Składniki
12 kawałek/kawałki/kawałków
KREM
- 0,5 kostki masła
- 1 opakowania galaretki pomarańczowej
- 1 opakowania budyniu śmietankowego
- 0,5 litra soku pomarańczowego
POLEWA
- 0,25 kostki masła
- 2,5 czubate łyżki cukru
- 1,5 czubate łyżki śmietany kwaśnej 18%
- 1,5 czubate łyżki kakao bez cukru
- 0,5 czubate łyżki żelatyny
CIASTO
- 1 szczypta soli
- 1 łyżeczka, sodki
- 1 łyżeczka, proszku do pieczenia
- 250 g mąki pszennej
- 130 g śmietany 30%
- 100 g masła
- 1 pomarancza, cała ze skórą, w kostkę, bez pestek
- 3 jajka
- 250 g cukru
-
6
1h 40min
Czas całkowity 1h 0minPieczenie / Gotowanie -
7
Średni
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
Przygotowanie
Odlać z soku około 1/3 szklanki , rozpuścić budyń. Pozostały sok wlac do TM, 3 min./100oC/obr.3. Włozyć motylek, dodać galaretkę, 30 sek/obr.3.Wlać rozpuszczony budyń, 5 min./90oC/obr. 3, dodac masło, mieszać 1 min/80oC/obr.3
Wyjąć motylek, połoćyć krem na ciasto, przykryć drugą częścią. Kielich umyć.
Żelatyne rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody. Masło, cukier, śmietanę, kakao, włożyc do TM., rozpuścić 1 min./60oC/obr.4, dodać żelatynę, 30sek./50oC/obr.4. Przestudzić, polać na ciasto.
Wstawic do lodówki. Najlepsze jest na drugi dzien.
Wyparzoną pomarańcze włożyć do TM, 20 sek. /obr. 5, dodać jajka, cukier. - 3 min./37oC/obr.5. Dodac masło, smietanę, mąkę, proszek, sodkę i sól. 30 sek. / obr. 4 . Wlać do średniej tortownicy lub prostokątnej blaszki wyłożonej papierem. Piec w nagrzanym piekarniku, 40 min w temperaturze 180oC. Ciasto wystudzić , przekroić na pół.
krem
polewa
ciasto
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Robiłam z podwójnej porcji, na dwie keksówki. Krem i polewe dostosowywałam do TM. Skóra pomarańczy jest niewyczuwalna. Krem i polewę można zastosowac do innego ciasta . SMACZNEGO.[[wysiwyg_imageupload:2236:]]
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzTak pomarańcz ma być ze
Tak pomarańcz ma być ze skórą, bez pestek. Już poprawiłam przepis. Tak to jest jak się pisze po nocy przepis.
Nie bardzo rozumiem co z
Nie bardzo rozumiem co z pomarańczą, czy miksować całość ze skórką?
Pozdr. Ala Lepiej zaliczać się do niektórych niż do wszystkich
Kochani jadłam to ciasto
Kochani jadłam to ciasto
pyszota
pozdro
Ania
Anna Toczko