3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Ciasto pomarańczowe Zuzanki


Wydrukuj:
4

Składniki

12 kawałek/kawałki/kawałków

KREM

  • 0,5 kostki masła
  • 1 opakowania galaretki pomarańczowej
  • 1 opakowania budyniu śmietankowego
  • 0,5 litra soku pomarańczowego

POLEWA

  • 0,25 kostki masła
  • 2,5 czubate łyżki cukru
  • 1,5 czubate łyżki śmietany kwaśnej 18%
  • 1,5 czubate łyżki kakao bez cukru
  • 0,5 czubate łyżki żelatyny

CIASTO

  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżeczka, sodki
  • 1 łyżeczka, proszku do pieczenia
  • 250 g mąki pszennej
  • 130 g śmietany 30%
  • 100 g masła
  • 1 pomarancza, cała ze skórą, w kostkę, bez pestek
  • 3 jajka
  • 250 g cukru
  • 6
    1h 40min
    Czas całkowity 1h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

    krem
  1. Odlać z soku około 1/3 szklanki , rozpuścić budyń. Pozostały sok wlac do TM, 3 min./100oC/obr.3. Włozyć motylek, dodać galaretkę, 30 sek/obr.3.Wlać rozpuszczony budyń, 5 min./90oC/obr. 3, dodac masło, mieszać 1 min/80oC/obr.3

    Wyjąć motylek, połoćyć krem na ciasto, przykryć drugą częścią. Kielich umyć.

  2. polewa
  3. Żelatyne rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody. Masło, cukier, śmietanę, kakao, włożyc do TM., rozpuścić 1 min./60oC/obr.4, dodać żelatynę, 30sek./50oC/obr.4. Przestudzić, polać na ciasto.

    Wstawic do lodówki. Najlepsze jest na drugi dzien.

  4. ciasto
  5. Wyparzoną pomarańcze włożyć do TM, 20 sek. /obr. 5, dodać jajka, cukier. - 3 min./37oC/obr.5. Dodac masło, smietanę, mąkę, proszek, sodkę i sól. 30 sek. / obr. 4 . Wlać do średniej tortownicy lub prostokątnej blaszki wyłożonej papierem. Piec w nagrzanym piekarniku, 40 min w temperaturze 180oC. Ciasto wystudzić , przekroić na pół.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Robiłam z podwójnej porcji, na dwie keksówki. Krem i polewe dostosowywałam  do TM. Skóra pomarańczy jest niewyczuwalna. Krem i polewę można zastosowac do innego ciasta . SMACZNEGO.[[wysiwyg_imageupload:2236:]]


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Tak pomarańcz ma być ze

    Zgłoszony przez TAMARA13 na października 15, 2014 at 23:38.

    Tak pomarańcz ma być ze skórą, bez pestek. Już poprawiłam przepis. Tak to jest jak się pisze po nocy przepis.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Nie bardzo rozumiem co z

    Zgłoszony przez kokolidek na października 13, 2014 at 23:17.

    Nie bardzo rozumiem co z pomarańczą, czy miksować całość ze skórką?

    Pozdr. Ala                   Lepiej zaliczać się do niektórych niż do wszystkich

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Kochani jadłam to ciasto

    Zgłoszony przez Anna Toczko na października 13, 2014 at 22:54.

    Kochani jadłam to ciasto tmrc_emoticons.) pyszota

    pozdro

    Ania

    Anna Toczko

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze