3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

ciasto marchewkowe (wegańskie, bezglutenowe)


Wydrukuj:
4

Składniki

14 kawałek/kawałki/kawałków

ciasto

  • 100 g oleju
  • 120 g cukru
  • 150 g mąki, kukurydzianej, kasztanowej, jaglanej lub innej ulubionej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 300 g marchewki
  • 2 łyżki siemienia lnianego, mielonego
  • 150 g wody,ciepłej
  • 6
    55min
    Czas całkowity 5min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

    ciasto
  1. 1. obraną i pokrojoną na kawałki marchewkę wrzucić do naczynia, rozdrobnić 8sek/obr.5. opróżnić naczynie

    2. do naczynia wsypać mielone siemię lniane, dodać ciepłą wodę, podgrzać 2min/50*/obr1

    3. dodać olej i cukier, wymieszać 30sek/obr.4

    4. dodać mąkę, sodę i przyprawy oraz rozdrobnioną marchewkę, wyrobić ciasto 3min/Ciasto

    5. ciasto przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180* przez 45-50 min

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

do ciasta można dodać posiekane orzechy laskowe

 

smacznego tmrc_emoticons.)


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Czy wstawiamy do nagrzanego piekarnika?

    Zgłoszony przez MiOtss na lipca 21, 2018 at 20:33.

    Czy wstawiamy do nagrzanego piekarnika?

    Beata

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dziękuję za ten przepis, wreszcie coś...

    Zgłoszony przez Agata Nitarska na kwietnia 18, 2018 at 09:46.

    Bardzo dziękuję za ten przepis, wreszcie coś czego nie muszę (jeśli nie chcę) modyfikować pod mojego alergika tmrc_emoticons.)

    Ja robię w wersji mufinkowej i całą rodziną się zajadamy.

    Co do wyrastania ciasta drobna sugestia - żeby soda zadziałała musi mieć coś kwaskowego - ja dodaję łyżkę soku z cytryny i pięknie rośnie. Ewentualnie zamiast sody dać proszek do pieczenia - wtedy nie trzeba dodawać nic.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dla mnie to również pierwsze ciacho z TM ...

    Zgłoszony przez jwzuzia na stycznia 22, 2017 at 12:04.

    Dla mnie to również pierwsze ciacho z TM tmrc_emoticons.)

    Dziękuję za super przepis!


    AgnieszkaSka napisał:

    Ciasto w piekarniku tmrc_emoticons.) To będzie moje pierwsze ciasto z Thermomixem tmrc_emoticons.)


    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dobre ciasto! Wyszło za pierwszym razem!...

    Zgłoszony przez KarinaJ na listopada 17, 2016 at 10:45.

    Bardzo dobre ciasto! Wyszło za pierwszym razem! Dodałam rozdrobnione orzechy i daktyle. Polecam👌

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Za dużo soli! Zmniejszyłam

    Zgłoszony przez niweta na września 27, 2016 at 08:44.

    Za dużo soli! Zmniejszyłam ilość cukru (być może za bardzo i to przez to...) i ciasto wydaje się być bardziej słone niż słodkie... To wszystko psuje...  tmrc_emoticons.( Gdyby nie to wyszłoby całkiem fajne - willtne, aromatyczne. Ale rzeczywiście nie wyrasta...

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dobre ciacho. Dałam

    Zgłoszony przez karolinar85 na września 18, 2016 at 10:32.

    Bardzo dobre ciacho. Dałam mąkę kukurydzianą i kasztanową, zamiast wody mleko roślinne, a sody 1/2 łyżeczkę + 1/2 łyżeczkę proszku do pieczenia, mniej cukru. Nawet trochę wyrosło tmrc_emoticons.) Jest miękkie i wilgotne. Polceam tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dziękuję za przepis, takiego

    Zgłoszony przez Angel Ica na lipca 22, 2016 at 15:13.

    Dziękuję za przepis, takiego mi brakowało ☺

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto przepyszne! Mój syn je

    Zgłoszony przez grania na maja 17, 2016 at 11:06.

    Ciasto przepyszne! Mój syn je uwielbia. Wychodzi zarówno z mąką gryczaną, jak i w wersji z mąką z samopszy. Z ciasta można zrobić też mufinki. Gorąco polecam!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super, malo rosnie ale w

    Zgłoszony przez edyta1973 na kwietnia 19, 2016 at 14:24.

    Super, malo rosnie ale w smaku boskie. Robilam na mace kukurydzianej tmrc_emoticons.) Cala porcja na mala forme tortownicy 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • AgatakaOK napisał: Ile wlałam

    Zgłoszony przez wiesia w na kwietnia 13, 2016 at 18:40.

    AgatakaOK

    Ile wlałam do foremki tyle wyjęłam - nic nie urosłotmrc_emoticons.(, ale jest bardzo smaczne tmrc_emoticons.)

    chociaż tyle dobrego  tmrc_emoticons.;)  tmrc_emoticons.;)

     

    wiesia w 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Angel Ica napisał: Ciasto

    Zgłoszony przez wiesia w na kwietnia 13, 2016 at 18:39.

    Angel Ica

    Ciasto przepyszne, bardzo dziękuję tmrc_emoticons.)

    bardzo się cieszę tmrc_emoticons.)

     

     

    wiesia w 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • kala79

    Zgłoszony przez wiesia w na kwietnia 13, 2016 at 18:38.

    kala79

    Przygotowałam, upiekłam , bardzo smaczny i zdrowy polecam gorąco

     

    dsziękuję za miły komentarz tmrc_emoticons.)

    wiesia w 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • kicia123kicia

    Zgłoszony przez wiesia w na kwietnia 13, 2016 at 18:38.

    kicia123kicia

    Dzisiaj zrbiłam i jest naprawdę smaczne tmrc_emoticons.-)

    bardzo się cieszę tmrc_emoticons.)

     

     

     

    wiesia w 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • AgnieszkaSka napisał: Ciasto

    Zgłoszony przez wiesia w na kwietnia 13, 2016 at 18:37.

    AgnieszkaSka

    Ciasto w piekarniku tmrc_emoticons.) To będzie moje pierwsze ciasto z Thermomixem tmrc_emoticons.)

    tmrc_emoticons.)

     

     

     

    wiesia w 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  •  

    Zgłoszony przez wiesia w na kwietnia 13, 2016 at 18:37.

    tmrc_emoticons.)

     

    wiesia w 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ile wlałam do foremki tyle

    Zgłoszony przez AgatakaOK na kwietnia 9, 2016 at 10:22.

    Ile wlałam do foremki tyle wyjęłam - nic nie urosłotmrc_emoticons.(, ale jest bardzo smaczne tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto przepyszne, bardzo

    Zgłoszony przez Angel Ica na marca 20, 2016 at 18:09.

    Ciasto przepyszne, bardzo dziękuję tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przygotowałam, upiekłam ,

    Zgłoszony przez kala79 na lutego 22, 2016 at 21:54.

    Przygotowałam, upiekłam , bardzo smaczny i zdrowy polecam gorąco

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dzisiaj zrbiłam i jest

    Zgłoszony przez kicia123kicia na stycznia 31, 2016 at 21:19.

    Dzisiaj zrbiłam i jest naprawdę smaczne tmrc_emoticons.-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto w piekarniku To

    Zgłoszony przez AgnieszkaSka na stycznia 31, 2016 at 12:49.

    Ciasto w piekarniku tmrc_emoticons.) To będzie moje pierwsze ciasto z Thermomixem tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze