thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 1 thumbnail image 2
Czas przygotowania
15min
Czas całkowity
1h 15min
porcja/porcje/porcji
1 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
  • TM 6
  • TM 5
opublikowany: 10/6/23
zmieniono dnia: 10/6/23

Składniki

CIASTO MARCHEWKOWE

  • 200 gramy marchew
  • 70-100 gramy jabłko, można zastąpić gruszką lub ananasem
  • 50 gramy orzechy włoskie, łuskane
  • 50 gramy wiórki kokosowe, opcjonalnie
  • 150 gramy oleju
  • 2 jajka
  • 200 gramy mąki pszennej
  • 150 gramy cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczki SODY
  • 1 łyżeczki cynamonu
  • 1 szczypty soli

KREM

  • 135 gramy serka kremowego
  • 50 gramy masła, miękkie
  • 50-100 gramy cukru pudru

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Marchew pokrojoną na kawałki 5-8 sek./Miksowanie"Miksowanie" 5 odłóż innego naczynia
  2. orzechy 5 sek/Miksowanie"Miksowanie" 4 , odłóż do innego naczynia
  3. jabłka 4sek/ Miksowanie"Miksowanie" 3 , odłóż do innego naczynia
  4. Załóż motylek dodaj jajka 3min/Miksowanie"Miksowanie" 4
  5. dodaj cukier 2 min/ Miksowanie"Miksowanie" 4
  6. na pokrywie naczynia miksującego postaw mieczkę odważ olej
  7. zdejmij miarkę - podczas pracy urządzenia przez otwór powoli wlewaj olej 2 min/Miksowanie"Miksowanie" 4
  8. zdejmij motylek
  9. dodaj rozdrobnioną marchew, orzechy, jabłko
  10. dodaj wórki kokosowe
  11. dodaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól 4 sek / Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" 3,5
  12. przemieszaj kopystkę
  13. piecz 150 stopni / około godziny lub do suchego patyczka
  14. Gdy ciasto całkowicie ostygnie przygotuj krem
  15. Załóż motylek
  16. wrzuć kremowy serek, miekkie masło, cukier puder 6 sek / Miksowanie"Miksowanie" 3
  17. posmaruj ostudzone ciasto i posyp orzechami

Porady

Jabłka możesz zastąpić gruszką lub ananasem.
Wiórki kokosowe można pominąć jeśli nie przepadamy za kokosem.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

CIASTO MARCHEWKOWE

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy
Are you sure to delete this comment ?