Składniki
14 kawałek/kawałki/kawałków
ciasto
- 100 g oleju
- 120 g cukru
- 150 g mąki, kukurydzianej, kasztanowej, jaglanej lub innej ulubionej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka imbiru
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka sody
- szczypta gałki muszkatołowej
- 300 g marchewki
- 2 łyżki siemienia lnianego, mielonego
- 150 g wody,ciepłej
-
6
55min
Czas całkowity 5minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
Przygotowanie
1. obraną i pokrojoną na kawałki marchewkę wrzucić do naczynia, rozdrobnić 8sek/obr.5. opróżnić naczynie
2. do naczynia wsypać mielone siemię lniane, dodać ciepłą wodę, podgrzać 2min/50*/obr1
3. dodać olej i cukier, wymieszać 30sek/obr.4
4. dodać mąkę, sodę i przyprawy oraz rozdrobnioną marchewkę, wyrobić ciasto 3min/
"Ciasto"
5. ciasto przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180* przez 45-50 min
ciasto
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
do ciasta można dodać posiekane orzechy laskowe
smacznego
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzCzy wstawiamy do nagrzanego piekarnika?
Czy wstawiamy do nagrzanego piekarnika?
Beata
Bardzo dziękuję za ten przepis, wreszcie coś...
Bardzo dziękuję za ten przepis, wreszcie coś czego nie muszę (jeśli nie chcę) modyfikować pod mojego alergika
Ja robię w wersji mufinkowej i całą rodziną się zajadamy.
Co do wyrastania ciasta drobna sugestia - żeby soda zadziałała musi mieć coś kwaskowego - ja dodaję łyżkę soku z cytryny i pięknie rośnie. Ewentualnie zamiast sody dać proszek do pieczenia - wtedy nie trzeba dodawać nic.
Dla mnie to również pierwsze ciacho z TM ...
Dla mnie to również pierwsze ciacho z TM
Dziękuję za super przepis!
Bardzo dobre ciasto! Wyszło za pierwszym razem!...
Bardzo dobre ciasto! Wyszło za pierwszym razem! Dodałam rozdrobnione orzechy i daktyle. Polecam👌
Za dużo soli! Zmniejszyłam
Za dużo soli! Zmniejszyłam ilość cukru (być może za bardzo i to przez to...) i ciasto wydaje się być bardziej słone niż słodkie... To wszystko psuje...
Gdyby nie to wyszłoby całkiem fajne - willtne, aromatyczne. Ale rzeczywiście nie wyrasta...
Bardzo dobre ciacho. Dałam
Bardzo dobre ciacho. Dałam mąkę kukurydzianą i kasztanową, zamiast wody mleko roślinne, a sody 1/2 łyżeczkę + 1/2 łyżeczkę proszku do pieczenia, mniej cukru. Nawet trochę wyrosło
Jest miękkie i wilgotne. Polceam 
Dziękuję za przepis, takiego
Dziękuję za przepis, takiego mi brakowało ☺
Ciasto przepyszne! Mój syn je
Ciasto przepyszne! Mój syn je uwielbia. Wychodzi zarówno z mąką gryczaną, jak i w wersji z mąką z samopszy. Z ciasta można zrobić też mufinki. Gorąco polecam!
Super, malo rosnie ale w
Super, malo rosnie ale w smaku boskie. Robilam na mace kukurydzianej
Cala porcja na mala forme tortownicy
AgatakaOK napisał: Ile wlałam
chociaż tyle dobrego

wiesia w
Angel Ica napisał: Ciasto
bardzo się cieszę
wiesia w
kala79
dsziękuję za miły komentarz
wiesia w
kicia123kicia
bardzo się cieszę
wiesia w
AgnieszkaSka napisał: Ciasto
wiesia w
wiesia w
Ile wlałam do foremki tyle
Ile wlałam do foremki tyle wyjęłam - nic nie urosło
, ale jest bardzo smaczne 
Ciasto przepyszne, bardzo
Ciasto przepyszne, bardzo dziękuję
Przygotowałam, upiekłam ,
Przygotowałam, upiekłam , bardzo smaczny i zdrowy polecam gorąco
Dzisiaj zrbiłam i jest
Dzisiaj zrbiłam i jest naprawdę smaczne
Ciasto w piekarniku To
Ciasto w piekarniku
To będzie moje pierwsze ciasto z Thermomixem 