    2.Ostrym nożem naciąć jabłka z zewnetrznej części w stronę środka, ale nie do samego końca. Odłożyć na bok

    3.Masło połączyć z cukrem 10sekund/obr.5 (bez motylka)

    4.Dodać jajka, koniak, mąkę, proszek do pieczenia i odrobinę soli i miksować 20 sekund/obr.6

    5.Przelać dość gęste ciasto z misy do formy i rozporowadzic równomiernie. Na wierzch poukładać przygotowane wcześniej jabłka nacięciami do góry (patrz zdjęcie)

    6.Piec 180C przez ok.30-40 minut (termoobieg 170C 40minut) czyli do suchego patyczka.

    7. Ciasto wystudzić i posypać cukrem pudrem. 

    Smacznego !

Porady

W miarę możliwości nie pomijajmy dodatku w postaci koniaku/brandy/whiskey - dzięki temu ciasto ma wyjątkowy smak tmrc_emoticons.-)

Przepis pochodzi z angielskiej wersji książki "Kulinarne ABC"

 

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Ciasto z jabłkami

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?