 
                                            
                                     
                                    - TM 5
Składniki
ciasto
- 100 g oleju
- 120 g cukru
- 150 g mąki, kukurydzianej, kasztanowej, jaglanej lub innej ulubionej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka imbiru
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka sody
- szczypta gałki muszkatołowej
- 300 g marchewki
- 2 łyżki siemienia lnianego, mielonego
- 150 g wody,ciepłej
Akcesoria, których potrzebujesz
- 
                        
                         Kopystka Kopystka
- 
                        
                         Naczynie miksujące kompletne premium Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- 1. obraną i pokrojoną na kawałki marchewkę wrzucić do naczynia, rozdrobnić 8sek/obr.5. opróżnić naczynie - 2. do naczynia wsypać mielone siemię lniane, dodać ciepłą wodę, podgrzać 2min/50*/obr1 - 3. dodać olej i cukier, wymieszać 30sek/obr.4 - 4. dodać mąkę, sodę i przyprawy oraz rozdrobnioną marchewkę, wyrobić ciasto 3min/  "Ciasto" "Ciasto"- 5. ciasto przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180* przez 45-50 min 
ciasto
Porady
do ciasta można dodać posiekane orzechy laskowe
smacznego 
Model urządzenia Thermomix®
- 
                     Przepis jest tworzony dla Przepis jest tworzony dlaTM 5Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
 W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
 
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
 
                                                                                                                     
                                     
                     
                     
                                     
                         
                         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
        
Komentarze
Czy wstawiamy do nagrzanego piekarnika?
Bardzo dziękuję za ten przepis, wreszcie coś czego nie muszę (jeśli nie chcę) modyfikować pod mojego alergika 
 
Ja robię w wersji mufinkowej i całą rodziną się zajadamy.
Co do wyrastania ciasta drobna sugestia - żeby soda zadziałała musi mieć coś kwaskowego - ja dodaję łyżkę soku z cytryny i pięknie rośnie. Ewentualnie zamiast sody dać proszek do pieczenia - wtedy nie trzeba dodawać nic.
Dla mnie to również pierwsze ciacho z TM
Dziękuję za super przepis!
Bardzo dobre ciasto! Wyszło za pierwszym razem! Dodałam rozdrobnione orzechy i daktyle. Polecam
Za dużo soli! Zmniejszyłam ilość cukru (być może za bardzo i to przez to...) i ciasto wydaje się być bardziej słone niż słodkie... To wszystko psuje... Gdyby nie to wyszłoby całkiem fajne - willtne, aromatyczne. Ale rzeczywiście nie wyrasta...
 Gdyby nie to wyszłoby całkiem fajne - willtne, aromatyczne. Ale rzeczywiście nie wyrasta...
Bardzo dobre ciacho. Dałam mąkę kukurydzianą i kasztanową, zamiast wody mleko roślinne, a sody 1/2 łyżeczkę + 1/2 łyżeczkę proszku do pieczenia, mniej cukru. Nawet trochę wyrosło Jest miękkie i wilgotne. Polceam
 Jest miękkie i wilgotne. Polceam 
Dziękuję za przepis, takiego mi brakowało ☺
Ciasto przepyszne! Mój syn je uwielbia. Wychodzi zarówno z mąką gryczaną, jak i w wersji z mąką z samopszy. Z ciasta można zrobić też mufinki. Gorąco polecam!
Super, malo rosnie ale w smaku boskie. Robilam na mace kukurydzianej Cala porcja na mala forme tortownicy
 Cala porcja na mala forme tortownicy 
chociaż tyle dobrego 
  