3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Ciasto marchewkowe - batatowe


Wydrukuj:
4

Składniki

10 kawałek/kawałki/kawałków

Ciasto marchewkowe z batatem

  • 250 g marchewek, obranych i pokrojonych na kawałki ok 2 cm
  • 250 g batatów, obranych i pokrojonych w kostkę
  • 300 g mąki pszennej tortowej
  • 110 g oleju
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 40 g miodu
  • 125 g cukru
  • 1,5 łyżeczki cynamonu, mielonego
5

Przygotowanie

  1. Bataty i marchewki umyć i obrać. Marchewki pokroić na kawałki ok. 2 cm. Bataty pokroić w kostkę. Rozdrobnić 15 s./obr. 7
    Składniki pozostawić w Closed lid.
  2. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C grzanie góra-dół. Formę do pieczenia wysmarować masłem i obsypać bułką tartą.
  3. Do Closed lid dorzucić wszystkie pozostałe składniki tj. mąkę, olej, jajka, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon, cukier i miód. Wymieszać 15 s./obr. 5. Kopystką zsunąć ze ścianek składniki, które się nie połączyły, wymieszać 10 s/obr. 5.
  4. Ciasto przelać do formy do pieczenia. Piec 40 minut. Po wyłączeniu piekarnika ciasto zostawić w środku jeszcze na 15 minut. Po tym czasie wyjąć do ostudzenia.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Ciasto będzie optymalnie słodkie. Jeśli ktoś woli słodsze, może dodać więcej cukru.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz