3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Ciasto makowo-jabłkowe


Wydrukuj:
4

Składniki

12 porcja/porcje/porcji

  • 230 g masła
  • 5 jaj
  • 5 płaskich łyżek mąki ziemniaczanej
  • 5 płaskich łyżek mąki tortowej, lub pszennej
  • 150 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka skórki pomarańczowej
  • 150 g suszonych owoców, i orzechów
  • 500 g jabłek, obranych i pokrojonych w kawałki
  • 270 g maku
  • 6
    1h 10min
    Czas całkowity 1h 10min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
  • 9
5

Przygotowanie

    ciasto
  1. mak zemleć w Blokada naczynia miksującego czas 30 sek. obr.poz. 10 - przełożyć do innego naczynia

     

    zmiksować w Blokada naczynia miksującegosuszone owoce i orzechy czas 10 sek, obr. poz. 8 - przełożyć do innego naczynia

     

     

    Blokada naczynia miksującego wymyć i oszuszyć ( w celu pozbycia się wody spod noży kilkakrotnie użyć funkcji TURBO, przetrzeć ręcznikiem papierowym)

     

    w Blokada naczynia miksującego umiścić 5 białek i ubić na sztywną pianę przy pomocy motylka (dodać szczyptę soli) czas 3 min. obr. poz. 3 - przełożyć do miski

     

    w naczyniu Blokada naczynia miksującego umieścić 5 żółtek, cukier, masło i ucierać czas 3 min. temp. 37 stopni, obr. poz. 3-4 

     

    do powstałej masy dodać mąkę tortową i ziemniaczaną, proszek do pieczenia, mak i wymieszać czas 1 min. obr. poz. 4

     

    dodać jabłka, zmiksować czas 10 sek. obr. poz. 4

     

    dodać skórkę pomarańczową i suszone owoce i orzechy, całość wymieszać przy pomocy kopystki czas 1 min. obr poz. 3,5

     

    dodać ubite białka i delikatnie wymieszać kopystką

     

    piec w natłuszczonej formie w temp. 175 stopni około 50 minut

     

     

    smacznego

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy