3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Ciasto podwójnie czekoladowe


Wydrukuj:
4

Składniki

12 porcja/porcje/porcji

Ciasto

  • 100 g mlecznej czekolady
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 4 porcje jaja
  • 200 g cukru
  • 150 g mąki
  • 1 łyżeczek proszku do pieczenia
  • 200 g orzechów włoskich
  • 200 g Kasi Ekstra Maślany Smak

Polewa

  • 60 g śmietanki 30%
  • 75 g mleka
  • 30 g mlecznej czekolady
  • 90 g gorzkiej czekolady
  • 6
    20min
    Czas całkowity 20min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
5

Przygotowanie

    Ciasto
  1. Nastawić piekarnik na 175 stopni.
    Zemleć orzechy 5s/obr 5,5.
    Założyć motylek. Dodać jajka i cukier, ubijać 6min/37 st/obr 4. Przelać do innego naczynia.
    Opłukać Closed lid turbo 2s x2.
    Do Closed lid włożyć słodką i gorzką czekoladę, rozdrobnić 10s/obr 8. Zgarnąć na dno Closed lid za pomocą kopystki.
    Dodać margarynę Kasia, podgrzać 3min/50st/obr 3.
    Założyć motylek. Ustawić mieszanie 1min/obr 2 i do czekolady przez otwór w pokrywie pomału wlewać utarte jajka z cukrem.
    Dodać mąkę, proszek do pieczenia i orzechy, wymieszać 40s/Counter-clockwise operation/obr 4.
    Do natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia formy wlewamy ciasto i wyrównujemy i pieczemy 30 min w 175 stopniach. Odstawiamy do wystygnięcia.
  2. Polewa
  3. Do Closed lid wkładamy wszystkie składniki na polewę, podgrzewany 4min/60st/obr 3.
    Chłodne ciasto wyjmujemy z formy i polewamy je gotową polewą. Rozsmarowujemy równomiernie pozwalając jej swobodnie spłynąć na boki. Ciasto wkładamy do lodówki.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Po ostudzeniu ciasto posypać cukrem pudrem. Można skorzystać z szablonu.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy